Guide til de bedste bøger om kvindeliv og kvindekamp

8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Dyk ned i en mangfoldig og inspirerende samling af gode fagbøger og romaner om kvindeliv og kvindekamp fra oldtiden og op til i dag. 

Dyk for eksempel ned i antikkens kvindebilleder med TULLIAS VERDEN eller MEDEA, lad dig inspirere af de spændende portrætter i KVINDE KEND DIN HISTORIE, kast dig over Simone de Beauvoirs feministiske klassiker DET ANDET KØN, eller bliv klogere på, hvad der skete, dengang kvinder endelig fik stemmeret i Danmark i 1915.

Vil du læse romaner om kvindeliv og kvinders vilkår, så læs f.eks. den anmelderroste historiske roman KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN om den danske videnskabskvinde Marie Hammer eller om moderskab og den biologiske ulighed i forældreskabet i Olga Ravns prisbelønnede roman MIT ARBEJDE.

Kvinden der samlede verden
Kvinden der samlede verden

Et psykologisk drama om en af det 20. århundredes mest betydningsfulde videnskabskvinder.

KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN er Eva Tinds biografiske roman om den danske zoolog Marie Hammer (1907-2002), der igennem 40 år rejser jorden rundt ene kvinde med ét formål: Hun vil bevise, at verdens kontinenter på et tidspunkt har været forenet. Samtidig har hun en drøm om en familie. Men stik imod tidens normer insisterer hun på, at hendes mand aldrig må stille sig i vejen for hendes forskning. Som den første kvinde er hun med på Knud Rasmussens 7. Thule-ekspedition i 1932. Siden rejser hun selv midler til sine månedlange ekspeditioner, og doktordisputatsen skriver hun som ulønnet forsker hjemme fra køkkenbordet med fire børn omkring sig. På verdenskortet i scrapbogen føjer hun nye rejseruter til sit erobringstogt.

Først 30 år efter sin første ekspedition ændrer Marie Hammer verdenshistorien. I kraft af sine vedholdende bestræbelser lykkes det hende at samle verden, men samtidig må hun erkende, at familien i hendes fravær har slået sprækker.

KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN er historien om en enestående og fantastisk videnskabskvindes forbundethed med naturen og længsel efter at sætte spor i verdenshistorien. Om menneskelige ambitioner, familie, kærlighed, afkald og forsoning – af verden og mellem mennesker.

Mit arbejde
Mit arbejde

Efter at have født et barn taber forfatteren Anna sin plads i verden.

Stadig chokeret efter fødslen flytter hun med sin svenske kæreste, Aksel, og deres lille søn til et sneomsust Stockholm. Snart må parret se sig selv falde ind i gamle kønsroller mod deres vilje, og en afgrund åbner sig imellem dem. Angst truer med at opsluge Anna, der læser alt for mange nyheder på nettet og shopper alt for meget tøj, hun ikke har råd til. For at stå imod en truende galskab må hun læse og skrive sig til rette i verden igen.

Mit arbejde er en roman om den enestående og grundlæggende erfaring at sætte børn i verden. Den blander prosa, digt, journal, brev og meget mere for at udforske forholdet mellem moderskab og skrift. En bog om fødselsdepression, husholdning og shopping. Og om hvordan man kan lære at elske det ængstelige, åbne liv med et barn.

Medrivende skildringer af almindelige kvinders vilkår og hverdag i Danmark i det. 19. og 20. århundrede finder du f.eks. i KVINDERNE FRA THY af Maria Helleberg,og i Agnes Henningsens sprudlende erindringsbog LET GANG PÅ JORDEN / LETSINDIGHEDEN GAVE.

Kvinderne fra Thy
Kvinderne fra Thy

Konger og dronninger, guldalderens kunstnere og forfattere – dem har Maria Helleberg skrevet romaner om i 30 år. Nu vender hun blikket mod sin egen vilde familiehistorie.

Det er en roman om to stærke kvinders vandring gennem et liv, der går brat ned og langsomt op. Om oldemoren Mariane, der kunne være blevet frue på en herregård, men i stedet ender i Vester Vandet, alene med en stor børneflok, da hendes mand stikker af for at prøve lykken i Amerika. Om mormoren, Marie Dusine, der derfor vokser op uden en far eller andre mandlige autoriteter. Hun er en vred oprører, der ikke kan bestride arbejdet som stuepige, men som gennem sine stærke holdninger kommer til at danne par med en uventet mand. Det er en fortælling om upassende forelskelser, om at have lykken inden for rækkevidde og tabe det hele på gulvet og om at udfordre fastlåste normer og skabe muligheder for sig selv. Et portræt af livet på landet og i provinsen, som det tegnede sig for kvinder i 1800-tallet og hen over århundredskiftet.



 

Let gang på jorden / Letsindighedens gave
Let gang på jorden / Letsindighedens gave

Let gang på jorden og Letsindighedens gave er de første to bind i Agnes Henningsens erindringsværk - her udgivet samlet. I dem fortæller hun med en forførende blanding af boblende lethed og litterær kraft om sin barndom og ungdom.

Bogen udkommer i Gyldendals Klassikerkollektion, der er en ny serie med klassikere fra Danmark og hele verden. Serien vil udkomme med små og store kollektioner. Første kollektion samler sig om erindring som både tema og genre.

Ingmar Bergmans Laterna Magica, der har efterord af Dorthe Nors, udkommer som den første i serien i september 2018. I oktober udgives to Tove Ditlevsen-romaner, den selvbiografiske roman Gift og Barndommens gade med efterord af henholdsvis Dy Plambeck og Pia Fris Laneth. Og så i november de to bind af Agnes Henningsen med efterord af Pia Juul. Resten af erindringsværket følger trop fra 2019.

Næste kollektion bliver en kærlighedskollektion, der rummer værker af Marguerite Duras, Boris Pasternak og Emily Brontë.

Gyldendals Klassikerkollektion er med omslag designet af det svenske designbureau Ulmaja Wilsson.

FILTRER SØGNING

Genre

Forfattere

Materialetype