Kerstin Ekman
Kerstin Ekman (f. 1933) er svensk forfatter. Hun har en magistergrad i litteraturhistorie, nordisk og tysk og debuterede i 1959 som forfatter af kriminalromaner, men forlod genren omkring 1970 til fordel for den historiske, realistiske og samfundskritiske roman. Efterhånden udbyggedes forfatterskabet med religiøse, mytologiske, psykologiske, filosofiske og naturvidenskabelige dimensioner.
Et højdepunkt nåede Ekman 1993 med romanen Händelser vid vatten (da. Hændelser ved vand, 1994), som året efter indbragte hende Nordisk Råds Litteraturpris; her genoptog forfatteren krimigenren, der danner afsæt for en nutidig, realistisk og stærkt samfundskritisk skildring af en meget lille by i en afsides egn af Jämtland. Romanens natur- og samfundsunivers er gennemvævet med mytologiske vækstlag. Psykologisk er den båret af forståelse for og indføling i almindelige menneskers liv i den kulturelle udørk; samtidig er den et krast opgør med moderfølelsen.
I 1978 blev Kerstin Ekman som den tredje kvinde valgt ind i Svenska Akademien — forgængerne var Selma Lagerlöf og Elin Wägner; og i 1989 trak hun sig sammen med to andre ud i protest mod, at Akademiet ikke ville agere mere aktivt for ytringsfriheden og mod den dødsdom, det iranske præstestyre havde udstedt mod den indisk-engelske forfatter Salman Rushdie.
Ekman har modtaget adskillige litterære priser og udmærkelser og blev i 1998 udnævnt til æresdoktor ved Umeå Universitet.
Foto: Pieter ten Hoopen, 2010