Pressemeddelelser

Per Olov Enquist Prisen 2024 går til forfatteren Theis Ørntoft

3. september 2024

Theis Ørntoft er årets modtager af Per Olov Enquist Prisen. Han er aktuel med romanen Jordisk, der udkom i 2023.

 
Juryens motivering lyder:

”Theis Ørntoft har skrevet en epokegørende roman, der forener en gammelkendt genre – slægts- og familieromanen – med en helt ny måde at tænke mennesket på. Jordisk er på en gang en realistisk og en kosmisk fortælling, en fortælling om den enorme krise vi befinder os i som civilisation, hvor både naturen, mennesket og historien er kørt træt. Men den er samtidig en hyldest til jorden, til fællesskabet, til det konkrete liv.”

Theis Ørntoft, f. 1984, debuterede med digtsamlingen Yeahsuiten i 2009 og har siden udgivet digtsamlingen Digte 2014 og romanen Solar i 2018. For Jordisk har Theis Ørntoft også modtaget European Union Prize for Literature 2024, ligesom bogen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2024. Jordisk er udkommet i Norge og er på vej ud i flere lande.

Per Olov Enquist Prisen, der er en af Skandinaviens eftertragtede litteraturpriser, blev indstiftet af den svenske forfatters skandinaviske forlag i 2004 i forbindelse med hans 70-års fødselsdag. Prisen skal gå til en ”yngre forfatter på vej ud i Europa”. Flere af prismodtagerne er efter at have modtaget prisen udkommet på flere sprog. Prisen er på 5.000 euro – ca. 38.000 kroner.

Prisen uddeles af Norstedts i Sverige samt Gyldendal i Norge og Danmark. Juryen består af Håkan Bravinger, forlagschef på Norstedts, Cathrine Bakke Bolin, forlagschef på Gyldendal i Norge, Simon Pasternak, forlagschef på Gyldendal i Danmark, og Per Olov Enquists datter, Jenny Gilbertsson.

Theis Ørntoft modtager prisen lørdag 28. september 2024 under bogmessen i Gøteborg.

Læs mere om Theis Ørntoft.

Jordisk

Jordisk

Dokumentaristen Rhea sidder i et kollektiv på Møn og stirrer ind i en skærm fuld af ufærdige ideer til radioprogrammer. Lærervikaren Joel går på dates, men drømmer om at tage på fisketur med sin søn, som han kun ser hver anden weekend. Og adfærdscoachen Miriam har zoommøder med mænd, som er blevet afhængige af et liv på internettet. De tre søskende kæmper hver især med at finde retning og formål i et Danmark præget af privilegier og undergangsfornemmelser. 

Da deres morfar dør, samles de til hans begravelse i Søhøjlandet. Det bliver startskuddet til en vidtforgrenet fortælling om kærlighed og arbejde, natur og kapitalisme, om guld, sølv, olie, marmor og Vestens langsomme undergang – men frem for alt om en familie i tre generationer, som er forbundet på tværs af tid og rum på måder, de ikke selv er klar over. 

JORDISK er en slægtsroman om de grundstoffer, der udgør et menneskeliv, og om de kræfter, der binder os sammen med hinanden, med samfundet, med jorden og med universet.