
Niviaq Korneliussen
Niviaq Korneliussen (f. 1990) er opvokset i den sydgrønlandske by Nanortalik. Bor i dag i Nuuk. Er forfatter og manuskriptforfatter samt mentor og skrivecoach for unge rundt omkring i Grønland. Har også stået for pilotprojektet Den Rejsende Forfatterskole, været kulturambassadør i Kommuneqarfik Sermersooq og været initiativtager til kampagnen og demonstrationerne i 12 grønlandske byer mod den høje selvmordsrate i landet - Imminornerit : 0 : Selvmord.
Niviaq Korneliussen udgav sin første roman i 2014 - HOMO sapienne, der fortalte fem unges historier om køn, identitet og kærlighed i Nuuk. Den blev skrevet på grønlandsk og derefter genskrevet af hende selv på dansk. Begge udgaver er udkommet på forlaget Milik.
Med den tabubrydende og eksperimenterende roman fik Niviaq Korneliussen sit store internationale gennembrud. HOMO sapienne er således solgt til udgivelse i indtil videre 12 lande. Bogen blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Politikens Litteraturpris. Og i The New Yorker blev hun kaldt: "Grønlands uventede litterære stjerne". HOMO sapienne er også blevet opført som teaterstykke.
I august 2020 var Niviaq Korneliussen klar med sin anden roman, Blomsterdalen, der er en kuldslået og fandenivoldsk, men også sorthumoristisk fortælling om kærlighed, venskab og sorg – og om at være forkert i et samfund, hvor ingen taler om de døde.
For Blomsterdalen har Niviaq Korneliussen modtaget Nordisk Råds Litteraturpris 2021. Romanen har også været nomineret til Politikens Litteraturpris 2020, Montanas Litteraturpris 2020 og Kritikerprisen 2020.
Blomsterdalen er solgt til udgivelse i pt Frankrig, Canada, Tyskland, Italien, Norge, Sverige, Polen, Island og Færøerne.
Fotograf: Simone Lilmoes, Gyldendal Medie, 2021
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
LæringsCentret
»Antologien giver læseren en unik mulighed for at leve sig ind i, hvordan det er at blive opfattet som sin brune hudfarve, når man træder ind ad en dør, fremfor at blive set som menneske […] Styrken ved disse fortællinger er, at de ikke graver grøfter, men tværtimod med deres genkendelige hverdagssituationer gør det muligt at leve sig ind i andre menneskers oplevelser, selvom man ikke deler erfaringer […] De meget forskellige, stærke og dybt personlige bidrag i Brun giver virkelig stof til eftertanke, og bør kunne sætte gang i et væld af spændende samtaler om værdier, normer og gensidig respekt. Antologien berører nogle helt centrale spørgsmål om, hvordan majoritet og minoriteter omgås hinanden, hvordan vi opfatter, behandler og taler med hinanden - og om hvor lydhøre vi er. Noget, der vedkommer alle børn og unge (for ikke at tale om voksne) og noget, vi alle må forholde os til.«
Lektørudtalelse
»Utrolig velskrevet. Hver fortælling giver læseren et unikt indblik i følelsen af at være anderledes. Bogens styrke er de afvekslende indlæg, som er på et meget højt litterært niveau. Bogen vil kunne bruges af alle unge og voksne, da emnet er almengyldigt. Det er let at spejle sig i de følelser og oplevelser, som antologien kommer rundt om […] Stor anbefaling herfra. Køb den.«
Bookeater
»Hvor er Brun en stærk og særlig samling af noveller, sangtekster og grafisk content […] Der er sjæl i disse tekster. Det er tydeligt, at teksterne bærer personligt præg af enten hændelser, oplevelser, fordomme eller tanker, som har med enten fremmedhad, føle sig anderledes eller fornemmelsen af ”out of place”. Jeg synes, at teksterne er stærke på både godt og ondt, og de sætter bestemt tankerne i gang. Jeg synes, at Brun er en meget vigtig og tankevækkende samling, som jeg er utrolig glad for at have læst. Samtidig med at der er kunstnerisk og teknisk snilde, så er det en oplysende og lærerig læseoplevelse.«