
Erling Jepsen
Erling Jepsen er født 1956 i Sønderjylland, der også lægger scene til de fleste af hans bøger.
I 1977 debuterede Erling Jepsen som dramatiker, og siden har han skrevet en lang række dramatiske værker. I 2004 modtog Erling Jepsen Holberg-Medaljen.
Erling Jepsen debuterede som romanforfatter i 1999 med bogen INGEN GRUND TIL OVERDRAMATISERING. Sit store gennembrud fik han i 2002 med bogen KUNSTEN AT GRÆDE I KOR, der delvis bygger på hans egne barndomserindringer. KUNSTEN AT GRÆDE I KOR blev filmatiseret i 2006.
I 2004 udgav Erling Jepsen romanen FRYGTELIG LYKKELIG, der også blev filmatiseret, og i 2013 udkom hans fjerde roman, DEN SØNDERJYSKE FARM, som han modtog DR Romanprisen for.
I 2015 fulgte romanen HJERTETS DANNELSE, hvor Erling Jepsen med humor bag historiens alvor hudfletter sine sønderjyske landsmænd. I november 2016 var forfatteren aktuel med erindringsromanen GRAMHAVET - FAMILIEHEMMELIGHEDER 1; om drengen Erling og hans familie, der bor i sønderjyske Gram. Og i oktober 2018 udkom romanen ERNA I KRIG, om sønderjyske Erna, der ikke vil lade sin lettere enfoldige søn rejse alene ned til 1. Verdenskrigs skyttegrave, men selv drager med klædt ud som soldat for at passe på ham. Bogen er blevet filmatiseret med Trine Dyrholm i hovedrollen som Erna.
I 2019 var Erling Jepsen klar med HJEMMEFRA - anden bog i FAMILIEHEMMELIGHEDER-erindringsromanserien - hvor drengen Erling nu er blevet en ung mand, der flytter til Haderslev for at gå i gymnasiet. Det går ikke just let at omstille sig til "storby-livet".
I maj 2020 vendte Erna og sønnen Kalle tilbage i romanen ERNA OG RUMÆNEREN. Handlingen er flyttet frem tiden op til genforeningensjubilæet i 2020. Sønderjyske Bramstrup skal have besøg af dronningen i den anledning, så nu skal den nedslidte by forskønnes, og Erna styrer planerne benhårdt som komitéformand.
Året efter fulgte SKOLEKOMEDIE - tredje bog i FAMILIEHEMMELIGHEDER-erindringsromanserien - hvor hovedpersonen Erling nærmer sig de 18 år og den berusende SU-støtte, der både skal gøre ham fri af forældrene og befri ham for at leve af havregryn og gammel mælk. Og så bliver han manuskriptforfatter på gymnasiets skolekomedie.
I oktober 2022 udkom VINDUESKIGGEREN, den nu fjerde bog i erindringsromanserien. Om underklassedrengen Erlings drabelige møde med overklassen.
Og i september 2024 var Erling Jepsen klar med romanen NAVNEBROR - en historie om bl.a. mørke drifter og bedrag under en stormflod.
Foto: Robin Skjoldborg, 2020
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
Berlingske
Den garvede forfatter og dramatiker bruger de smukke rammer til at skrive om rammernes modsætninger. Han tager til den dejlige ø ved Esbjerg og skildrer alt det mærkelige, alt det truende, alt det farlige, alt det ualmindelige, der også findes i det dejlige. Han kender sine virkemidler. Navnebror er hverdag og gys i ét. Den er klassisk Erling Jepsen. Godt håndværk. (…) Romanen balancerer mellem det almindelige og det ekstraordinære. Mellem menneskers almindelighed og menneskers ualmindeligheder. Mellem det danske landskabs almindelighed og det danske landskab, der går til yderligheder. Det er effektivt i sin prunkløshed. (…) Virkeligheden møder fiktionen, og fiktionen møder virkeligheden, og man kan aldrig føle sig sikker. Der er altid noget, der truer. Løgnen mod sandheden. Naturen mod menneskene. Menneskene mod menneskene. Det har den rigtige Erling Jepsen blik for. Og det er ikke så ringe endda, som man siger derude vestpå, og det er ikke så lidt foruroligende. Tag til fine Fanø, der er så skønt. Men kun hvis du tør!
Bogblogger.dk
Erling Jepsen har skrevet en fabelagtig historie centreret omkring en af de for en forfatter mest attraktive situationer, du kan skrive om. For hvad sker der mellem mennesker, der af den ene eller den anden årsag er tvunget til i længere tid at være sammen? (...) En helt igennem skøn bog.
Fanø Posten
Der er både komik, spænding og mystik undervejs i den fermt konstruerede historie om navnebroderen. (…) fakta er velresearchede og de fanøske omgivelser og natur er virkelighedstro beskrevet.