
Annika Norlin
Fotograf: Sofia Runarsdotter, 2025
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
Politikken
Tuen er ingen økoromantisk fantasi, den forsøger ikke at opstille et bæredygtigt alternativ til det præstations- og konsumsamfund, som romanen i lige så høj grad udstiller og kritiserer. I Annika Norlins fortælling er det hele ad helvede til, alle systemer på randen af sammenbrud og fremtiden usikker. Ikke desto mindre er bogen også fuld af håb. Selv om forsøget på at forestille sig andre svar end de gældende fejler, består romanens tro på mennesker. Og dens tro på, at et fællesskab bedst overlever som individer, der forpligter sig over for hinanden - ikke som en myldrende masse.
Weekendavisen
Kan vi lige få lidt opmærksomhed på en temmelig skidegod svensk roman, Tuen af Annika Norlin, som har haft vældig succes i hjemlandet, fået priser og solgt masser af eksemplarer og i Danmark til overflod er udgivet af Gyldendal som en smuk og indbydende bog i stort format.
Romanen er ambitiøst komponeret og - hvordan skal vi betegne dette engang centrale, romanmæssige indsatsområde, nu autofiktionen hærger uhæmmet i både skriften og læsningen? - fundet på, i sin plottede ramme og i sit fletværk af flashbackfortællinger, og velskrevet på en stilig, lettere distanceret og sirlig og spilfærdigt vidende facon.
Kristeligt Dagblad
Tuen rummer også mange fine situationer og rørende øjeblikke, hvor Folkhemmets outsidere støtter og drager omsorg for hinanden. Det er hovedsageligt for de øjeblikke, som Norlin venligt og altid kærligt fanger, at romanen skal læses.