Kvinde læser gode bøger på stranden















Sommerbøger: Her er den ultimative guide til feel good-ferielæsning

Det er endelig blevet sommer i det danske land, og det betyder selvfølgelig, at vi skal have styr på sommerferie-læsningen. Der er masser af gode bøger at vælge mellem – vi har samlet en stak af de bedste, vi kender, til den perfekte feel good-sommer.

Af Rasmus Meldgaard Harboe

Husk at pakke rigeligt med feel good-bøger i tasken, når du skal ud at nyde den danske sommer. Her får du vores anbefalinger til ni af slagsen, som alle er spækket med dybe fortællinger og godt med humor. Det skal nok blive en skøn sommer.

Forkert forelsket

FRANK VENDER HJEM af Kristian Bang Foss

Det ligger bestemt ikke i kortene, at Frank skal forelske sig i Thea. Hun er fra den stinkrige Holmberg-familie, som holder store komsammener i et storslået sommerhus i Skagen, og sådan noget er Frank ikke vant til. Han kommer fra mere beskedne kår i Hvidovre, hvor han er vokset op med en alkoholiseret far – kendt under navnet Rock Tage – og en mor, som er kontordame.

I det pæne selskab er Frank bange for at blive afsløret, men som handlingen skrider frem er det mere end blot en plads ved de riges bord, der er på spil for vores hovedperson.

Kristian Bang Foss balancerer alvor og humor i romanen FRANK VENDER HJEM. Som anmelder Mads Damsø fra Litteratursiden skriver, er humoren »et tveægget sværd, der får det til at vende sig i dig på lige dele herlig og forfærdelig vis«.

Ulykkens villavej

HAMBROS ALLÉ 7-9-13 af Lotte Kaa Andersen

Det ser så kønt ud udefra. Hambros Allé er en af landets mest prominente adresser, det er kun de mest velhavende, som bor her. Men lige under den blanke overflade lurer ulykken. Line og Kristians ægteskab er ved at gå i stykker, mens Cille og Ask kæmper med at leve op til hinandens forventninger.

Med Lotte Kaa Andersens roman HAMBROS ALLÉ 7-9-13 får du et sjældent kig ind i det aristokratiske Danmark, som midt i finanskrisens orkanøje styrer lige nedad. Som anmelder Søren Kassebeer fra Berlingske skriver i sin anmeldelse af romanen, har Lotte Kaa Andersen »skrevet en skarp og empatisk forman om rig ulykkelighed på Danmarks dyreste villavej«.

En lemming på afveje

HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING af Nikoline Werdelin

Biologen Hans har noget til fælles med de lemminger, han er så optaget af. Han er sådan én, der har det bedst i sin egen rede – lejligheden på Frederiksberg – uden de store udsving. Derfor er det et mere end almindeligt stort chok for ham, da han i en alder af 67 år skal skilles, både fra hustru og arbejde. Midt i krisen stifter Hans nye bekendtskaber i form af Gunhild, Heidi, Nicolas og Inge, som på hver deres måde kommer til at spille en rolle i hans nye tilværelse uden for det vante habitat.

Nikoline Werdelin debuterede med romanen HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING. Spørger man Politikens anmelder Benedicte Gui de Thurah Huang, beviser forfatteren med denne roman, at hun har »blik for almindelige menneskers særheder, for det groteske og for alle de små dumme løgne, man går rundt og fortæller sig selv, men også for forhåbningerne, og for det, som er godhjertet og godt«.

Tomgang i klynkekulturen

NÆSTE! af Nina Lykke

Elin er træt af det hele. Af sin mand, af livet hjemme i rækkehuset og – ikke mindst – af de klynkende patienter, som strømmer ind i hendes lægepraksis hver eneste dag. Hun har været praktiserende læge i to årtier, lige så længe har hun været gift med Aksel. Det hele kører ligesom i tomgang. Lige indtil Bjørn dukker op på Facebook, og Elins liv pludselig bliver kompliceret.

Der er både smæk på humor og en skarp albue i siden på vores moderne måde at leve på i Nina Lykkes roman NÆSTE! Det er ikke kun trætte læger, som kommer til at få noget ud af at tage den med under parasollen denne sommer.

Anmelder Line Hoffgaard fra Litteratursiden skriver om bogen: »Den har bid og vid og giver en lige højre til nutidens klynkekultur, navlepilleri og grådighed. Sjældent har jeg nydt at være i så godt selskab som med den ærlige og sarkastiske Elin«.

En skoleknægt med ambitioner

SKOLEKOMEDIE af Erling Jepsen

Erling er fyldt 17 år. Han er lun på Randi fra klassen, men han har store drømme for sit liv og vil bestemt ikke følge i sin fars fodspor, som det ellers er traditionen i de sønderjyske egne. Den unge mand vil skrive, og mens han kaster sig efter sin ambition, farer han vild i fiktion og fakta – og finder en ukonventionel muse i sin dansklærerinde, fru Sonnenberg.

Romanen SKOLEKOMEDIE af Erling Jepsen er tredje bind i en serie baseret på forfatterens eget liv. De to forrige bøger hedder GRAMHAVET og HJEMMEFRA, men SKOLEKOMEDIE kan sagtens læses alene. Marie Louise Kjølbye fra Information skriver om serien: »Jepsens erindringsværk er allerede et enestående og oprivende værk om en mønsterbryder fra udkanten. Her er meget på spil«.

Skolekomedie

Skolekomedie

På kollegieværelset i Haderslev hjemsøges den 17-årige Erling af familien i Gram og fortidens trængsler. Da hans gymnasieårgang får til opgave at lave skolekomedien i 3.g, melder han sig til forfatterholdet i håb om at få afledt tankerne og komme på hold med Randi fra klassen, som han har et godt øje til.

Erling bliver som besat af ideen om at skrive et dramatisk mesterværk og finder uventet en muse i sin dansklærerinde, fru Sonnenberg. I en rus af søvnløshed, skrivemani og psykofarmaka begynder han langsomt at miste grebet om, hvad der er fakta, og hvad der er fiktion. Er fru Sonnenberg forelsket i ham eller er det fantasien, der spiller ham et puds?

Erling Jepsens Skolekomedie er en kulsort, humoristisk og fængslende fortælling om kærlighed og kunst, begær og bedrag.

Romanen er tredje bind i Erling Jepsens delvis selvbiografiske serie om familiehemmeligheder, Gramhavet (2016) og Hjemmefra (2019), og kan læses selvstændigt.

Strikkende klimaaktivister

KØD OG FRED af Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen

Det står sløjt til med Annemette. Hun har fået sparket tænderne ud af en hest, og nu har en stormflod frarøvet hende hestestutteri og ægteskab. I Annemettes strikkeklub De Hårde Nåle når man til enighed om, at den pludselig ulykke skyldes klimaforandringerne. Klubben føler sig kaldet til at tage klimakampen i egen hånd, for hvis ikke de gør noget, hvad er der så tilbage til børnene og børnebørnene?

Det er ingen ringere end Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen, som har skrevet KØD OG FRED om Annemette og hendes strikkeklub. Om bogen skriver Karen Rosenfeldt fra Bogblogger.dk, at der ikke er grænser for, »hvad der kan ske, når en flok strikkende klimaaktivister går ind i kampen mod klimaforandringer, og Anders Morgenthaler og Marie Louise Tüxen gør det altså godt. Jeg var bestemt underholdt hele vejen igennem«.

Kød og fred

Kød og fred

Annemette drev engang et hestestutteri, men så kom stormfloden og kostede hende både gården, ægteskabet og 12 udmærkede tænder. I dag er hun sosu-assistent, datteren er flyttet hjemmefra, eksmanden er i fængsel, og hendes mund blafrer i blæsevejr.

Hver uge mødes hun med sin strikkeklub, De hårde nåle, der består af den halvdemente pensionist Vibse og hendes datter Jean, som er langtidssygemeldt lægesekretær og gift med en midaldrende mand i lycra. En torsdag eftermiddag forvilder de sig ind at se Leonardo DiCaprios nye klimadokumentar. De er i chok. Leo får dem til at se alting i et nyt lys: Klimaforandringerne har stjålet Annemettes liv, og hvis de ikke gør noget nu, kommer de også til at stjæle deres børns og børnebørns fremtid. De må lave rav i den, gå efter store omvæltninger – det er ikke for ingenting, de kalder sig De hårde nåle

KØD OG FRED er en tempofyldt og forbryderisk historie om tre kvinder, ingen regner for noget, som tager skæbnen og strikkepinden i egen hånd og går i krig mod kødindustrien.

30-årskrisen

FØDEDYGTIG af Laura Ringo

Liv er lige blevet færdiguddannet pædagog. Hun bor på Amager sammen med Dan, som er ved at være klar til det næste skridt, som alle, der befinder sig omkring de 30 år, er tvunget til at forholde sig til: at få børn. Problemet er bare, at det vil Liv ikke. Og hendes nye job som børnehaveklasselærer højner ikke ligefrem trangen.

Romanen FØDEDYGTIG er et portræt af et menneske, som er på vej på hovedet ind i voksenlivet – men også om den danske folkeskole og alle dens problemer. Anmelder Lone Nikolajsen fra Information skriver, at det »udløser pluspoint, hvis man under læsningen af en roman vrider sig i stolen og råber henholdsvis »AV!«, når en karakter kommer noget til, og »Av, av, av ...«, når det er selveste hovedpersonen (på hvis synsvinkel, man konsekvent hænger), der er skyld i det«. Og det gør man, når man læser Laura Ringos roman.

Vred og midaldrende

BÅDENS NAVN af Kim Fupz Aakeson

Mugge har købt en flot båd. Han og Susse skal på pension, men hun gider ikke sejle rundt i en båd, der hedder Grace. Det vil han, og navnet er der altså ikke noget at gøre ved, for det giver uheld at omdøbe en båd. I virkeligheden er sagen den, at Susse slet ikke gider hverken båd eller hav, og så har vi balladen. Kim Fupz Aakeson er mest kendt som børnebogsforfatter, men romanen BÅDENS NAVN er i dén grad en voksenbog, som handler om en vred, midaldrende kvindes deroute – for det ender helt galt for Susse. Bogen har fået anmelderne til at juble: »Med sin psykologiske dybde og autentiske fremstilling af relationer og nedslag i livet er »BÅDENS NAVN så menneskelig, som litteratur kan være,« skriver Katherine Dietz, anmelder på Berlingske, og giver bogen topkarakter.

Bådens navn

Bådens navn

Susanne og Mogens er gift. Hun er fængselspræst, han er noget i Arbejdsskadestyrelsen, de bor i rækkehus og har altid været sammen. Nu er han begyndt at se frem mod pensionen og vil købe en båd. Hun bryder sig hverken om både eller om havet, han presser på, og hun ender med at give sig, men insisterer på, at båden skal have nyt navn.

”Den skal have et andet navn,” siger jeg. ”Rædsomt navn, vi sejler rundt i Køge Bugt i noget der hedder Grace.”

”Man skifter ikke navn på både,” siger han.

”Hvorfor dog ikke?”

”Uheld.” Han nikker alvorligt, som om det er et faktum.

”Er vi overtroiske nu?”

”Du er præst,” svarer han og griner kort.

”Det er vist ikke helt det samme.”

Han gentager bare at man ikke skifter navn på både. ”Uheld, Susse, uheld.”

BÅDENS NAVN var nomineret til DR Romanprisen 2019.