Spændende bøger om anden verdenskrig

I 1939 angreb det nazistiske Tyskland nabolandet Polen. Angrebet satte gang i en verdenskrig, der sluttede med først Tysklands og derpå Japans kapitulation i 1945. Krigen ændrede verden på mange måder og optager historikere, romanforfattere og dokumentarister den dag i dag. 

Af Kim Andrea Brofeldt / 09-04-2024

Bøger om 2. verdenskrig 

2. Verdenskrig er et komplekst emne. Vi mærker stadig den dag i dag resultaterne af holocaust, besættelsen og de politiske magtkampe og det fylder i den kollektive bevidsthed.

Her har vi samlet en række af de bedste bøger om krigen, til dig der gerne vil have dybere indblik i eksempelvis Danmark under besættelsen, i de forskellige slag og politikken bag, i holocaust eller i de personlige fortællinger og vidnesbyrd.

DANSKE JØDERS LIV OG DØD I THERESIENSTADT af Silvia Goldbaum Tarabini

Under jødeaktionen i 1943, slap langt de fleste danske jøder væk til Sverige. Men godt 470 blev fanget og sendt til ghetto-fangelejren i Theresienstadt. I DANSKE JØDERS LIV OG DØD I THERESIENSTADT har Silvia Goldbaum Tarabini fokus på de mennesker der havnede her. Fangernes perspektiv og historier foldes ud, og man læser om deres tilfangetagen, deportation og 18 måneder i fangenskab. Gennem mere end 30 interviews med overlevende, dagbøger, breve og vidnesbyrd, fortæller forfatteren de historier der hidtil er blevet udeladt i fortællingen om de danske jøder.

Danske jøders liv og død i Theresienstadt

Danske jøders liv og død i Theresienstadt

Da jødeaktionen gik i gang natten mellem 1. og 2. oktober 1943, slap godt 7000 danske jøder væk til Sverige – men 470 blev taget hjemme eller under flugt og deporteret til Theresienstadt. Det er dem, der er i fokus hos Silvia Goldbaum Tarabini. Danske jøders liv og død i Theresienstadt er fortællingen om deres oplevelse af jødeaktionen, deres tilfangetagelse og deportation og det daglige liv under 18 måneders fangenskab i Theresienstadt, indtil de overlevende blev hentet af de hvide busser tre uger før krigens afslutning.  

Bogen er ”mikrohistorie”, det er fangernes perspektiv, der her foldes ud og sættes ind i en kontekst af forfatteren – og det er en fortælling med det ganske væsentlige perspektiv, at i dag kender vi slutningen, det gjorde de ikke dengang. Med til historien hører også, at det jødiske samfund var en sammensat størrelse, og at det sociale tilhørsforhold fik betydning både under fangenskabet og for den erindring, enkeltpersoner senere havde om livet i ghettoen.

Silvia Goldbaum Tarabini bygger sin bog på et enormt materiale og i vidt omfang nyt stof – herunder hendes mere end 30 interviews med overlevende, dagbøger, vidnesbyrd, breve, spørgeskemaer udfyldt efter hjemkomsten, senere beretninger osv.

Jødernes vellykkede flugt i oktober 1943 er en enestående begivenhed – denne bog handler om dem, der hidtil har manglet i den fortælling.

MENNESKETS SØGEN EFTER MENING af Viktor E. Frankl

Den østrigske professor i neurologi og psykiatri, Viktor E. Frankl, var mellem 1942 og 1945 indespærret i flere forskellige koncentrationslejre. Han overlevede selv, men mistede det meste af sin familie.

I hans bedstsælgende MENNESKETS SØGEN EFTER MENING forklarer han sin berømte "logoterapi", hvis omdrejningspunkt er hvordan mennesker formår at finde selvopholdelsesdrift og mening i selv de barskeste situationer.

Menneskets søgen efter mening

Menneskets søgen efter mening

  • Viktor E. Frankl

Mellem 1942 og 1945 var den østrigske professor i neurologi og psykiatri Viktor Frankl (1905-1997) indespærret i flere forskellige kz-lejre. Han overlevede, mens hans forældre, bror og gravide kone blev udryddet af nazisterne.

På baggrund af egne og andres erfaringer fra tiden i Kz-lejrene udviklede Frankl sin berømte logoterapi, hvis omdrejningspunkt er ideen om, at den primære drivkraft i livet ikke er nydelse, men jagten på og forståelsen af, hvad vi finder meningsfuldt.

På tidspunktet for Viktor Frankls død i 1994 havde Menneskets søgen efter mening solgt mere end 10 millioner eksemplarer på 24 sprog, bogen og er på listen over de ti mest betydningsfulde bøger i Amerika.

Med forord af Lea Korsgaard.

FØLG WILFRED! af Claus Bundgård Christensen

Wilfred Petersen var fører for en revolutionær politisk sekt, der fik afgørende betydning for dansk nazisme.

I FØLG WILFRED! udfolder Claus Bundgård Christensen fortællingen om en radikaliseret subkultur, hvor selvtægt, kriminalitet og aktivisme fik frit løb. Wilfred Petersen var et sammensat menneske, der både var antitysk modstandsmand og fanatisk nazist, der selv afpressede jøder.

Claus Bundgård Christensen  er lektor i historie ved RUC og har skrevet en lang række bøger og artikler om både første og anden verdenskrig.

EICHMANN I JERUSALEM af Hannah Arendt

Hannah Arendts EICHMANN I JERUSALEM fra 1963 følger retsagen mod Adolf Eichmann, der var SS-officer og ansvarlig omkring jødedeportationen.

Eichmann lykkedes med at flygte til Argentina efter krigen, men blev fanget i 1960 og dømt året efter. Arendts bog om retsagen mod ham, blev en ny måde at forstå ondskab på og et vigtigt indlæg i holocaustforskningen.

Eichmann i Jerusalem

Eichmann i Jerusalem

Adolf Eichmann, SS-officer og ansvarlig for logistikken omkring deportationen af Europas jøder, flygtede efter krigen til Argentina, hvor han i 1960 blev opdaget og kidnappet af israelske agenter. Året efter var han centrum for en spektakulær retssag i Jerusalem. Hannah Arendt fulgte som korrespondent med fra tilskuerrækkerne. Hendes bog fra 1963 om retssagen mod ham blev et gennembrud til en helt ny måde at forstå ondskab på og et vigtigt – og omstridt – indlæg i holocaustforskningen.

Eichmann i Jerusalem er med efterskrift af historiker Therkel Stræde, som redegør for den senere forskning i Eichmanns rolle i holocaust.

Bogen indgår i Gyldendals Filosofibibliotek - en ny serie, der sætter fokus på klassisk og moderne filosofi fra antikken til vor tid. Bøgerne kan læses af enhver med filosofisk interesse, som ønsker at tage et livtag med de store filosoffers værker på egen hånd og opdage nye sider af de gamle tanker. Serien vil indeholde både genudgivelser og nye oversættelser og vil være med nye for- eller efterord skrevet af førende eksperter på området.

Indtil videre er udkommet i Gyldendals Filosofibibliotek:

Hannah Arendt: Eichmann i Jerusalem

Hannah Arendt: Menneskets vilkår

Cicero: Forpligtelser

Førsokratiske filosoffer

Platon: Tre dialoger

KRIGENS SIDSTE DAGE af Frode Kristoffersen og Erik Ingemann Sørensen

Erik Ingemann Sørensen har i KRIGENS SIDSTE DAGE samlet en række interviews med personer tæt på Hitler, som korrespondent Frode Kristoffersen gennemførte i 1973. Det er en vild beretning om krigens sidste dage, fra de sidste desperate dage i førerbunkeren, til ugerne efter Berlins fald. 

AT HANDLE MED ONDSKABEN af Hans Kirchhoff

I AT HANDLE MED ONDSKABEN  kaster en af landets mest fremtrædende eksperter i besættelsestiden, Hans Kirchhoff, et grundigt og personligt blik på samarbejdspolitikken og dens historiske forløb. Danmarks samarbejde med Tyskland under besættelsen betød, at Danmark blev det af de besatte lande, der slap mest uskadt gennem verdenskrigen, men det skabte både etiske og politiske udfordringer. I dagens Danmark har vi en tendens til at se tilbage på den tid med forlegenhed og fordømmelse, men Hans Kirchhoffs forklarer indgående, hvad der var baggrunden og motivet for samarbejdspolitikken.
At handle med ondskaben

At handle med ondskaben

Samarbejdspolitikken mellem den danske regering og tyskerne betød, at Danmark blev det af de besatte lande, der slap mest uskadt gennem verdenskrigen. Men samarbejdet havde sin pris. Det betød støtte til et forbryderisk regime, og det tvang politikerne til pinefulde og problematiske handlinger, der rejste til opposition og modstand.

Samarbejdspolitikken har siden trukket sine dybe spor i den offentlige debat, med denne bog kaster Hans Kirchhoff et skarpt og personligt blik på samarbejdspolitikken og dens historiske forløb og søger ikke mindst bag om den senere tids moraliseren og fordømmelse for at forklare motiver og valg.

KAMPEN OM DANMARK af Bo Lidegaard

KAMPEN OM DANMARK er blevet kaldt et nyt hovedværk, og med et skarpt og levende sprog tegner Bo Lidegaard et billede af årene op til og under besættelsen. Bogen giver et godt indblik i, hvad besættelsen har betydet for Danmarks politiske position og selvforståelse i dag og formidler komplicerede politiske tråde og indviklede forhold enkelt og interessant.

Bo Lidegaards forfatterskab omfatter flere store bøger, der berører facetter af krigen, bl.a. de lange blik i EN FORTÆLLING OM DANMARK I DET 20. ÅRHUNDREDE, biografien om diplomaten Henrik Kauffmann, UDEN MANDAT, og det politiske portræt af Jens Otto Krag i JOK – EN BIOGRAFI og har modtaget danske såvel som udenlandske udmærkelser og priser for sit forfatterskab.

Kampen om Danmark 1933-1945

Kampen om Danmark 1933-1945

Ingen kom uskadt gennem krigens år. Der blev sat dybe spor i den fælles historie, som endnu er en levende del af vores samfund og vores selvforståelse. Dette er 3. udgave af Kampen om Danmark, og Bo Lidegaard skriver her den samlede historie om årene op til og under Danmarks besættelse og giver sit engagerede bud på, hvad det var, der stod på spil, hvem, der kæmpede mod hinanden, hvad, der kom ud af det, og ikke mindst, hvor vi står i dag.

"Fremragende og velskrevet politisk historieskrivning." Aage Trommer i Kristeligt Dagblad

"Bo Lidegaards bog om dansk udenrigspolitik op til og under besættelsen er et nyt hovedværk ... Lidegaard er en ægte historiker i den forstand, at han aldrig moraliserer over fortiden, men bestræber sig på at vise, hvor komplekse og indviklede forholdene var ... Med demokratiforsvaret som centralt motiv har Bo Lidegaard skabt en syntese af usædvanligt format, der formentlig i lang tid vil være et hovedværk om besættelsens politiske historie." Steffen Heiberg i Politiken

"Bo Lidegaard leverer en bred og dyb vurdering af Danmark i den til stadighed aktuelle periode 1933-45 ... Bo Lidegaard ... føjer endnu en bedrift til sit allerede bemærkelsesværdige historiske forfatterskab. Georg Metz i Information

HUSMOR I EN RATIONERINGSTID af Dorthe Chakravarty

Mens de omtumlede historiske begivenheder udspillede sig, skulle ganske almindelige danskere finde en måde at få deres hverdag til at fungere. Børnene skulle stadig i skole, hjemmene gøres rent, og der skulle mad på bordet hver dag trods rationering og knaphed. Og det var kvinderne, der stod med ansvaret, og som måtte finde på nye, opfindsomme måder at sørge for, at alle gik mætte i seng.
HUSMOR I EN RATIONERINGSTID fortæller om hverdagen under besættelsen, og bogen åbner for en større historie om madhistorie og -kultur. I en rigt illustreret fortælling giver Dorthe Chakravarty et nært og fascinerende billede af danskernes liv i alle samfundets sociale lag.
Husmor i en rationeringstid

Husmor i en rationeringstid

Dorthes Chakravartys bog er den nære og rigt illustrerede fortælling om hverdagen under besættelsen. Om mad, hus og have i et Danmark, hvor der stadig skulle mad på bordet hver dag trods rationering og knaphed. Om kvindeliv og familieliv, om mad, have, opskrifter og opfindsomhed i en krisetid. Dorthe Chakravarty tegner et billede af danskernes liv med rationering, varemangel og dyrtid – i alle samfundets sociale lag og i et Danmark, hvor det stort set altid var kvinderne, der havde ansvaret for, at der var mad til alle ved bordet. Det handler om hverdag, den daglige bespisning, kødløs tirsdag, selvforsyning og kampen mod madspild - og ad den vej om en langt større fortælling om madhistorie, måltidskultur, havekultur og markante aktører indenfor husholdning og ernæring.

GESTAPOS FANGELEJRE I DANMARK af Henrik Skov Kristensen

Den samlede fortælling om Horserødlejren i Nordsjælland og Frøslevlejren i Sønderjylland, som tyskerne omdannede til fangelejre, da samarbejdspolitikken brød sammen i 1943. Mere end 8000 fanger blev interneret i de to lejre frem til befrielsen. Heriblandt kommunister, jøder, modstandsfolk, politifolk og grænsegendarmer samt ”asociale” og ”vanekriminelle”. Og omkring 2.100 fanger blev deporteret herfra til tyske koncentrationslejre og tugthuse.
Henrik Skov Kristensen præsenterer i GESTAPOS FANGELEJRE I DANMARK det historiske overblik og fortællingen om de to lejre, samtidig med at han giver fangernes egne oplevelser god plads gennem erindrings- og dagbogsmateriale.

DE UØNSKEDE af Thomas Harder

Ved Danmarks befrielse i 1945 kunne landet ånde lettet op, men stod samtidig med en enorm udfordring. Hundredtusindvis af tyskere var i krigens sidste tid kommet til landet på flugt fra Den Røde Hærs fremmarch i øst, og ved befrielsen var der omkring 250.000 tyske flygtninge i landet. Kvinder, børn og ældre mænd, der ikke kunne sendes tilbage til Tyskland og nu skulle huses.

DE UØNSKEDE beskriver Thomas Harder den kaotiske periode omkring Tysklands militære sammenbrud, masseflugten, og hele forløbet omkring de tyske flygtninge. Og giver læseren plads til selv at stille etiske og moralske spørgsmål til det, der udspillede sig i et Danmark, der skulle tage hånd om den slagne fjendes fortabte.

De uønskede

De uønskede

Fra februar 1945 til Danmarks befrielse kom der omkring 250.000 tyske flygtninge til landet. De fleste kom med skib fra de østlige dele af Tyskland. Det var kvinder, børn og ældre mænd – mange var i en frygtelig forfatning, og dødstallet var højt. Danskerne ønskede ikke at hjælpe de slagne fjender. Den tyske besættelsesmagt måtte tage sig af dem.

Samme dag Danmark blev frit, ændrede situationen sig drastisk. Nu var de danske myndigheder tvunget til at tage sig af flygtningene, som var nødtørftigt indkvarteret i skoler, sportshaller, kollegier, forsamlingshuse og hoteller over hele landet. Danskerne ville af med dem. Jo før desto bedre. I sensommeren 1945 blev det klart, at de mange flygtninge ikke kunne sendes til Tyskland foreløbig. Herefter begyndte det kolossale og ømtålelige arbejde med at skabe rammer om flygtningenes liv og ophold i Danmark. På ubestemt tid.

Samtidig begyndte bestræbelserne på at få briterne, amerikanerne, russerne og franskmændene til at modtage flygtninge i deres besættelseszoner. Men i Tyskland herskede der kaos med millioner af flygtninge og med enorm bolignød, sult og arbejdsløshed. I november 1946 kunne de første flygtninge forlade Danmark. De sidste først i februar 1949.

DE UØNSKEDE fortæller for første gang hele historien. Fra Tysklands militære sammenbrud og den kaotiske masseflugt fra østområderne og den fremrykkende Røde Hær over modtagelsen og opholdet i Danmark til flygtningenes vanskelige tilbagevenden til efterkrigstidens Tyskland.

HITLERS DANMARKSBILLEDER af Morten Brink Iwersen

Sidst i juli 1943 ankommer krigsfotografen Walter Frentz til Danmark. Hitler har givet ham ordre til at dokumentere, hvor langt tyskerne er nået med den såkaldte Atlantvold, men hurtigt opdager han, er der er mere presserende begivenheder at dokumentere. For under hans ophold i Danmark spreder uroen sig og kulminerer kort efter i August-oprøret – den første folkelige opstand, der rejste sig under besættelsen.

HITLERS DANMARKSBILLEDER har Morten Brink Iwersen samlet en række af Walter Frentz’ fotografier, både af et sommerskønt Danmark, men også et Danmark i opbrud. Billederne akkompagneres af fortællingen om Danmarks rejse frem mod 29. august 1943, hvor regeringen træder tilbage, og samarbejdspolitikken ophører.

Hitlers Danmarksbilleder

Hitlers Danmarksbilleder

I sommeren 1943 kommer en af Hitlers topfotografer til Danmark. Walther Frentz rejser efter ordre fra Føreren, der ønsker sin egen dokumentation af, hvor langt tyskerne er nået med den såkaldte Atlantvold langs den jyske vestkyst. Men i takt med, at Walter Frentz rejser rundt i et postkortskønt Danmark, bliver Atlantvolden mindre vigtig. For fotografen havner i en af de mest skelsættende måneder i den danske besættelseshistorie: Augustoprøret. I kontrast til de enestående stemningsbilleder står fortællingen om, at de er netop i disse uger, sabotagen tager til, folkestemningen ændrer sig, folkestrejkens uroligheder bryder ud … og Danmark nærmer sig den 29. august 1943, hvor regeringen træder tilbage, samarbejdspolitikken ophører.

SKÆBNEKAMP af Niels Bo Poulsen

Flere af 2. Verdenskrigs konflikter har konsekvenser helt op til i dag, og i lyset af Ruslands nylige invasion af Ukraine er SKÆBNEKAMP et godt eksempel på lige præcis dét. SKÆBNEKAMP er historien om krigen på Østfronten mellem Tysklandog Sovjetunionen – set fra den sovjetiske side af fronten. Med stor energi og brutalitet erobrede Den Røde Hær de vestlige dele af Sovjetunionen tilbage og drev nazisterne ud af hele Øst- og Centraleuropa.

Militærhistoriker Niels Bo Poulsen giver et detaljeret og kritisk billede af Sovjetunionen i krig, og han trækker tråde til Putins historiepolitik, hvor historiske sejre er med til at danne Ruslands selvforståelse som stormagt. SKÆBNEKAMP er fascinerende og vigtig læsning for alle med en interesse i historie og politik.

Skæbnekamp

Skæbnekamp

Hitler angreb Sovjetunionen 22. juni 1941 – Operation Barbarossa – og Niels Bo Poulsens bog, Skæbnekamp, er den store fortælling om krigen på Østfronten mellem Hitlertyskland og Sovjetunionen – set fra den sovjetiske side af fronten.

Ud over de militære krigsbegivenheder kaster Niels Bo Poulsen blikket ind i det sovjetiske samfund og beskriver livet for befolkningen under tysk besættelse, dagligdagen for russerne på den sovjetiske hjemmefront, styrets fortsatte undertrykkelse af sin egen befolkning – og han trækker ikke mindst historien op til i dag, hvor Den Store Fædrelandskrig i nutidens Rusland er blevet ophøjet til en hellig fortælling, som ikke må udfordres.

Et detaljeret, men også kritisk billede af Sovjetunionen i krig – og af, at erindringen om krigen også er blevet en kampplads og politisk sprængstof.

WAFFEN SS af Claus Bundgård Christensen, Niels Bo Poulsen & Peter Scharff Smith

I WAFFEN SS fremlægger Claus Bundgård ChristensenNiels Bo Poulsen & Peter Scharff Smith historien om den militære gren af det nazistiske korps SS, Waffen SS. Fra dens oprindelse som en lille elitær livgarde til at udgøre en massehær, som omkring en million soldater passerede igennem.

Hvilken mytologi og selvforståelse, der omgærdede korpset, den enkelte soldats oplevelser, og Waffen SS’ krigsforbrydelser er en del af fortællingen om den ultra-nazistiske elitehær, der også blev det 20. århundredes måske mest multietniske. På baggrund af materiale indsamlet i mere end 20 arkiver i 16 lande giver WAFFEN SS et skarpt og gennemarbejdet indblik i et af de mest paradoksale hjørner af moderne militærhistorie.

Waffen SS

Waffen SS

Dette store værk fremlægger hele historien om den militære gren af det nazistiske korps SS, Waffen SS – før, under og efter 2. Verdenskrig. Det er blevet til på baggrund af materiale indsamlet i mere end 20 arkiver i 16 lande.

Waffen SS udviklede sig i sin levetid fra at være en lille livgarde, som stod til Hitlers rådighed, til en massehær, som omkring en million soldater passerede igennem.

Og mens Waffen SS frem til krigsudbruddet var indrettet på strenge racemæssige krav og benhård ideologisk skoling i en nazistisk krigerorden, udviklede organisationen sig under 2. verdenskrig til det 20. århundredes måske mest multietniske hær. Og det er et af den moderne militærhistories mest forbløffende paradokser, skriver de tre forfattere bag Waffen SS.

Bogens hovedspor følger for det første Waffen SS fra SS-toppens synsvinkel med fokus på de langsigtede planer for organisationen.

Et andet spor viser gennem blandt andet breve og dagbøger den enkelte soldats oplevelser i den sorte uniform på kasernen, slagmarken og bag fronten.

Et tredje spor undersøger sammenhængen i det, som begyndte med idéen om en ultra-nazistisk elitehær, men som endte som en transnational smeltedigel med deltagelse af over 30 forskellige etniske og religiøse grupper, hvortil mange blev tvangsudskrevet, som krigen skred frem.

Endelig fortæller et fjerde spor om omfanget af de forbrydelser og ugerninger, som Waffen SS udførte eller deltog i. Waffen SS deltog i Holocaust, i den brutale partisanbekæmpelse på Balkan og var i øvrigt aktiv på stort set alle fronter i Europa.

AUSCHWITZ OG EFTER af Charlotte Delbo 

Charlotte Delbo var aktiv i den franske modstand, blev fanget i marts 1942 og sendt til Auschwitz-Birkenau i januar 1943 i en konvoj af 229 ikke-jødiske franske kvinder. AUSCHWITZ OG EFTER er hendes erindringer om fangenskabet i kz-lejren og om tiden efter. Et helt enestående vidnesbyrd og et af de få, der er skrevet af en kvinde.  

Charlotte Delbo var forfatter og skrev første del lige efter krigen, gemte dem i mange år og fik derpå udgivet en samlet udgave. AUSCHWITZ OG EFTER er hendes hovedværk.

VIDNESBYRD af Primo Levi 

Primo Levis skelsættende erindringer fra Auschwitz er brutal læsning, men også nødvendige for at forstå krigens rædsler. VIDNESBYRD er en samling af Primo Levis tre værker HVIS DETTE ER ET MENNESKE, TØBRUD og DE DRUKNEDE OG DE FRELSTE, og sammen er de en udforskning af menneskets afgrunde, samt vores behov for at fortsætte vores liv og dele oplevelser og traumer. Primo Levi skriver med enorm indlevelse – men også en nøgternhed og sort humor, der gør hans forfatterskab til absolut uomgængelig læsning.

Vidnesbyrd

Vidnesbyrd

Den 13. december 1943 blev den italiensk-jødiske kemiker Primo Levi arresteret i Alperne og ført til dødslejren Auschwitz. Det er begyndelsen på en grum fortælling om, hvordan man overlever kz-lejrenes ubegribelige brutalitet og meningsløshed, om vejen tilbage til de levendes verden og ikke mindst om behovet for at aflægge vidnesbyrd.