
Rasmus Mariager
Rasmus Mariager er historiker, ph.d. & dr.phil. og professor på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet. Han er en af de fremmeste kendere af dansk historie efter 1945, og han har skrevet og redigeret en række bøger om Danmark under den kolde krig og Danmarks deltagelse i krigene efter 1990. Bl.a. I tillid og varm sympati (2006) og Den vesttyske forbindelse, bd. 1-2 (2017), han er medforfatter til PET. Historien om Politiets Efterretningstjeneste fra den kolde krig til krigen mod terror (2009) og medredaktør af Den kolde krig og Danmark (2011). Rasmus Mariager var forskningsleder ved krigsudredningen Hvorfor gik Danmark i krig?, bd. 1-4 (2019).
Han er aktuel med det historiske værk Sjælekampen - Danskernes kolde krig, der udkom i maj 2024.
Foto: Lars Svankjær/Videnskabernes Selskab
Weekendavisen
Rasmus Mariager har i mange år haft snuden i sporet efter Den Kolde Krig. Nu har han taget fat i Sjælekampen og begået et vigtigt og fascinerende storværk om Danskernes kolde krig.
(…) en kraftpræstation, der griber tidsånden fra den tid, der formede nutidens Danmark.
Jyllands-Posten
Den Kolde Krig påvirkede vores samfund mere end nogen anden periode. (…) Nyt historisk hovedværk leverer imponerende indblik og overblik.
(…) imponerende bog i en uhyre vellykket kombination af oversigtsværk og håndbog til danskernes kolde krig.
(…) Sjælekampen er en velkomponeret og indsigtsfuld bog, der kaster et forklarelsens lys over en kamptid, der afgørende forandrede samfundet.
Politiken
Sjælekampen er en overordentlig vellykket bog og bør læses af alle, som oplevede eller var børn af den kolde krig. Dertil kommer, at bogens udstyr og billedside er imponerende og i pagt med fortællingen. Vores nære historie har fået et hovedværk.