Mette Dalsgaard
Mette Dalsgaard, f. i København den 2. marts 1948. Opvækst og skolegang i Brøndbyøster og Rødovre. Studentereksamen i 1966, fulgt af et halvt års ”dannelsesrejse” til USA, med epicentrum i hippiernes San Francisco. Den udløste min forfatterdebut, i form af en kronik i Politiken, med et tilstræbt antropologisk overblik, som er ret komisk at genlæse. I erindringsbogen Guds hånd og andre fortidsøgler (1999) samles lysstriberne fra min barndom og ungdom i en mere moden prisme. En af historierne, ”En mand på en kuffert”, indgår i Gyldendals antologi Min barndom. Kendte danskere fortæller (2005).
I tiåret 1968-78 gennemførte jeg et russiskstudium på Københavns Universitet og fik tre døtre. Konjunkturerne var ikke just gunstige for akademiske humanister, så mit professionelle virke blev mere et kludetæppe end en karriere. Gennem årene oversatte jeg bl.a. en række klassikere fra den moderne, russiske poesi (Anna Akhmatova, Marina Tsvetaeva, Joseph Brodsky m.fl.); en hasarderet og brødløs indsats, som i det nye millennium blev hædret med Det Danske Akademis oversætterpris i 2008.
I 1992 tog jeg en bifagseksamen i tysk, som desværre ikke har udmøntet sig i noget samfundsgavnligt. Til gengæld har jeg ydet et pænt bidrag til Den Danske Nationalencyklopædi med ca. to hundrede artikler om russisk, sovjetisk og ekssovjetisk litteratur.
Med min ph.d.-afhandling i 1998 ”Litteraturens afsovjetisering i Rusland og Baltikum” kørte jeg endegyldigt fast i det akademiske ørkensand. I stedet fik jeg fem lykkelige arbejdsår, finansieret af Carlsbergfondet, og skrev en russisk litteraturhistorie i tre bind: Lad os blive som solen. Den russiske sølvalder (2002), Den tunge lyre. Ruslands emigrantlitteratur 1917-1985 (2005) og En optimistisk tragedie. Sovjetruslands litteratur 1917-1985 (2006). Den blev hædret med Georg Brandes-prisen i 2007.
Samme år modtog jeg fra Kunstrådet et arbejdslegat på 100.000 kr. til at skrive en bog med titlen ”Dydsmønstre og rendemasker”, syv essays om mit liv med den russiske kultur og mine sorgmuntre møder med Brodsky, Jevtusjenko og andre bemærkelsesværdige personligheder. Pga. manglende salgspotentiale er den imidlertid ikke blevet udgivet.
Foto: Lisbeth Thorlacius 1999