
Kristian Himmelstrup
Kristian Himmelstrup debuterede i 2004 med den fragmenterede rejseroman Dinosaurens sidste tango og har siden udgivet både fagbøger, biografier, romaner og en novellesamling.
Han har blandt andet udgivet En sejlbåd for vindstille om forfatteren J. P. Jacobsen (2014), to lærebøger i kulturformidling, romanerne Putto (2008) og Angelinas røv (2009) og novellesamlingen Små skred (2016).
I 2022 udkom Pio, en biografisk roman om manden, der grundlagde Socialdemokratiet, men tog imod bestikkelse og flygtede til USA. Pio blev indstillet til DR romanprisen og Politikens Litteraturpris.
I august 2024 var Kristian Himmelstrup aktuel med biografien Søde Jan, et nuanceret portræt af den mangefacetterede Jan Sonnergaard og hans forfatterskab.
Se også: www.himmelstrup.info / Kristian Himmelstrup | Litteratursiden
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal Medie, 2024
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
Jyllands-Posten
Der er en grund til, at biografien hedder Søde Jan. Han var en gavmild mand, der opponerede mod farens nærighed ved at leve et liv uden økonomiske tanker på morgendagen.
Politiken
Sine fjender kunne han føre hævnkampagner imod. Over for sine venner var tidligt afdøde Jan Sonnergaard derimod loyal, sjov og generøs. Uden at dele alt med dem. Næsten ingen vidste, at han ud over et stort forfatterskab også efterlod sig en søn.
(...) Himmelstrups grundige analyse af debutromanen, Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom, giver ny relevans til et værk, som anmeldere i sin tid kaldte alt fra skuffende til suveræn. Og så antyder biografien, at Sonnergaard med tiden ville have skrevet tydeligere om sin opvækst. Han nærmede sig i sin allersidste novelle, Fundamental, familiær spillogik, der blev bragt i Politiken efter hans død.
Til det sidste ville han noget med det, han skrev.
Information
Heldigvis er Kristian Himmelstrup en fremragende læser, der hele vejen igennem får Sonnergaards noveller og romaner til at gløde og gnistre og undervejs i øvrigt udlægger 1990’ernes litterære danske landskab på indsigtsfuld vis.
(…) en veloplagt og meget interessant bog for enhver med interesse for ikke blot Jan Sonnergaard, men også dansk litteratur og journalistik.