
Kirstine Reffstrup
Kirstine Reffstrup, f. 1979, er uddannet fra Skrivekunstakademiet i Bergen og den svenske forfatterskole Litterär Gestaltning i Göteborg.
Debutromanen, JEG, UNICA fra 2016, er en litterær fantasi om tegneren og forfatteren Unica Zürn. JEG, UNICA udkom også Norge og er i dag oversat til flere sprog. Romanen blev nomineret til Montanaprisen, Munch-Christensens debutantpris og præmieret af Statens Kunstfond. I Norge blev romanen nomineret til Osloprisen i kategorien «Årets litteratur».
I april 2023 udkom Kirstine Reffstrup med romanen JERNLUNGEN – en fortælling om køn og krop, kærlighed og frigørelse - og om retten til at leve livet, som man selv vil og som den, man er. Bogen er nomineret til Politikens Litteraturpris 2023.
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal Medie, 2023
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
JP.dk
Kirstine Reffstrup skriver i Jernlungen en virkelig smuk prosa. (…) Reffstrup fremmaner en række bestemt rørende, men også sitrende rene og intense scener og stemninger, hvis kernestof svævende sammenvæves med temaer som krop og maskine, ufrihed og begær, ensomhed og udsathed. (…) Stoffets force og fascinationskraft er den radikale erfaring af fysisk hjælpeløshed, af at være noget nær reduceret til tanke, erindring, blik og fantasi. (…)
Reffstrup skriver blændende. Og det er den lyriske prosa, der er bogens store attraktion. (…) Det er styrken i skriftens glimt, man skal læse Jernlungen for. Og det er alt nok.
Magasinet Atlas
Med Jernlungen har Kirstine Reffstrup givet os en gave: Et ikke-kønnet sprog for kroppe og sex. (…) Jernlungen er en æggende, drømmende, men også skræmmende roman om længslen efter at høre til i en verden, hvor det, der i sig selv er uskyldigt og ligetil, afvises og udsættes for vold i mødet med det homogene. (…) Kirstine Reffstrup kombinerer historie og magi, og mirakuløst nok virker det som det naturligste i verden.
Politiken
I en magisk prosa væver Kirstine Reffstrup to personer samt steder og tider sammen: En poliosyg pige i København 1952 og et børnehjemsbarn i Ungarn 1913. (…) Kapitlerne veksler mellem Blegdamshospitalet og Taras hus. Begge steder fremmanes for læseren i Reffstrups sansestærke prosa, der er så mættet med farve, lyd, lugt, smag, berøring og fabulerende billeder som knap noget andet, jeg har læst (…) Reffstrups prosa er som et magisk tæppe vævet med største omhu af de fineste tråde; bunden er hvid og porøs, men med islæt af stærke kulører, ikke mindst blodrødt. Med sine artsoverskridelser og omsorg for alskens materier taler den desuden lige ind i en queer og økokritisk tid.