
Jens Christian Grøndahl
Jens Christian Grøndahl er ophavsmand til et stort internationalt og prisbelønnet forfatterskab, der er lige så udbredt i Frankrig, Holland og Belgien som i Danmark.
Jens Christian Grøndahl skabte sig med romaner som Tavshed i oktober fra 1996 og Lucca fra 1998 et stort publikum. I dag tæller hans forfatterskab mere end 30 bøger, herunder romaner, essays, børnebøger, skuespil og en selvbiografi.
Jens Christian Grøndahl fremhæves ofte for sin evne til at fremstille eksistentielle konflikter og psykologiske relationer. I udlandet er han blevet sammenlignet med bl.a. Anton Tjekhov og Albert Camus. Jens Christian Grøndahls hovedtema er ensomhedens grundvilkår, der undersøges gennem kærligheden mellem mennesker med fokus på deres livshistorie og valg. Jens Christian Grøndahls romaner udkommer i over 35 lande og optræder jævnligt på toneangivende kritiker- og bestsellerlister verden over. Desuden har han bl.a. modtaget Boghandlernes Gyldne Laurbær for romanen Lucca. Og dertil blev han den første modtager af Danske Banks Litteraturpris for Et andet lys fra 2002. Jens Christian Grøndahl er endvidere blevet tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse samt den franske orden Chevalier dans l'ordre des Arts et des Lettres som en hædersbevisning for sit bidrag til skønlitteraturen i Frankrig.
I 2015 udkom Vejen til Bethlehem. Her genfortæller Jens Christian Grøndahl den kendte bibelfortælling om Josef og Marias færd til Bethlehem – men set fra Josefs perspektiv. Fra 2015 til 2018 har Jens Christian Grøndahl i bogform udgivet tre essays, der alle handler om Europa og europæernes identitet, tilsammen kaldet Europa-trilogien: Hjemme i Europa (2015), Europas ambassade (2016) og Europa er ikke et sted (2018). I 2020 udkom romanen Dage som græs, i 2022 den anmelderroste roman, Fra i nat sover jeg på taget, og senest var han i 2024 aktuel med Noget tabt i mørket.
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal 2024
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
POV.International
Grøndahls roman er i al sin storslåede enkelhed en påmindelse om, at vores tid her på jorden er begrænset, og at alle valg indebærer fravalg (...) Grøndahl har bevist det mange gange tidligere i sit forfatterskab, men her viser han endnu engang, at han er en litterær mester, når det gælder at komme helt ind under huden i sine beskrivelser af relationer. Han skriver rørende uden at blive sentimental, bevægende uden at blive dramatisk og chokerer os stilfærdigt og brutalt som livet selv. Og han minder os om, at måske, kun måske, kan det ske, at man får en chance mere af livet. I så fald skal man gribe den.
Kristeligt Dagblad
men fordi bagtæppet har en bibelsk toning, og den dér tilgivelse kommer ind i billedet som en mulighed - at bruddet ikke altid får det sidste ord - lever Noget tabt i mørket i bevidstheden efter endt læsning.