
Ali Smith
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
Jyllands-Posten
Mest af alt går Ali Smiths nye roman ud på at demonstrere sprogets og tankens stoflighed, her repræsenteret af en smedekunst, der næsten kan forveksles med et digterværk, helt på samme måde, som når Sandy overmaler ord. Langt de fleste diskussioner af litteratur, også blandt forfatterne selv, går ud på at kommentere, hvad der skrives i værkerne. Ali Smith hjælper læseren til at huske, at det verbale værk er en fysisk ting, i dialog med tanker og følelser, og at det bør påskønnes i sin konkrete udformning, nøjagtigt som den kunstfærdigt smedede lås fra Middelalderen.
Information
Andre tider er en ualmindelig kryptisk men også smuk og tankevækkende roman, der drager paralleller mellem to kvindelige kunstnere og to plager, pest og covid, adskilt af fem århundreder. Ali Smith tvinger os på den måde til at anskue verden i et anderledes lys, og trods sit dystre anslag insisterer forfatteren også her på mulighederne for et stærkere menneskeligt fællesskab - romanens sidste ord er således den lyse og imødekommende hilsen »hej« .
Weekendavisen
Nu kommer så romanen Andre tider, som ifølge forlaget er »et lyrisk følgebrev« til årstidskvartetten (…) Ja, det er nøjagtig så mystisk, som det lyder. Men også helt enormt inciterende. Ali Smith er nemlig en eminent gådefortæller og en litterær låsesmed af første klasse (…) Også verden af i dag trænger til transcenderende fortællinger, og Ali Smith skriver dem bedre end nogen. I Ninna Brenøes kyndige genskrivning af de mange allitterationer med mere er dette companion piece en sjælden litterær tilfredsstillelse, både drilsk og dyb. Uanset om årstidskvartetten nu skal læses som en kvintet, eller om de fire romaner blot har fået et følgebrev, er Andre tider en roman i egen ret, spækket med spor og symboler, som nogen kan bruge et semester på at kortlægge. Jeg nøjes med at konstatere, at romanens lås er konstrueret af en smed, og at romanen selv er konstrueret af en forfatter, hvis efternavn selv betyder - smed.