5 Gyldendalforfattere nomineret til Politikens Litteraturpris 2023

Stort tillykke til Sine Plambech, Kristian Bang Foss, Amina Elmi, Kirstine Reffstrup og Theis Ørntoft, der alle er nominerede til Politikens Litteraturpris 2023.

Af Sarah Grandjean / 16-01-2024

Politikens litteraturpris 2023 

Politikens litteraturanmeldere har udvalgt otte bøger, som de tager særligt med sig ind i 2024 - blandt dem er hele fem Gyldendaltitler. Prisen tildeles vinderen den 6. marts. Her kan du læse om de nominerede værker.

JORDISK af Theis Ørntoft 

Om romanen skriver Alexander Vesterlund blandt andet: 

”Det er en mere afdæmpet – men ikke mindre dystert og suverænt skrivende – Theis Ørntoft, man møder i hans fjerde bog og anden roman ’Jordisk’.

Som om der er sket en udmattelse af det enkelte individs perspektiv, råderum og følelsesliv, er ’Jordisk’ en slægtsroman, hvor menneskets plads i verden ikke lader sig adskille fra de planetariske og kosmiske kræfter.

Men romanens form, de mange stemmer, der konstant får romanen til at skifte karakter, vidner også om, at mennesker hænger sammen og må række ud til hinanden – på tværs af tid og rum, på tværs af små og store og mere eller mindre menneskeskabte katastrofer. Fra en bank i 1960’ernes Silkeborg over et indiespillested i 00’ernes New York til en rejse til Månen i en nær fremtid.

’Jordisk’ er en roman med et tindrende klart syn på samtiden, men den dyrker også mysterierne og bliver i besværet. Det kommer der ildevarslende og lysende litteratur ud af.”

Jordisk

Jordisk

Dokumentaristen Rhea sidder i et kollektiv på Møn og stirrer ind i en skærm fuld af ufærdige ideer til radioprogrammer. Lærervikaren Joel går på dates, men drømmer om at tage på fisketur med sin søn, som han kun ser hver anden weekend. Og adfærdscoachen Miriam har zoommøder med mænd, som er blevet afhængige af et liv på internettet. De tre søskende kæmper hver især med at finde retning og formål i et Danmark præget af privilegier og undergangsfornemmelser. 

Da deres morfar dør, samles de til hans begravelse i Søhøjlandet. Det bliver startskuddet til en vidtforgrenet fortælling om kærlighed og arbejde, natur og kapitalisme, om guld, sølv, olie, marmor og Vestens langsomme undergang – men frem for alt om en familie i tre generationer, som er forbundet på tværs af tid og rum på måder, de ikke selv er klar over. 

JORDISK er en slægtsroman om de grundstoffer, der udgør et menneskeliv, og om de kræfter, der binder os sammen med hinanden, med samfundet, med jorden og med universet. 

MANDEN DER BAR SOLEN af Kristian Bang Foss

Om romanen skriver Jes Stein Pedersen blandt andet:

”Man mærker tydeligt, at prosaens mørkt-dirrende oldtidsklang kommer dybt indefra. Den marvfulde fortælling, der handler om broderstrid mellem høvdingesønnerne Raudon og Hauhon, men også om krig mod klimaflygtninge sydfra, udgår fra hulternes område ved Limfjorden. (…)

I denne overraskende roman gør hans poetiske billedsprog bronzealderen til et maleri, og det gælder også i krigsbeskrivelserne, som fremmaner billeder, der ville gøre sig i en hardcore splatter-film. (…)

’Manden der bar solen’ er en litterær bedrift, som gør fortiden lyslevende. Den befinder sig så langt fra vor tids fantasiknappe auto-og exofiktive skønlitteratur, man kan komme.” 

Manden der bar solen

Manden der bar solen

LIMFJORDEN I BRONZEALDEREN. Efter mange år sydpå rejser den unge høvdingesøn Raudon hjem til sin fødeegn for at overtage magten efter sin far. Han møder den ølbryggende enke Thunran og bliver forelsket, men fortæller hende ikke, at han skal giftes med en anden. Og snart går det op for ham, at hans tvillingebror også vil regere – og hans far vil slet ikke af med magten.

Samtidig bliver det sværere at skaffe den bronze, der skal ofres for at få solen til at stå op. Ved Middelhavet kollapser de gamle imperier, og kaos rykker nordpå. Raudon indser, at han må samle en stor hær for at sikre handelsvejene og beskytte sin familie. Men han har svært ved at samle tankerne: Hans to koner kan ikke enes, hans gamle far er ved at miste grebet, broren kan ikke se problemet, og kun ét er sikkert: Krigen kommer.

MANDEN DER BAR SOLEN er en bronzealderroman om familier under ekstreme vilkår, der selv må udøve den vold, deres velstand afhænger af. Om krig, kærlighed, loyalitet og forræderi og om de spinkle fortællinger, vi bygger vores civilisation på.

BARBAR [TAVSHEDENS OBJEKT] af Amina Elmi 

Om digtsamlingen skriver Mikkel Krause Frantzen blandt andet:

”Bogen bliver ved med hele tiden at overrumple sin læser: Du ved aldrig, hvor du har bogen, eller hvor den har dig. Det er en stor kvalitet. Med visse bøger ved man ret hurtigt, hvad man skal forvente, hvad den vil sige – ikke her! Det er ikke happy-go-lucky, det hele. Værket rummer talrige traumatiske historier og taler direkte ind i og om tavsheden selv.

Den handler om at miste (sin far), den handler også om at være kvinde og forelske sig i en kvinde, den handler også om asyl- og integrationsforhold i Danmark (»SHOUT OUT til udlændingestyrelsen«.). ’Barbar [TAVSHEDENS OBJEKT]’ er sorgfuld, men den er også vred, indigneret, rasende; den er sjov! Og så den frem for alt helt, helt åben.”

Barbar

Barbar

BARBAR [Tavshedens objekt] er en digtsamling om brutalitet. Amina Elmi skriver om at leve med en kappet forbindelse til sin families historie, ritualer, sprog og identitet. I sine digte forsøger hun at etablere en forbindelse til alt det tabte, men tavsheden står som et tomt centrum – alt det, der ikke kan siges, fordi der ikke findes et sprog for det, eller fordi det er for smertefuldt. Det er digte om tavshed som både nødvendighed og vold. 

Amina Elmi (f. 1994) blev uddannet fra Forfatterskolen i sommeren 2023. BARBAR [Tavshedens objekt] er hendes debut.

JERNLUNGEN af Kirstine Reffstrup

Om romanen skriver Lilian Munk Rösing blandt andet:

”I 1952 på Blegdamshospitalet i København ligger en 13-årig poliosyg pige i en jernlunge, som hjælper hende med at trække vejret. I 1913 på et børnehjem uden for Budapest går en 13-årig rundt og kaldes Dreng, men Dreng har små bryster og et køn så »glat og buet som et stort hønseæg«.

I Kirstine Reffstrups roman forbindes de to personer, som to inkarnationer af den samme.
Reffstrups sansestærke prosa er som et magisk tæppe vævet med største omhu af de fineste tråde. Med sine artsoverskridelser og omsorg for alskens materier taler den desuden lige ind i en queer og økokritisk tid.” 

Jernlungen

Jernlungen

I en jernlunge på Blegdamshospitalet ligger en ung, poliosyg pige, hun er lammet og afhængig af maskinen, som hjælper hende med at trække vejret. På et børnehjem i en skov uden for Budapest vokser et navnløst barn op og får kaldenavnet Dreng, men Dreng er ikke som de andre. Fanget i hver sin ensomhed længes de to unge mennesker efter kærlighed og frihed, og på tværs af tid og rum opstår et gådefuldt og ubrydeligt bånd imellem dem.

Jernlungen er en roman med historiske og fantastiske elementer; en original og gribende fortælling om køn og krop, kærlighed og frigørelse og om retten til at leve livet, som man selv vil - og som den, man er. Den ene del af handlingen foregår i København i 1950'erne, mens den anden del udspiller sig uden for Budapest i årene 1913–1917.

GLOBAL SEX af Sine Plambech

Om bogen skriver Sigrid Adamsson blandt andet: Sine Plambech 

”Gennem de seneste tyve år har antropolog Sine Plambech forsket i migration, sexarbejde og trafficking, og hun har længe været en interessant forsker og dokumentarist at følge, hvis man vil forstå, hvordan forhandlinger af rettigheder foregår for de mest udsatte kvinder både i Danmark og det globale samfund.

Nu står Sine Plambech så blandt de nominerede til Politikens Litteraturpris, og det gør hun, fordi hun i 2023 udgav en bog, som med udgangspunkt i hendes feltarbejde er blevet til en knusende, personlig og helt enormt klog essayistisk fortælling om livet, kærligheden, døden og, absolut ikke mindst, om penge.
I ’Global sex. Hvad sexarbejdere ved om kærlighed og kapitalisme’ møder vi fire hovedpersoner: thailandske Sommai og Lom og nigerianske Becky og Vivian, som Plambech har mødt og indledt dybe og varige venskaber med gennem sit arbejde.”

Politikens Litteraturpris 2023 afgøres ved afstemning af læserne, og du kan stemme på din favorit til og med 21. februar.

Vinderen belønnes med 200.000 kr. og fejres til prisfest den 6. marts. Samtidig uddeles Frit-flet-prisen på 50.000 kroner. 

Sidste år gik Politikens Litteraturpris 2022 til forfatteren Glenn Bech for romanen JEG ANDERKENDER IKKE LÆNGERE JERES AUTORITET.