En nordisk kanon til moderne mennesker
Vil man blive klogere på sig selv, skal man lede i litteraturen. Ny serie af nordiske klassikere kaster lys over, hvem vi er, og hvordan vi er blevet det, fortæller forlagschef Simon Pasternak.
Af Sisse Tvegaard Andersen / opdateret 05-11-2024
Serien Gyldendal Nordisk byder på både kendte og glemte klassikere fra den tid, hvor det nordiske selvbillede bliver skabt på diskussioner om køn, klasse, tro og moral. Det er radikale fortællinger, som stadig er spillevende den dag i dag. Romanerne kommer i nye, smukke udgaver og med forord af forfattere, der har levet i og med værkerne. Og spørger man forlagschef Simon Pasternak, har de klassiske værker masser at lære det moderne menneske:
– Som altid – hvis man vil blive klogere på, hvem vi selv er – er det bedste sted at lede i litteraturen. Nordisk litteratur er fuld af mesterværker, der fortæller os, hvem vi er, og hvordan vi er blevet det igennem idekampe og nye måder at skrive og tænke på. Fra 1850 til 1950 blev de samfund, vi har i dag, skabt, og når man læser nogle af de her afgørende værker fra den tid, kan man se de brudflader, vi på mange måder stadig har i dag. Man diskuterede faktisk mange af de samme ting, som vi diskuterer i dag: køn, seksualitet, økonomi, klasse, ideologi og tro.
LÆS OGSÅ: 50 klassikere, du skal læse
Mange af de vigtigste værker har ikke været tilgængelige. Enten lå de i gamle støvede oversættelser, var forsvundet i de enkelte landes litteraturer eller simpelthen blevet glemt. Det sidste gjaldt ikke mindst kvinderne. Så med Gyldendal Nordisk vil vi genintroducere kendte og elskede klassikere i spritnye og formidable oversættelser og genudgive forfattere, der bør læses, men ikke er blevet det.
Kort sagt: vi ville prøve at lave en ny og stærkt underholdende nordisk kanon til moderne mennesker!
Hvordan har I udvalgt værkerne i serien?
Man diskuterede faktisk mange af de samme ting, som vi diskuterer i dag: køn, seksualitet, økonomi, klasse, ideologi og tro.
I januar 2024 udkom Selma Lagerlöfs GÖSTA BERLINGS SAGA, Hulda Lütkens DE UANSVARLIGE og Sigrid Undsets KRISTIN LAVRANSDATTER som de tre første værker i den nye serie af nordiske klassikere fra Gyldendal.
I november 2024 udkom to nye bind i serien: Amalie Skrams CONSTANCE RING, der er en rå og uafrystelig fortælling om, at være underlagt andres magt i en mandsdomineret tid, og Jørgen-Frantz Jacobsens lidenskabelige og kontroversielle BARBARA, der foregår på Færøerne i 1700-tallet
Kan du løfte sløret for nogle af de kommende værker i serien?
Gyldendal Nordisk er udgivet med støtte fra Augustinus Fonden.