Gode råd til nye lystfiskere
Har du også fået mod på at blive lystfisker? Her får du fire gode råd til at komme i gang fra lystfisker og forfatter Victor Boy Lindholm.
Af Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen og Sisse Tvegaard Andersen / 10-04-2024
Den friske luft i ansigtet. Koncentrationen, når der spejdes efter krusninger i vandoverfladen eller glimtet af sollys i fiskeskæl. Spændingen, når linen strammes, og glæden ved at få en fisk i nettet. Der er mange grunde til, at lystfiskeri er populært, og selv om det typiske billede på en lystfisker nok stadig er en ældre mand, har mange yngre mennesker også kastet sig ud i sporten. Et af dem er forfatter Victor Boy Lindholm, der har revideret teksterne i LYSTFISKERENS HÅNDBØGER – fire bøger med gode råd og vejledning i at fiske efter de fleste arter i Danmark uanset om man foretrækker at fiske med flue, spinne eller mede.
LÆS OGSÅ: Derfor strikker alle omkring dig
Hvis du selv har fået mod på lystfiskeri, giver Victor Boy Lindholm her fire gode råd til at komme godt i gang:
1. Vær tålmodig
– Da jeg startede med at fiske, var jeg ekstremt besat af at prøve på at fange noget og jeg blev meget frustreret over, at jeg ikke fangede noget, så et af mine gode råd er, at man skal have tålmodighed. Og hvis man kan, så skal man prøve at få den der frustration til at fylde mindst muligt, for det kan hurtigt komme til kun at handle om de der fisk. Fisken er vigtig, men det er jo det at være derude og have en dejlig tur, der er det vigtigste. Tænk på, at det jo faktisk ikke hedder ”at fange noget”, men ”at fiske”, det du laver.
2. Bliv fortrolig med din fiskeplads
- Det kan godt virke lidt uoverskueligt, når man befinder sig ved en kyststrækning – havet er stort og fiskene er spredt – så det er godt at lære et bestemt sted at kende både ved højvande og lavvande. Tag ud og fisk de samme steder flere gange, og læg mærke til, hvordan strømmen og bunden er lige der, og hvor fiskene typisk er. Når man bliver fortrolig med et sted og et område, betyder det også, at man kan højne troen på sig selv, når man er ude at fiske, så man ikke altid føler, at man famler i blinde.
3. Hold øje med vejrforholdene
– Der må gerne være lidt vind for at få gang i vandet og måske lidt skyer, fordi fiskene er mindre sky, når solen ikke skinner hele tiden. Søg noget vind, gerne sidevind, nogle bølger for at få gang i vandet. Hold øje med tidevandstabeller. Hvis man fanger noget, kan man prøve at notere sig, hvad for noget vejr det har været den dag og se, om man kan finde et system i det.
SE VIDEOEN: Vandreture i godt selskab
4. Behandl fisken ordentligt
– Har man fået en fisk på krogen, er det vigtigt, at man får den hurtigt ind – at man ikke leger unødvendigt med den og presser den. Victor Boy Lindholmer digter og journalist og har udgivet syv bøger, bl.a. essaysamlingen STRÆK TIDEN og romandebuten EN DEL AF HJERTET GÅR UD AF KROPPEN. I 2023 var han aktuel med ISBOGEN i samarbejde med professor i klimaforandringer Sebastian H. Mernild. Især hvis den skal sættes ud igen, skal det være en kort fight. Så skal den i et knudeløst net. Hvis fisken skal sættes ud igen, skal den aldrig op og ligge på stenene, for det ødelægger fiskens slimlag, så hvis du skal sætte fisken ud igen, så lad den blive nede i nettet og få krogen fri med en tang. Hvis du gerne vil tage et billede, så tag det nede i nettet eller løft forsigtigt fisken op, og tag det.
Hvis du gerne vil have fisken med hjem, så er det vigtigt, at den er over mindstemål, og at du afliver den skånsomt enten med en priest, som er en slags lille kølle, eller med en sten, hvis du ikke har det rette værktøj.