Lærke Bagger strikker sig gennem traumer i ny bog
Et væld af strikkeopskrifter, minder, fotografier, Barbie-dukker og stærke farver sætter rammen for Lærke Baggers nye strikkebog, som forfatteren har bundet sammen med en personlige fortælling om sit komplicerede forhold til sin far.
Af Rasmus Meldgaard Harboe / 10-8-2023
Hendes første strikkebog blev et kæmpe hit, der formåede at sætte strik på Danmarkskortet, så alle kan se det. Nu er Lærke Bagger klar med efterfølgeren, LÆRKE BAGGER STRIK 2, som naturligvis er spækket med inspirerende strikkeopskrifter og teknikker – men den har en privat og sårbar kerne.
Læs også: Strik hitter - derfor strikker alle omkring dig
Lærke Bagger havde nemlig et kompliceret forhold til sin nu afdøde far. Forholdet har haft afgørende betydning for hende, både i barndommen og voksenlivet, og derfor var det nødt til at få en plads i den nye bog.LÆRKE BAGGER er uddannet tekstildesigner med speciale i håndstrik fra The Royal Danish Academy of Fine Arts. Med sine strikdesigns udfordrer hun den klassiske tilgang til strik, og hun bruger utraditionelle materialer med restgarn og perler, for i hendes optik skal strik være humoristisk, og hvorfor hæfte en ende, når du kan binde en knude? Hendes bog LÆRKE BAGGER STRIK blev en megabestseller, da den udkom i 2021.
– Det var hårdt og svært at skrive den første bog. Så jeg tænkte, at hvis jeg skulle lave en mere, skulle det være noget, jeg gjorde for mig selv. Og når det nu alligevel skulle være svært, hvorfor så ikke gøre det rigtig svært og bearbejde det største traume, jeg bærer rundt på? Man kan jo ikke lave noget godt, hvis ikke man sætter noget på spil, forklarer hun.
Lærkes bog er farverig og fuld af alt, der kunne gøre et barn lykkelig i de kulørte 90’ere. Det var nemlig i det årti, Lærke Bagger voksede op, og dengang var blandt andet Barbie en af de allerstørste modediller blandt børn.
– Fordi det også er en sårbar erindringsbog, bliver hele universet omkring dagbøger og den unge naivitet, klistermærker og Diddl – som var en del af den tid, jeg var barn og ung i – symboler for mig. De får del i at underbygge den person, der står bag bogen, stemningen og nærværet. Der er både noget sårbart og stærkt i Barbie, men også humor. Vi skal ikke tage alting for tungt.
Se også: Flere bøger om hobby og håndarbejde
I bogen optræder Barbie flere steder, og Lærke Bagger fortæller, at hun sidste år købte to samler-Barbier, som nu er flyttet ind på hendes værksted.
– Jeg kan ikke have dem derhjemme, for så pakker mine datter dem bare op. Men på et tidspunkt kunne jeg ikke bestemme mig for farven på en kjole, og så tænkte jeg, at jeg kunne sgu da strikke den til en Barbie og se, hvordan det ser ud, siger hun.
Der er både noget sårbart og stærkt i Barbie, men også humor. Vi skal ikke tage alting for tungt. Selvom det har været en hård omgang for Lærke Bagger at arbejde på bogen, har det også haft en terapeutisk effekt. For eksempel oplevede hun, at den personlige reflektion om forholdet til hendes far mødte strikkehåndværket i en teknik, som hun kalder for Bit by bit.
– Det er en teknik med tern, som jeg arbejdede på, da min far rent faktisk døde. Det har jeg ikke reflekteret over før, hvorfor det var den teknik. Så den har givet mig noget i forhold til mentalt. Strik og håndarbejde er jo altid med mig. Der er ingen tidspunkter hvor jeg ikke strikker,” siger hun og tilføjer: “Jo, når jeg lige er blevet færdig med at skrive en bog.