Ken Folletts 8 råd til at skrive en succesroman
Hans bøger har solgt i hobetal verden over, og det er få forfattere, der skriver historiske romaner med lige så meget indlevelse som Ken Follett. Få forfatterens bedste råd til at skrive en bestseller her.
Den britiske forfatter Ken Follett har en stribe af bestsellere på CV’et. Han er særligt kendt for sine historiske romaner med byen Kingsbridge som omdrejningspunkt. I september 2020 får læserne lov til at vende tilbage til Kingsbridge i AFTENTID OG MORGENGRY – en fortælling, der finder sted inden begivenhederne i JORDENS SØJLER og er et produkt af flere års arbejde og research. På sin hjemmeside har Ken Follett kogt sine mange års skriveerfaring ned til en række råd til dig, der går rundt med en forfatterdrøm. Vi bringer de bedste råd videre her. OM KEN FOLLETT Ken Follett (f. 1949) er med omkring 160 millioner solgte bøger en af verdens bedst sælgende forfattere, og alene i Danmark har han solgt over 1,5 millioner bøger. Han slog igennem som forfatter i 1978 med NÅLENS ØJE, som blev en international bestseller. Herefter fulgte en række spændingsbøger, der tidsmæssigt foregik i det 20. århundrede, primært under 1. og 2. verdenskrig.I 1989 overraskede Ken Follett imidlertid alle sine fans ved at skrive middelalderromanen JORDENS SØJLER. Med den slog Ken Follett endegyldigt sit navn fast som en af tidens mest eminente, alsidige og elskede forfattere, og romanen fascinerer fortsat læsere over hele verden. I 2007 kom så UENDELIGE VERDEN, den længe ventede fortsættelse af JORDENS SØJLER, som også med det samme strøg ind på de internationale bestsellerlister. I september 2017 var Ken Follett tilbage med en ny stor roman, da den uafhængige opfølger, DEN EVIGE ILD, udkom.
I 2010 udgav Ken Follett første bind i sin store romantrilogi om det 20. århundrede, GIGANTERNES FALD. 2012 udkom andet bind, VERDENS VINTER, og tredje bind, PÅ KANTEN AF EVIGHEDEN, udkom i 2014. Alle tre bind har ligget øverst på bestsellerlister verden over, og alene i Danmark har de solgt over en halv million eksemplarer.
Læs mere om Ken Follett
1. Skriv en synopsis
Inden du bare skriver ”Kapitel 1” i toppen af papiret og kaster dig ud i at skrive, er det en god idé at bruge noget tid på at få banket de vigtigste rammer for din historie på plads. Så slipper du for at nå halvvejs ind i din historie og finde ud af, at du er på vildspor.
2. Opsummér din historie
Dit plot skal kunne indfanges i én sætning. På den måde er du sikker på, at du er helt skarp på, hvad din historie egentlig handler om.
3. Sæt noget på spil
Din roman bliver først rigtig spændende, når der er noget på spil for dine karakterer. Hvad får de ud af at lykkes med deres mission? Hvad sker der hvis de fejler?
4. Husk den personlige motivation
Dine karakterer bliver spillevende på papiret, når du giver dem en motivation og en grund til at handle, som de gør. Brug noget tid på at lære dine karakterer at kende. Giv dem en baggrund, der kommer til at have indflydelse på deres måder at agere på.
5. Bliv inspireret af virkeligheden
Research er en kæmpe inspirationskilde, og historiebøgerne kan skubbe gang i fantasien (også selvom du ikke skriver historiske romaner). Research kan også hjælpe dig med at sikre, at detaljerne i din roman er realistiske – især når du skriver om et miljø, du ikke selv er en del af.
6. Lyt til feedback
Hvis du viser din synopsis til nogen, så lyt til deres feedback. Hvis de ikke synes, at et plot lyder spændende, eller at en karakter er troværdig, så stil spørgsmål, så du kan blive klogere
7. Der skal ske noget på hver sjette side
Der er en tommelfingerregel, der siger, at dit plot skal tage en drejning på hver sjette side. Det behøver ikke være et kæmpe plottwist, men det skal være nok til at holde spændingen og til at skubbe din hovedkarakter videre.
8. Skriv din bog igen
Når du er færdig med dit første udkast, kan du få nogen til at læse det og derefter tage stilling til deres feedback. Skriv så hele din bog igen i stedet for at rette i det første udkast. Det tvinger dig til at tage stilling til hver enkelt sætning.