Ken Follett om overraskende research til sin nye roman: "Vikingerne havde store slavemarkeder"
Første gang læserne stiftede bekendtskab med byen Kingsbridge var i succesromanen JORDENS SØJLER. Nu vender Ken Follett tilbage til byen i AFTENTID OG MORGENGRY, som skildrer begivenhederne i Kingsbridge omkring år 1000 - inden handlingen i JORDENS SØJLER.
Inspirationen til min nye bog AFTENTID OG MORGENGRY kom, da jeg begyndte at tænke over baggrundshistorien for byen Kingsbridge, hvor katedralen i JORDENS SØJLER blev bygget,” fortæller Ken Follett. ”Var det mon engang en lille middelalderlandsby? Var det et primitivt sted? Hvordan blev den til en stor by? Svarene var fascinerende, så jeg begyndte at skrive bogen. Jeg fokuserede på den sene middelalder omkring år 1000.”
I forbindelse med at skrive en stor historisk roman som AFTENTID OG MORGENGRY ligger der naturligvis et stort research- og undersøgelsesarbejde. ”Folk er ofte overraskede over, at det tager så lang tid,” fortæller Follett om læsernes reaktion på hans skriveproces. ”De spørger, hvor lang processen med at færdiggøre en bog er, jeg svarer tre år. Men faktisk føles det ikke som så lang tid. Al planlægningen og undersøgelserne, skrive første udkast og så genskrive det. Jeg arbejder fra mandag til fredag fra tidligt om morgenen til sen eftermiddag, og det tager mig alligevel normalt tre år. Måske kunne det gå meget hurtigere, hvis jeg skrev en anden slags historie.”
Jeg arbejder fra mandag til fredag fra tidligt om morgenen til sen eftermiddag, og det tager mig alligevel normalt tre år.
Undersøgelsesarbejdet er ikke kun vigtigt for at sikre fortællingen en historisk korrekthed, men kan også hjælpe til at inspirere og bringe fortællingen til live.
”Jeg besøgte Vikingeskibsmuseet i Oslo og forestillede mig bogens åbningsscene, hvor en ung mand på en strand ved morgengry venter på at møde sin kæreste og oplever det gruopvækkende syn af en flåde af vikingeskibe, der kommer imod ham,” forklarer Follett.
Researchen kan også overraske: ”Det kom bag på mig, i hvor høj grad England var et slavesamfund ved indgangen til det 11. århundrede. Noget i retning af 10% af befolkningen var slaver, og det nedtoner de engelske historikere. De bryder sig ikke om at indrømme, at vi var slaveejere. Men handlen var især styret af vikingerne. De havde store slavemarkeder. Andre spændende historiske detaljer har jeg inkluderet, fordi jeg kan lide dem, og det vil læserne også kunne.”
Vikingerne er da også det første, der falder Follett ind, når han tænker på Danmark, men han skynder sig at tilføje: ”De voldelige mordere, tyve og voldtægtsmænd er meget ulig nutidens milde og civiliserede danskere.”