Frøken Jensens klassiske opskrift på risalamande

Risalamande er en klassisk dessert, som mange danskere spiser juleaften. Her får du opskriften på Frøken Jensens lækre risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce.

Af Kim Andrea Brofeldt / 02-12-2024


 Frøken Jensens Kogebog - Året rundt Kristine Marie Jensen Siden 1901 har Frøken Jensens opskrifter været en tro følgesvend i køkkenet i mange danske køkkener, og for mange er det lige præcis hendes opskrifter, der skal følges, for at retterne smager, som de skal.

I den smukke udgivelse FRK JENSENS KOGEBOG - ÅRET RUNDT finder du opskrifter til 365 dage tilpasset sæson og sammensat ugevis med alt fra kød, fisk, det grønne, det nemme, det lækre og – ikke mindst – det familieorienterede til middagsbordet. Hver årstid er desuden krydret med inspirerende temaopslag med herlige klassikere til højtider som jul og påske, forslag til sommerens picnic og grill i det fri, skønne ideer til syltning og henkogning af sensommerens frugt og bær.

Om forfatteren Frøken Kristine Marie Jensen (1858-1923) var en dansk husbestyrerinde og kogebogsforfatter. Hun blev født i Randers og rejste efter sin konfirmation til København, hvor hun bl.a. efter et husholdningskursus hos Nathalie Zahle og et år i England blev ansat som husbestyrerinde hos familien Melchior. Her blev hun til sin død i 1923.

I 1901 blev hendes samling af opskrifter udgivet som FRØKEN JENSENS KOGEBOG. Kogebogen kom i 27 oplag i hendes levetid og er siden genudgivet i en række af versioner og nyfortolkninger og er sammenlagt solgt i mere end en million eksemplarer

 

Risalamandens historie

Risalamande er en dansk opskrift, der første gang blev trykt i Madam Mangors kogebog i 1876. Da den kom med i Frøken Jensens kogebog i 1901, blev den allemandseje.

Den første halvdel af 1900-tallet holdt man fast i, at det fortsat var risengrød, der blev spist juleaften. Dette ændrede sig under anden verdenskrig, hvor rationerings-tips til husmødre gik på at strække de rationerede ris i grøden, med pisket fløde (eller et erstatningsprodukt for piskefløde.) Derfra blev det risalamanden, der blev den mest almindelige juledessert.

LÆS OGSÅ: Opskrift på fynske vafler

Der er flere historier om rettens præcise oprindelse. Den ene version går på, at det var en ret, det finere borgerskab begyndte at lave for at peppe den traditionelle julegrød op med husblas og mandler.

Den anden version går på, at det var en ret, der blev opfundet på det københavnske luksushotel D’Angleterre, hvor kokken var løbet tør for dessert og hurtigt opfandt en ny ret med en rest kold risengrød, mandler, piskefløde og et glas syltede kirsebær. I begge versioner fik retten det franske navn for at få den til at lyde mere eksklusiv.

Traditionen med mandelgave menes at stamme fra en fransk skik fra 1500-tallet, hvor man gemte en bønne i en helligtrekongerskage, og den, der fik bønnen, blev ”konge” for en dag, og skulle opvartes.

Opskrift på Frøken Jensens risalamande, med hjemmelavet kirsebærsauce

4 portioner

RISALAMANDE
½ portion risengrød
Kornene af 1 vaniljestang 
75-100 g smuttede mandler 
1-2 spsk sukker 
2½ dl piskefløde 
Evt. lidt hedvin. Sød marsala, hvid portvin eller sød sherry

KIRSEBÆRSOVS
4½ dl koncentreret sød kirsebærsaft 
1 spsk kartoffelmel 
½ dl vand

Fremgangsmåde:

Rør risengrøden med vanilje. Hak mandlerne groft (bortset fra én enkelt stor mandel, der gemmes til at være hel). 
Rør risengrøden med de hakkede mandler og sukker. Pisk fløden til blødt skum, og bland det i risengrøden. Smag evt. til med hedvin. 
Kom kirsebærsaften i en gryde, og bring den på kogepunktet. Rør kartoffelmelet ud i vandet. Skru ned for kirsebærsaften, og hæld forsigtigt jævningen i under omrøring. 
Hæld ikke mere i, end til konsistensen er passende. Tag straks gryden af blusset, og fortsæt med at røre i sovsen. 
Lad enten kirsebærsovsen blive helt kold, eller server den lun til risalamanden.

 

Frøken Jensens Kogebog - Året rundt

Frøken Jensens Kogebog - Året rundt

I Frk. Jensens Kogebog - Året rundt finder du opskrifter til 365 dage tilpasset sæson og sammensat ugevis med alt fra kød, fisk, det grønne, det nemme, det lækre og – ikke mindst – det familieorienterede til middagsbordet. Hver årstid er desuden krydret med inspirerende temaopslag med herlige klassikere til højtider som jul og påske, forslag til sommerens picnic og grill i det fri, skønne ideer til syltning og henkogning af sensommerens frugt og bær. Her er kort sagt alt – til hverdag og fest – året rundt. 

Siden 1901 har Frøken Jensens opskrifter været en tro følgesvend i køkkenet i mangen et dansk hjem. De klassiske opskrifter - baseret på erfaringer, traditioner og ikke mindst lokale råvarer og deres sæsoner - giver vejledning og inspiration til middagsretter året rundt, alle ugens syv dage, til hverdag såvel som til weekend.