12 populære bøger om ledelse til vejledning og inspiration
Det er ikke nemt at blive en god leder. Mens dårlig ledelse kan føre til pseudoarbejde, miskommunikation og et ubehageligt arbejdsmiljø, kan det gode lederskab løfte virksomheden og motivere de ansatte. Men det kræver gåpåmod at finde en ledelsesstil, der giver overskud og overblik. Heldigvis har vi samlet en liste over 12 ledelsesbøger, der giver både råd, indblik og inspiration til fremtidens chefer og bestyrelsesmedlemmer.
05-10-2024
Ineffektivitet, dårligt samarbejde, mangel på diversitet. Der er mange faldgruber i en organisation, og som leder er det vigtigt at kunne se fremad og være forberedt på potentielle udfordringer og nye muligheder. Det indebærer at kunne lytte til og forstå sine medarbejdere – men også at være opmærksom på trends og blinde vinkler. Bøger om ledelse og business er en oplagt måde at udvide sin horisont og tilføje ny energi til virksomheden på. Om du er leder, engageret medarbejder eller bare interesseret i virksomheders maskinrum, er der brugbar viden at finde i denne liste over både spændende og sjove ledelsesbøger.
God læselyst – og fortsat godt arbejde!
GID MIN CHEF VAR HØVDING af Christian Groes og Dennis Nørmark
Dårlig ledelse er den største udfordring i danskernes arbejdsliv. Historier om mobning, magtmisbrug, mistrivsel, krænkelser og tyrannisk adfærd står i kø. Ledere lader stå til og tillader en kaotisk eller utryg arbejdskultur, eller de skaber den selv.
En leder skal altid være til for fællesskabets bedste og ikke omvendt.
Antropologerne Christian Groes og Dennis Nørmark giver deres bud på, hvordan en leder bliver en, der er værd at følge. I GID MIN CHEF VAR HØVDING beskriver de hvordan en god leder kan bruge sin magt, med respekt for fællesskabet. En god leder er et forbillede der kan indgyde både tryghed og begejstring; en god leder er lyttende, empatisk, opmærksom på forskellige behov og den, der holder sammen på det hele. Ligesom en høvding.
PAUSE POWER af Pia Hauge
Nyeste forskning viser, at pauser i arbejdstiden gør mennesker mere effektive – og kvaliteten af arbejdet bliver højere. Pia Hauge er cand.mag., ledelsesrådgiver og foredragsholder inden for mental sundhed, bæredygtig ledelse og fremtidens arbejdsplads, og stor fortaler for nødvendigheden af at holde pauser.
I PAUSE POWER udfolder Pia Hauge pausens glemte kvaliteter med afsæt i hjerneforskning og pauseeksperimenter fra små og store danske arbejdspladser. Bogen indeholder masser af hverdagseksempler samt en konkret guide til effektive pauser på jobbet og efter fyraften.
TILBAGE TIL ARBEJDET af Dennis Nørmark
I 2018 tog antropolog Dennis Nørmark og filosof Anders Fogh Jensen sammen på en rejse ned i det absurde for at finde ud af, hvad vi egentlig laver i vores arbejdstid. For hvordan kan det være, at vi på trods af effektivisering stadig bruger størstedelen af vores tid på kontoret? Det blev til bogen PSEUDOARBEJDE, der skabte en debat om vores arbejdsliv, som stadig er i gang den dag i dag.
TILBAGE TIL ARBEJDET er Dennis Nørmarks fortsættelse af rejsen, men hvor PSEUDOARBEJDE diagnosticerede problemet, ser TILBAGE TIL ARBEJDET på, hvad man kan gøre som medarbejder og leder for at spotte og eliminere det overflødige arbejde. For det er faktisk ikke nødvendigt, at vores organisationer bliver mere komplicerede. Med simple adfærdsændringer kan vi forhindre pseudoarbejde i at opstå igen, så vi for alvor kan komme tilbage til at lave det, som skaber værdi.
Dennis Nørmark er antropolog, foredragsholder, konsulent og forfatter til flere bøger om kultur arbejde og ledelse. Han har siden, i rollen som samfundsdebattør, skrevet den anmelderroste UFRIHEDENS PRIS
JYTTE VENDER TILBAGE af Morten Münster
Mennesker er biologiske og psykologiske væsner, og det er derfor også nødvendigt at anerkende os som det, når vores adfærd skal ændres. Og her er argumentation, brændende platforme, klassisk change management, pjecer, kampagner og fællesmøder ikke vejen frem. Med humor og skarpe anekdoter giver ekspert i adfærdsdesign Morten Münster en praktisk guide til at skabe forandringer i virksomheden.
JYTTE VENDER TILBAGE er opfølgeren til bestselleren JYTTE FRA MARKETING ER DESVÆRRE GÅET FOR I DAG. Jytte er vendt tilbage, fordi arbejdet ikke er gjort færdigt. En af bogens centrale pointer er, at de fleste organisationer lider af forstoppelse. Der ryger en masse ind, men der kommer ikke særlig meget ud. JYTTE VENDER TILBAGE er sveskejuicen, der sætter gang i systemet.
Se vores podcastserie, hvor Morten Münster gennemgår bogen
DE KAN GODT, DE VIL GERNE af Bolette Christensen & Lilian Mogensen
Hvorfor er der ikke flere kvinder i bestyrelserne? Selvom vi ser et højt antal uddannede kvinder med stor erhvervserfaring, er størstedelen af bestyrelserne stadig domineret af mænd. Det er på tide, at der bliver skabt mere diversitet i bestyrelsesmøderne.
I DE KAN GODT, DE VIL GERNE spørger Bolette Christensen og Lilian Mogensen, hvordan det kan være, at selvom kvinder både kan og vil bestyrelsesarbejdet, har halvdelen af de 1600 største danske virksomheder ikke en eneste kvinde i bestyrelsen. Bogen afliver de myter og misforståelser, der ofte har styret samtaler om ligestilling, og du får råd til, hvordan du kan få fat i den talentmasse, der er blevet gået glip af. For måske er det på tide, at vi holder op med at snakke så meget om diversitet og i stedet arbejder aktivt på at få det indført.
KUNSTEN AT FØRE KRIG af Sun Tzu
KUNSTEN AT FØRE KRIG har været en klassiker i kinesisk litteratur i 2500 år. Bogen er spændende som et kulturelt artefakt over krigens væsen og Zhou-dynastiets fald. Men den er også en guide til stærkt lederskab og strategisk tænkning, der er lige så brugbar i en virksomhed som under en krig og et opgør. Om man vinder sine slag afhænger af, hvor godt forberedt man er, og om man har styr på sine tropper og sin kommunikation. KUNSTEN AT FØRE KRIG er skrevet af general, strateg og taktiker Sun Tzu, og den har gennem tiden inspireret fyrster, præsidenter, statsministre, virksomhedsledere og sportsstjerner verden over. For ifølge Sun Tzu ligger den ultimative dygtighed ikke i at vinde ethvert slag, men i at besejre fjenden uden overhovedet at kæmpe.
KASPER HJULMAND - FODBOLDDRØMMER af Morten Glinvad
Kasper Hjulmand blev i 2021 valgt som årets leder, for sin indsats som træner for herrelandsholdet i fodbold.
Da Christian Eriksens hjerte gik i stå i EM-åbningskampen i Parken i 2021, blev Kasper Hjulmand pludselig genstand for en hel nations opmærksomhed. Det var ham, der som landstræner bearbejdede chokket med både sine egne spillere og alle de rystede danskere hjemme i stuerne. Og det var ham, der de følgende uger stod i spidsen for det hold, der rejste sig på banen og spillede sig helt frem til EM-semifinalen på Wembley.
Den sommer samlede danskerne sig begejstret om landsholdet, som det ikke var set i årtier.
Journalisten Morten Glinvad blev, som en af ganske få, indviet i Hjulmands inderste tanker i det hemmelige forløb op til ansættelsen som landstræner. En ansættelse, der udløste en heftig debat og både trak tråde tilbage til Hjulmands egne rødder som fodboldtræner og antændte diskussionen om, hvordan Danmark egentlig skal spille fodbold. I KASPER HJULMAND - FODBOLDDRØMMER tager han læsernes bagom mennesket Kasper Hjulmand, og hvorfor han er så god en leder.
FREMTIDSSANS af Anne Skare Nielsen & Henrik Good Hovgaard
Fremtiden er et spil, og her er gamer-manualen til, hvordan du vinder. FREMTIDSSANS lærer dig at tænke og handle som en futurist – en nysgerrig, visionær, konstruktiv og motiverende person, der med viden, intuition og praktisk erfaring kan fornemme forudsige og designe fremtiden til det bedre. Som futurist bliver du opfordret til at deltage i fremtidsspillet. At deltage i fremtidsspillet kræver både visionsevne og skaberkraft, og det giver dig indsigten til at skabe et bedre liv for dig selv – og dem omkring dig. For vi bliver nødt til at prioritere bæredygtighed, når vi visualiserer en bedre fremtid, hvis vi ikke vil gøre mere skade end gavn.
FREMTIDSSANS er skrevet i en sjov og medrivende stil, der giver plads til optimisme for fremtiden, og bogen lærer dig at spotte trends, holde fokus på målet, overkomme frygt og tabuer og træne nye fremtidsorienterede egenskaber.
VARMLUFTSSTRATEGI FOR BEGYNDERE af Per Helge Sørensen
Hvorfor føles så store dele af vores arbejdsdag som om, de er dedikeret til at forhindre os i at passe vores arbejde? Hvorfor går vi fra det ene til det andet møde med følelsen af, at møderne kun bremser vores effektivitet? De spørgsmål stiller komiker og tidligere embedsmand, strategimedarbejder og direktionskonsulent, Per Helge Sørensen. Efter succesen fra sine comedyshows Djøf med løgn på går han i bogen VARMLUFTSSTRATEGI FOR BEGYNDERE til kamp mod unødvendigt bureaukrati og meningsløse HR-initiativer. Bogen er et skarpt og humoristisk forsøg på at beskrive arbejdslivets idioti for at kunne stoppe den.
GENERATIONEN DER SKAL REDDE VERDEN - MED LIDT HJÆLP FRA OS ANDRE af Emilia Van Hauen
Kultursociolog Emilia van Hauen giver i GENERATIONEN DER SKAL REDDE VERDEN - MED LIDT HJÆLP FRA OS ANDRE en indgående analyse af generation Z (født mellem 1995 og 2010), der er ved at revolutionere vores arbejdsmarked. Med lune og nysgerrighed tager van Hauen et opgør med generationsbashingen og ser i stedet med optimisme på forskellene mellem generationerne og viser, hvordan vi bedre kan forstå hinanden og skabe en fælles verden, hvor alle kan leve godt og arbejde sammen på tværs af erfaringer, værdier og alder.
Generation Z’erne er opdraget til ligeværd og forhandling, de udtrykker deres kreativitet og følelser, de søger en meningsfuld karriere med god work-life-balance, og så er de den mest sårbare og fællesskabsorienterede generation, vi nogensinde har haft. Men hvorfor er Generation Z så forskellig fra andre generationer og hvad kan vi lære af dem?
7 GODE VANER af Stephen R. Covey
Siden sin udgivelse for mere end 30 år siden har denne businessklassiker hjulpet millioner verden over med at blive mere effektive, mere ansvarlige og bedre ledere. 7 GODE VANER har solgt i mere end 40 millioner eksemplarer på 50 forskellige sprog, og forfatter Stephen R. Covey har været udnævnt af Time Magazines som en af de 25 mest indflydelsesrige amerikanere. Bogen præsenterer 7 fornuftige og virkningsfulde regler, der forbedrer din effektivitet. Vanerne er baseret på dokumenterede og tidløse principper, som hjælper dig med at skabe ønskede resultater både i arbejds- og privatlivet.
7 GODE VANER er skrevet i et let og overkommeligt sprog, der inspirerer og motiverer. Bogen giver dig ledelsesværktøjer til bl.a. konfliktløsning, prioritering, resultatorienteret ledelse, samarbejdsevne, eksekveringsevne og team- og medarbejderudvikling. I Danmark har mange erhvervsledere og undervisere taget Coveys budskaber til sig, og bogen er blevet udnævnt til en af de mest indflydelsesrige businessbøger i det 20. århundrede.
PILEN PEGER PÅ DIG af Agnete Gersing & Kirsten Hvid-Hansen
Som leder har man ansvar for virksomheden, og man må derfor hele tiden forholde sig til, hvad der fungerer fremadrettet, fremfor hvad der er nemmest nu. Det kræver bl.a. en evne til at være opmærksom på sine egne personlige kompetencer, og hvordan ens adfærd påvirker andre. Denne ledelsesbog sætter fokus på det personlige i lederrollen. Den succesfulde leder skal være bevidst om sine egne styrker og svagheder, og det kræver både selvindsigt, mod og en evne til at kunne tage imod kritik.
I PILEN PEGER PÅ DIG deler Kirsten Hvid-Hansen og Agnete Gersing deres erfaringer som hhv. ledelsesrådgiver og topleder. De beskriver både deres succeser og deres fejltrin. For det at blive en god leder kræver tid og træning, og det er nødvendigt at acceptere, at man kommer til at begå fejl undervejs. Man skal derfor både kunne erkende, når man tager fejl, lytte til feedback og være villig til at ændre adfærd.