Kampen om Arktis

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 20

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Kampen om Arktis

På 4300 meters dybde under Nordpolen flagrer et russisk flag i rustfrit titanium. Det plantede Rusland i 2007 og skød dermed gang i kampen om Arktis.

Ishavet smelter, og det betyder nye muligheder for verdens stormagter – men også stigende rivalisering og militarisering af det arktiske område. 

Krigen i Ukraine har allerede haft direkte konsekvenser i Arktis. 

Hør, hvordan – og om, hvad Arktis kommer til at betyde for verden i fremtiden. 


Gæst: Martin Breum, journalist og forfatter

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Balladen om Grønland

Balladen om Grønland

Vil Grønland løsrive sig fra Danmark? Hvordan skal vi forstå grønlændernes frihedstrang? Hvad nu, hvis de finder olie? Hvad mener de, når de taler om uafhængighed? Hvilke menneskelige, kulturelle, økonomiske og sikkerhedspolitiske konsekvenser vil en adskillelse føre med sig? Er vi danskere forpligtet til at hjælpe friheden på vej, eller er frihed for Grønland en vildfaren illusion, der bør holdes nede? Hvad står Danmark til at tabe?
Hér går smertegrænsen mellem Danmark og Grønland. Det er hér, grønlænderne for alvor bliver anfægtet. Det er hér, at vi danskere pludselig fornemmer, at noget afgørende er på spil. Og det er hér, at resten af verden lytter meget nøje efter.
I Grønland forandres befolkningens selvforståelse hastigt. Grønlands nye politiske leder, 47-årige Aleqa Hammond, blev valgt i marts 2013, og kort efter satte hun ord på sit centrale budskab: ”Grønland bliver uafhængigt i min levetid.” Aleqa Hammond fejede det siddende magtapparat af banen med et klingende budskab om national stolthed, mere Grønland, mere grønlandsk, mere selvstændighed, mere distance til det danske. Den gamle trang til selvstændighed, oprør og frihed får stadig nye udtryk.
Den stærkere selvbevidsthed afspejler, hvordan Grønlands position i verdenssamfundet har ændret sig radikalt på bare fem år. Grønlands ledere mødes nu rutinemæssigt med statsledere fra hele verden. Den tidligere Selvstyreformand Kuupik Kleist mødtes med Hillary Clinton, han rejste på statsbesøg i Sydkorea, Island, Norge og Bruxelles, og hans ministre mødtes med Kinas ledelse. Regeringsdelegationer tropper op i Nuuk i en lind strøm – ikke for at tale med danskerne, men med grønlænderne. Amerikanere, russere, kinesere står på spring for at udnytte Grønlands olie, gas, guld, uran, sjældne mineraler, jern, zink og andre rigdomme.
I Danmark står vi til at tabe forbindelsen til 400 år af vores historie til det land, som Knud Rasmussen, kongefamilien og mange andre har knyttet sig til. Danmarks territorium vil blive indskrænket med over 90 procent. Danmarks betydning i verdenssamfundet vil svinde i en grad, kun få endnu fornemmer. Myriader af familiebånd, blandede ægteskaber og komplekse slægtskaber bliver påvirket. 
”Balladen om Grønland” er en nuanceret og fremadrettet debatbog skrevet af en af vores største kendere af grønlandske forhold, journalist og forfatter Martin Breum. I bogen udfordrer han en række nøglepersoner og meningsdannere – den danske statsminister, de grønlandske ledere, intellektuelle, kunstnere, præster – på de afgørende dilemmaer:
Ønsker grønlænderne reelt at løsrive sig fra Danmark og i så fald på hvilke præmisser? Vil Grønland kun løsrive sig, hvis olien springer – eller er frihedstrangen uafhængig af økonomien? Hvilken opfattelse af Danmark og danskerne ligger bag? Hvordan skal alle de praktiske vanskeligheder håndteres? Og hvis grønlænderne nu gør alvor af sagen, vil Danmark så stå ved årtiers skåltaler og lade løsrivelsen ske? Eller vil nationalstatens vogtere skære brutalt igennem og forhindre decimeringen af kongeriget, sådan som det skete, da Færøerne ville løsrive sig i 2000? Bygger forestillingen om frihedens mulighed måske på en illusion om Danmarks velvilje?
 

Hvis Grønland river sig løs

Hvis Grønland river sig løs

Tag med på en utrolig færd! Tag med til Grønland, til Thule-basen, til politikerne i Nuuk og direkte ind på statsminister Lars Løkke Rasmussens kontor, på forsvarets skibe i Arktis og alle de andre steder, hvor kongerigets fremtid afgøres.

Vi rejser til hjertet af et af nationens mest aktuelle dilemmaer: Hvad nu, hvis Grønland river sig løs? Hvad sker der, hvis 98 procent af kongerigets territorium løsrives og bliver en uafhængig nation? Hvordan vil det påvirke Danmark og danskerne? Vores tanker om os selv og hvor vi kommer fra? Hvad vil det betyde for de 57.000 mennesker, der bor i Grønland – og for Grønland?

Et stort flertal af grønlænderne støtter visionen om det uafhængige Grønland, løsrevet fra Danmark. Grønlands egen grundlov er ved at blive skrevet, og Grønland har for første gang nogensinde fået en Selvstændighedsminister. Det kan være svært for folk i Danmark at se for sig, hvordan Grønland skal klare sig uden tilskuddene fra Danmark, men i Grønland peger de ivrige på Grønlands kolossale muligheder for udvinding af mineraler, olie, gas, fiskeri og turisme.

I København arbejder regeringen i den stik modsatte retning af politikerne i Grønland. Danmark vil sammen med Grønland og Færøerne være en arktisk stormagt. Danmark vil især sammen med Grønland udnytte den enestående, nye dynamik i Arktis, klimaforandringerne og stormagternes nye fokus mod nord. Isen forsvinder og for første gang i mennesket historie er et helt nyt ocean – Det Arktiske Ocean – ved at åbne sig for menneskelig trafik. Grønlands strategiske plads midt i denne hastige forandringsproces skal bruges til gavn for Danmark, for grønlændere og færinger, for miljøet og klimaet, for erhvervslivet og freden.

Modsætningen mellem målene i København og Nuuk bliver stadig mere grel. Drømmen om det tætte samarbejde i Arktis vil være meningsløs uden Grønland, og i Nuuk står uafhængigheden forrest. I 2016 skrev en ny regering i Grønland i første linje i sit regeringsgrundlag: ”Grønland er uigenkaldeligt på vej mod selvstændighed”.

Martin Breum udforsker dette voksende dilemma i indlevende reportager, skarpe interview med de centrale aktører, rejser og uventede besøg f.eks. hos kunstmaleren Per Kirkeby og den unge, grønlandske stjerneforfatter Niviaq Korneliussen, der skriver om all that postcolonial shit.

I 2012 skrev Martin Breum Når isen forsvinder. Her tog han fat i de fundamentale nybrud i Arktis, der følger af klimaforandringerne. Om Danmarks første forsøg på at orientere sig i den nye dynamik i Arktis, om Danmarks og Grønlands krav på havbunden ved Nordpolen. I 2014 udgav han Balladen om Grønland; et skarpt snit i forholdet mellem Grønland og Danmark, konflikterne om uran, olie og løsrivelse, reportage fra Nordpolen og indblik i en række menige grønlænderes syn på Danmark. Bogen vandt Dansk Forfatterforenings faglitterære pris.

Hvis Grønland river sig løs – en rejse i kongerigets sprækker er endnu en topaktuel, engageret reportagebog om nybrud i vores syn på os selv og på Danmarks og Grønlands plads i verdenssamfundet.