John P. Kotter, grand old man inden for forandringsledelse, har skrevet en vigtig bog til alle de gamle store, tunge organisationer, som har svært ved at accelerere hurtigt nok. Løsningen er ikke at nedlægge hierarkierne og systemerne fra dag til anden!
Vi har hørt det så tit: Gamle, store og hierarkiske virksomheder og organisationer er for gumpetunge til at følge med udviklingen og bliver overhalet (og dræbt) af nye, flade netværksstrukturerede virksomheder. Læg jer bare til at dø nu, prædiker de smidige iværksættere og digitalt indstillede. Men det budskab nuan-ceres nu af John P. Kotter: Hierarkier og systemer er opstået af en grund – og helt naturligt i en organisati-ons udvikling – og de kan faktisk bruges til noget, melder Kotter i Acceleration.
Kotter forklarer og viser, at store, tunge virksomheder i stedet skal arbejde med et dobbelt styresystem. Man skal simpelthen bevare det traditionelle system, som er helt fantastisk til daglig drift, effektivitet og at gøre det, som virksomheden har specialiseret sig i. Samtidig med, at man opretter et netværks- og formålsdrevet styresystem inden for organisationen. Et parallelt styresystem, som på tværs af systemerne kan arbejde for, at organisationen kan accelerere hurtigt nok til at gribe en Stor Mulighed, som han kalder den motiverende faktor.
”Løsningen er ikke at knuse, hvad vi ved, og begynde forfra, men i stedet på en organisk måde at genindføre et andet system, som vil være velkendt for de fleste succesrige iværksættere.”, skriver han.
Et dobbelt styresystem består således af et ledelsesdrevet hierarki, som vi kender det, og et netværk til acceleration af strategi. At operere med dette dobbelte styresystem kræver ledelse og lederskab. Og det kræver, at det nye netværksdrevne styresystem er drevet af frivillige fra organisationen, som ser nødvendigheden og muligheden for at udvikle virksomheden, ikke undergrave den. Kotter identificerer otte acceleratorer for, at det kan lykkes og gennemgår dem grundigt – og kommer med eksempler på, hvordan andre har grebet det an.
Kotters nye bog sætter – som hans tidligere – fingeren på det væsentlige for virksomheder og organisationer. Bogen forklarer ligetil, hvad der skal til for at skabe forandringen. Bagefter venter det hårde arbejde.