
Naja Marie Aidt
Naja Marie Aidt (f. 24. december 1963 i Grønland) debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen Så længe jeg er ung. og har siden udgivet en lang række digtsamlinger, senest Omina (s.m. Mette Moestrup, 2016), og novellesamlinger, senest Bavian (2006). I 2012 kom hendes første roman, Sten, saks, papir, der blev efterfulgt af fællesbogen Frit Flet, 2014 (genudgivet i ny udgave i 2018), som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon.
I 2017 fulgte Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog, som blev belønnet med Weekendavisens Litteraturpris.
I november 2018 var Naja Marie Aidt aktuel med Blå og mørke spor sammen med billedkunstneren Cathrine Raben Davidsen. Bogen, der skaber forbindelser mellem bl.a. digte og billeder, er blevet til i et ti-årigt samarbejde mellem de to. Den samler og reviderer for første gang de to mindre kunstudgivelser Voice of the Shuttle (Schäfer Grafisk Værksted, 2007) og Blå spor (CRD Studio og Officin, 2018) og afsluttes med en brevveksling fra september 2018 mellem Aidt og Davidsen.
I februar 2024 udkom Naja Marie Aidts anden roman, Øvelser i mørke. Det er en frigørende, hård og poetisk roman om kvinder, som slutter kreds om hinanden i kærlighed, omsorg og afmagt. En fortælling om de smertefulde og helt almindelige historier, der udgør ethvert kvindeliv, om vold og overgreb, alder og trods og om endelig at sige sine sandheder højt, begynde at krænge sin historie af sig og komme overens med bare at findes – på sine helt egne præmisser. Øvelser i mørke var inden den danske udgivelse købt af forlag i hhv Norge og Sverige.
Naja Marie Aidts bøger er solgt til udgivelse i mange lande, herunder Tyskland, England og USA. Hun har desuden skrevet skuespil, filmmanuskripter og børnebøger og har modtaget bl.a. Kritikerprisen, Beatriceprisen, Nordisk Råds Litteraturpris og i 2020 Det Danske Akademis Store Pris, der betragtes som landets fornemste anerkendelse af et forfatterskab.
I 2022 blev Naja Marie Aidt også tildelt Det Svenske Akademis nordiske pris 2022, også kaldet "Den lille Nobelpris", da den er akademiets næststørste pris efter Nobelprisen.
Fotograf: Sara Galbiati, Gyldendal Medie 2023
Bemærk: Forfatterfotos og forsider må alene bruges i forbindelse med omtale af forfatteren og dennes bøger. Husk tydelig kreditering.
Berlingske
Når Naja Marie Aidt skriver, sidder smerten i papiret. Du, kære læser, bliver forandret (…) Naja Marie Aidt har skrevet en hård og poetisk roman om vold, overgreb og død. Om moderne kvindeliv og venindeskab. Den er sorgfuld, vred og så formfuldendt leveret, at man som læser kommer ud med et nyt syn på verden (…) Som i Carls bog svider siderne sig imidlertid ind i én, sætningerne løfter sig og lægger sig om ens hjerterødder, strammer til, løsner sig, skiftevis snerrer og aer, stimulerer, og man forandrer sig ord for ord fra den læser, man nu engang måtte være, til en midaldrende kvinde med traumer, tungsind og trods. Man kommer kort sagt ud på den anden side – man kan ikke undgå at komme ud på den anden side – som en anden end den, man var. Med et nyt syn på verden, på kvindeliv, måske på én selv og et om ikke nyt, så forstærket syn på Naja Marie Aidt som en af landets fineste litterære stemmer. Mere kan man ikke forlange af god litteratur. (…) man bliver rigt belønnet af både styrken i stoffet, poesien i plot og pine og stærke persontegninger, af sproget, der bærer det grumme med en egen skønhed, og til sidst af et håb om dæmring og nye drømme. (…) Øvelser i mørke er den spæde bogsæsons spirende lys.
Politiken
Naja Marie Aidt skriver sansetæt og gribende om mænds vold mod kvinder og en kvindes kærlighed til sine sønner og veninder. (…) Med velfungerende suspense går der lang tid, før vi får at vide, hvad der har udløst kvindens posttraumatiske stress (…) Efter den hudløse og opløste bog om sin søns død, som Aidt udgav for syv år siden, vidste hun ikke, om hun kunne skrive længere. Med denne roman – som hun selv kalder en debut; begyndelsen på et nyt forfatterskab efter sønnens døds cæsur – viser hun lysende, at det kan hun. Øvelser i mørke er et indlæg i #MeToo. Men fordi den også er tætvævet prosa, fuld af sansninger, stemninger, detaljer og moderlig kærlighed, er den mere og andet end det.
Information
Virkelig god bog (…) Det er en fiktiv fortælling, sikkert og klart fortalt af en forfatter med et skarpt blik for, hvordan forskellige menneskeliv vikler sig ind i hinanden.