Hvor meget ved du om true crime?

Mord, mystik og det makabre. Mennesket har altid været draget af tilværelsens mørke sider: Detektivromaner, krimier, gyserfilm. Selv folkeeventyr og gamle myter er ofte spækket med vold og død. 

Af Helena Lyng Blak

Forsider på bøgerne Det kolde guld, Forbandelsen, Hovedvej 9 og Sektens børn 

Aldrig før har true crime været mere populært. Hvad, der startede som en niche-genre, er blevet reelt mainstream. Nogle finder det måske underligt, men ægte true crime-nørder ved, at interessen ikke kun bunder i en morbid nysgerrighed. 

Tværtimod kan true crime inspirere til interessante diskussioner om vores retssystem, om etik, om angst og hvordan vi hver især kan være med til at forebygge kriminalitet. Det er nok lige præcis derfor, vi i disse dage ser så mange krimier og romaner inspireret af virkelige sager.

Journalist og forfatter Tina Frennstedt har for eksempel skrevet bøgerne Cold Case: Forsvundet og Cold Case: Hovedvej 9, der begge handler om uopklarede sager, der bliver løst mange år senere. Begge bøger er inspirerede af virkelige, uopklarede sager. Tina Frennstedt, der i sit forfattervirke trækker på sine erfaringer som kriminaljournalist, forklarer: "Det er frustrerende ikke at få noget afsluttet, først og fremmest for de pårørende, men også som journalist. I mange tilfælde har jeg været dybt engageret." Hovedvej 9 udkommer d. 23. februar. 

Også forfatterparret Cilla og Rolf Börjlind inspireres af virkeligheden, når de skriver deres krimier: "Vi henter jo inspiration til fortællingerne ude i virkeligheden, det er ofte ting, som sker lige nu, som kommer med i vores bøger. Og der sker jo hele tiden nye ting,” fortæller Rolf Börjlind. Sjette bind i krimiserien om Olivia Rönning og Tom Stilton, Det kolde guldudkom d. 5. februar. 

Christoffer Carlsson har som forsker og underviser i kriminologi haft virkelighedens kriminalitet helt tæt på. I romanen Forbandelsen, der udkommer d. 25. marts, er det dog ikke seriemorderens sind eller politibetjentens efterforskningsarbejde, der undersøges. Tværtimod handler bogen om en mand, der i over 10 år har været dømt for et mord, det pludselig viser sig, at han nok slet ikke har begået. 

Forfatter Mariette Lindstein er bestemt heller ikke fremmed overfor det at basere sine romaner på virkelige begivenheder, når hun skriver. I sin trilogi om new age-bevægelsen ViaTerra trækker forfatteren nemlig på sine egne erfaringer med at flygte fra Scientology. Det sidste bind i serien, Sektens børn, udkommer d. 14. april. 

Tag quizzen og se, hvor meget du ved om true crime: