Smag på Fyn: opskrift på gærvafler fra Claus Holms nye kogebog

Er du også faldet for det smukke fynske landskab og de mange lækre egnsretter? Så vil du blive begejstret for Claus Holm og Signe Ryges nye bog, der bugner af opskrifter og historier fra øen i midten. 

Af Kim Andrea Brofeldt / 26-08-2024

På Fyn får man de bedste kartofler, æbler, øl og rygeost, og kokken Claus Holm er vild med Fyn og de mange forrygende egnsretter. I SMAG PÅ FYN har han samlet alle de bedste opskrifter fra det han omtaler som "Danmarks smørklat", og  journalist Signe Ryge Petersen bidrager med interviews, lokalkolorit og historie.

Om forfatterne
Claus Holm, f.1970, er kok, smagsudvikler og foredragsholder. Signe Ryge Petersen, f. 1970, er journalist og tv-vært
 

LÆS OGSÅ: Opskrift: få en smagsprøve på professorens grønne grød

Bogen er en vidunderlig gave til alle der holder af Fyn og de mange vidunderlige egnsretter. Brunsvigeren er selvfølgelig klassikeren over dem alle, men der er også opskrifter og baggrundsviden om så forskellige retter, som æblesuppe, kertemindetorsk, boghvedegrød og gærvafler.

LÆS OGSÅ: Bolle med ost

Her deler vi en enkelt opskrift, som smagsprøve på denne lækre bog og underholdende bog:

OPSKRIFT: GÆRVAFLER FRA FYN

Det første vaffeljern blev smedet i Tyskland og Belgien tilbage i 1300-tallet. Det skal dog ikke undre mig, om ikke en fynbo havde været forbi og plantet idéen, som belgierne så tog og gjorde til deres egen. Heldigvis er fynboer ikke så nøjeregnende, men kønt kunne det ellers have været, hvis belgiske vafler gik under navnet ”fynske vafler”.  

Uanset hvad så er vafler en yndet spise på Fyn og har været det i lange tider. Ved dansegilder ude på landet i gamle dage blev der serveret gærvafler, og hvor er det en skam, at den slags ikke længere findes.
Til dig, der elsker vafler – prøv denne dejlige og enkle ret. 

TIL 4 PERSONER
Ingredienser: 
4 dl lunken mælk
50 g gær
250 g mel
5 æg
50 g sukker
Kardemomme
125 smeltet smør
Sirup
Friske bær

SÅDAN GØR DU: 
Gær udrøres i mælken. Tilsæt resten af ingredienserne undtagen smør, sirup og bær og stil det til hævning. Når ”dejen” er hævet til dobbelt størrelse, kommes det smeltede smør i. 

Vaflerne bages ved høj varme i et vaffeljern. Servér med sirup og friske bær.

HOLMS TWIST
Prøv at lave en grøn variant af vaflerne ved at blende spinat og brændenælder, som så vendes i dejen.

 

Smag på Fyn

Smag på Fyn

Da Vorherre havde skabt Jorden, tænkte han: ”Kan jeg ikke gøre det lidt bedre?” Heldigvis var der kort fra tanke til handling, og så skabte han Fyn – og ikke nok med det; han sagde det videre til englene, for fynsk blev jo netop det sprog, de taler om søndagen.

Her på øen i midten har vi det dejligt. På Fyn får man de bedste kartofler, de sødeste æbler, den dejligste øl og verdens skønneste rygeost. Fyn er fin, ja mere end det; Fyn hopper i sjælen, i hjertet og i smagsløgene.

I Smag på Fyn samler Claus Holm de bedste egnsretter fra Danmarks smørklat og fortæller, hvad der gør hver enkelt opskrift til noget ganske særligt. Det spænder vidt: fra boghvedegrød og æblesuppe over æggekage og kertemindetorsk til klassikeren over dem alle: brunsvigeren. Og så fortæller Signe Ryge om det særlige ved den fynske madkultur og de mennesker, der gennem generationer har holdt liv i egnsretterne.

En uundværlig gave for fynboen, der har alt eller den frafaldne, der er flyttet fra fødeøen og som lever i ufrivilligt eksil og som længes efter smagen af barndom.