Derfor skal du læse Simone de Beauvoir
Den franske forfatter, filosof og feminist Simone de Beauvoir anses som en af de vigtigste forfattere i det 20. århundrede med sit skelsættende forfatterskab. Flere af hendes værker virker præcis lige så aktuelle i dag, som da de blev skrevet i 1939. Få inspiration til at komme i gang med at læse Beauvoir, og bliv meget klogere på den uforglemmelige forfatter.
Af Nikoline Rosenbjerg Kjeldsen / 06-08-2023
Du kender hende måske primært for hovedværket DET ANDET KØN fra 1949, der har haft stor indflydelse på feministiske teorier og kønsstudier. Men flere af Simone de Beauvoirs værker skildrer emner som køn, ligestilling og social frihed, der giver hende aktualitet den dag i dag.
SIMONE DE BEAUVOIR(født 9. januar 1908, død 14. april 1986) var en fransk forfatter, feminist og filosof. Studerede filosofi ved Sorbonne-universitet i Paris og debuterede i 1943 med L'Invitée. Siden har hun udgivet flere bøger og modtaget prestigefyldte priser.Særligt i vor tids kønsdebat står Beauvoirs tanker om køn og andetgørelse som essentiel. Selvom opfattelsen og forventningerne til mænd og kvinder har ændret sig siden Beauvoirs tid, lever vi stadig i en virkelighed, hvor mænd og kvinder mødes af forskellige forventninger, og hvor kvinder stadig opfattes som noget andet end mænd. Beauvoirs tanker om kroppens udformning og samfundets indretning som uadskillelige gør, at vi igen og igen vender tilbage til den franske filosofs værker.
LÆS OGSÅ: Uddrag fra forord af DET ANDET KØN
For mere end 70 år siden udkom DET ANDET KØN (på fransk: Le Deuxième Sexe) første gang på fransk.
I værket udforsker og kritiserer hun den patriarkalske opfattelse af kvinder som "det andet" og argumenterer for, at kvinders underordnede position i samfundet er resultatet af kulturelle konstruktioner og ikke biologi.
Værket er siden sin udgivelse blev kendt som en af feminismens klassikere, hvorfor Beauvoir også sidenhen er blevet anset som førende i feministbevægelsen – og omtales sågar som ’feminismens mor’. Til trods for, at værket er en af Beauvoirs mest kendte, er det også en eksistentialistisk perle af en filosofibog, der kræver lidt mere af sin læser end hendes andre romaner.
Som en stærk talskvinde for kvinders rettigheder har hendes arbejde med blandt andet DET ANDET KØN inspireret og fortsætter med at inspirere generationer af feministiske aktivister.
Et forfatterskab med vidder
I trop følger værket DE UADSKILLELIGE, der fortsætter Beauvoirs brede vifte af kritiske spørgsmål til samfundet – om fx seksualitet, eksistentialisme og politik.
Bogen udkom først efter Beauvoirs død, men blev oprindeligt skrevet i 1954. Det var på adoptivdatteren Sylvie Le Bon-de Beauvoirs initiativ, at skriftet blev udgivet og delt med resten af verden.
Romanen tager udgangspunkt i Beauvoirs eget kærlighedsforhold til barndomsveninden Zaza - Elisabeth Lacoin, der døde som blot 21-årig. Efter sigende udgav Beauvoir ikke værket i sin egen samtid, da det forekom for "intimt" og på det tidspunkt ikke ville kunne "holde læserens opmærksomhed", som hun skriver i sine erindringer.
LÆS OGSÅ: Simone de Beauvoirs “hemmelige” roman lå gemt i arkiv. Nu er den endelig udkommet
I bogen følger vi Sylvie og Andrée, mens de udvikler sig til unge kvinder og møder kontrasterne mellem samfundets forventninger og deres egen appetit på livet. Men mødet mellem de to unge piger bliver blot begyndelsen på et varmt og stærkt venskab, som strækker sig helt ind til hendes død.
Det er en forholdsvis kort roman. Men de 208 sider formår alligevel at behandle store eksistentielle temaer som døden og dét at miste en uundværlig. Kort sagt: en roman, du ikke vil være foruden!
En længe ventet oversættelse
Endelig bør du unde dig selv EN VELOPDRAGEN UNG PIGES ERINDRINGER, der er Simone de Beauvoirs egen medrivende og øjenåbnende, ømme og vrede selvbiografi.
Fra Beauvoirs egen hånd får du på én gang et intimt og eksistentielt portræt af, hvordan det er at vokse op i en borgerlig fransk familie og som ung pige gøre oprør mod de sociale konventioner – for til sidst helt at bryde ud af de stramme bånd.
Simone de Beauvoir beskriver sit liv fra fødslen i 1908 til studentertiden på Sorbonne, hvor hun er drevet af en ukuelig frihedslængsel og eksistentielle og intellektuelle ambitioner (det er også her, hun møder Jean-Paul Sartre).
Det er en klassiker inden for erindringslitteraturen og samtidig en fængslende fortælling om en ung, intellektuel piges udvikling fra at være dybt religiøs til at blive en af de mest frihedssøgende kvinder i sin generation.
LÆS OGSÅ: 50 klassikere du skal læse før du dør
Er du allerede en kender af Simone de Beauvoir, kan du kaste dig over den helt nye roman MISFORSTÅELSEN, der nu for første gang nogensinde er udkommet i en dansk oversættelse. Bogen handler om ægteparret Nicole og André, der er på vej til Rusland, hvor de skal besøge Andrés voksne datter fra et tidligere forhold. Men det, der skulle være en glædelig genforening, river snart op i smertefulde stridigheder og undertrykte konflikter. Opholdet i efterkrigstidens Moskva bliver en rejse gennem et ægteskab og alle de misforståelser, der så let kan kamme over og true med at ødelægge et forhold.
MISFORSTÅELSEN er en roman om den jalousi og ensomhed, der kan være svær at overvinde – selv i vores nærmeste relationer og efter mange års samliv. Det er en fortælling om livslang kærlighed, men også om alt det, der kan være så svært at dele, og som, når det endelig bliver sagt højt, pludselig kan få alting til at træde frem i et helt nyt lys.