”Børn skal vide, at det ikke er farligt at sætte noget i gang”
Sanne Munk Jensens nye serie for mindre børn handler om vennerne Thit og Suleima, der får masser af gode idéer, der ikke altid går som planlagt. For forfatteren er det vigtigt at vise børn, at problemer kan løses – og at det faktisk kan ende med at blive endnu bedre, end man troede.
Af Sisse Tvegaard Andersen / 03-03-2025
Du kender nok bedst Sanne Munk Jensen som forfatter til en række roste ungdomsbøger, men nu har hun kastet sig over en helt ny målgruppe. Sammen med illustrator Angelica Inigo står hun nemlig bag en helt ny serie af højtlæsningsbøger om vennerne Thit og Suleima til børn fra fem år og op.
SE OGSÅ: Læsehulen om Bluey
Idéen har længe rumsteret i Sannes hoved: At skrive historier til de børn, der elsker bøgerne om Vitello, men med en pige som hovedperson, og hvor det at være venner spiller en markant rolle i fortællingen. Og langsomt voksede Thit og Suleima frem.
Om Sanne Munk Jensen og Angelica InigoSanne Munk Jensen, født 1979, fik sit gennembrud med EN DAG SKINNER SOLEN OGSÅ PÅ EN HUNDS RØV i 2007. Hun har skrevet flere bøger til unge, både alene og sammen med andre forfattere, blandt andre AU PAIR sammen med Kim Fupz Aakeson og GIV MIG TIDEN IGEN med Sarah Engell.
Angelica Inigo, født 1993, er illustrator og tegneserieskaber. Hun har illustreret en lang række børnebøger, blandt andet letlæsningsserien KRAM & KAKAO.
Det er ikke farligt, når noget går galt
I de to første bøger i serien hører vi om, hvad der sker, når Thit og Suleima sætter sig for at skaffe et kæledyr til Thit og hvordan de prøver at tjene penge til at købe slik ved at overtage Suleimas storebrors avisrute. Begge gange går det ikke helt, som de har planlagt, men på en eller anden måde ender det alligevel godt. Og det er der en vigtig pointe i for forfatteren:
– Jeg synes, det er helt afgørende at vise børn, at det ikke er farligt at sætte noget i gang, tværtimod. Oftest kan ting fikses, og lige så ofte løser problemer sig selv lige så hurtigt, som de opstår, og måske på en måde, der faktisk er endnu bedre, end man havde forestillet sig. Når jeg skriver bøgerne, tager jeg en lille ting eller en lille begivenhed, og så forestiller jeg mig, hvordan den kan sætte en sjov og dramatisk kædereaktion i gang hos Thit og Suleima.
Jeg synes, det er helt afgørende at vise børn, at det ikke er farligt at sætte noget i gang, tværtimod.
Den samme værktøjskasse
Sanne Munk Jensen debuterede som forfatter i 2002 og har siden skrevet en lang række romaner til unge både alene og sammen med andre forfattere. Sideløbende har hun skrevet manuskripter til børneprogrammer på DRs kanaler Ramasjang og Minisjang, og lysten til at smelte de to ting sammen er steget støt.
Hun havde en forestilling om, at det at skrive bøger til en yngre målgruppe var noget helt andet end at skrive til unge, men det viste sig, da hun gik i gang, at værktøjskassen er den samme.
LÆS OGSÅ: Interview med Jennifer Bell
– Børn er jo egentlig bare unge, der ikke er så gamle endnu, og det er lige så stort et research- og karakterarbejde, et dramaturgisk puslespil og ikke mindst en lige så krævende sproglig præcisionsskydning, som det er at skrive til nogen på 16 år, siger hun og understreger samtidig, at hun allerede har masser af idéer til, hvad Thit og Suleima skal opleve i kommende bøger.