Sådan forbereder du dig til en krise
Prepping handler ikke om at være katastrofefokuseret, men om almindelig sund fornuft, og med en ganske lille indsats kan vi hver især gøre en stor forskel, siger Mette Mortensen, der står bag PREPPERENS HÅNDBOG.
Af Kim Andrea Brofeldt / 17-06-2024
Har du helt styr på, hvordan du forbereder dig på en eventuel krisesituation?
Beredskabsstyrelsen anbefaler, at danskerne forbereder sig på at kunne tage vare på sig selv i tre dage, i tilfælde af at en naturkatastrofe eller et hackerangreb eksempelvis rammer kritisk infrastruktur som el- eller vandforsyningen.
Mette Mortensen, kendt fra tv-programmet Alene i Vildmarken, står bag PREPPERENS HÅNDBOG, der giver saglige og brugbare tips til, hvordan man kan føle sig tryg i tilfælde af en krisesituation.
Vi har alle et medansvar for at sikre os selv på bedste måde, så det samlede redningsberedskab kan yde størst mulig hjælp og skabe sikkerhed og tryghed.Det handler om sund fornuft
Ordet "preppe" kommer fra det engelske ord "prepared", der betyder "at være forberedt".
Om forfatterenMette Mortensen, f. 1975, har både arbejdet inden for detailbranchen, taget en coachuddannelse og arbejdet med ledelse. I 2013 skiftede hun spor og uddannede sig som friluftsvejleder og driver i dag virksomheden All-Out. I 2018 deltog hun i tredje sæson af Alene i vildmarken på DR1, hvor hun endte som nummer to.
Mette Mortensen sammenligner det at preppe med det at have en forsikring. Man skal ikke gå og være bange for indbrud eller brand hele tiden, en forsikring giver én tryghed. Sådan er det også med det at have gennemtænkt og forberedt sig på en eventuel krisesituation, inden den opstår.
Som hun siger:
– Det er sund fornuft og samfundssind at kunne klare os selv i tre dage, så beredskabet kan fokusere på at løse den opståede krise. Det handler ikke om at puste liv i noget, der ikke er, men om at vi hver især kan have ro i maven og vide, at HVIS en katastrofe indtræffer, så er vi forberedt.
Se listen: Det skal du have styr på
Mette Mortensen - forfatter til PREPPERENS HÅNDBOGPREPPERENS HÅNDBOG indeholder en række råd til, hvordan man bedst forbereder sig på en krise. De lægger sig tæt op ad det, myndighederne anbefaler, men bogen har flere konkrete tips og nyttige tjeklister.
– God forberedelse er nyttig hjælp til selvhjælp. Ved at sørge for at være godt forberedt har man langt større mulighed for at undgå en situation, hvor man handler i affekt og træffer dårlige og irrationelle beslutninger. Hvis katastrofen indtræffer, vil ganske simpel forberedelse være af meget stor betydning, siger Mette Mortensen, og opsummerer det vigtigste at huske på, hvis man skal kunne klare sig i tre dage uden eksempelvis el:
1. Førstehjælpsudstyr og nødvendig medicin.
2. Vand. Hvis strømforsyningen går, gør vandforsyningen også. Man har brug for tre liter vand som voksen per døgn for at opretholde en optimal fysisk balance. Vand bør opbevares i rene og lufttætte beholdere, der ikke afgiver sundhedsskadelige stoffer. Hvis det opbevares mørkt og ved stabil temperatur, kan det i princippet holde sig i mange år. Det anbefales dog at skifte det løbende, f.eks. en gang hvert halve år.
Hør også podcasten: Atomkrig: Hvad nu hvis?
3. Langtidsholdbar mad, der kan holde sig uden køleskab og kan tilberedes uden el. Husk også mad til kæledyr.
4. Adgang til informationer. En alternativ strømforsyning, f.eks. en powerbank til opladning af mobiltelefon, og en nødradio.
5. Kontanter. Hvis el-nettet ikke fungerer, gør dit dankort det heller ikke.
6. Lys og varme. Stearinlys, lommelygte, tæpper. Der er flere konkrete råd i bogen, til præcis hvordan du bedst kan sikre dette.