De blev efterladt tre år alene i hytte: Historien om, hvordan vi opdagede, at Grønland er én ø
Mysteriet om de forsvundne danske polarforskere skulle opklares. Og amerikanernes teori om, at Grønland bestod af flere øer skulle modbevises. Polarforsker og opdagelsesrejsende Ejnar Mikkelsens opgave var klar. Men så blev han og medrejsende Iver Iversen efterladt i den grønlandske ødemark. Ny film med Nikolaj Coster-Waldau vil fortælle hele den brutale og nådesløse historie, der fik helt afgørende betydning for Danmark.
Af Michelle Tubæk Gram / 17-01-2022
Grønland, 1910: Vinterstormen raser uden for døren. De er alene i en hytte. De har spist deres slædehunde. Og resten af verden tror, at Ejnar og Iver er døde for længst.
Historien om de to danske polarforskere og opdagelsesrejsende Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen er nu blevet filmatiseret i Netflix-filmen AGAINST THE ICE, der får premiere 2. marts 2022.
Filmen er baseret på bogen FARLIG TOMANDSFÆRD, der oprindeligt blev udgivet i 1955, men netop er udkommet i en ny, udvidet og illustreret udgave.
Skuespiller Nikolaj Coster-Waldau faldt over bogen i en antikvarforretning og blev så grebet af fortællingen, at han begyndte at arbejde for en filmatisering.
Det lykkedes – og tilmed med den populære skuespiller i hovedrollen som Ejnar Mikkelsen.
Forskerne, der forsvandt
Historien handler om kaptajn og polarforsker Ejnar Mikkelsen, der i 1909 sammen med seks andre draget mod Grønland på det lille skib Alabama. De skal undersøge, hvad der skete med tre forskere, som forsvandt i det iskolde mørke på Danmark-ekspeditionen to år forinden.
Og samtidig finde en konklusion på det spørgsmål, de forsvundne forskere oprindeligt skulle besvare: Er Grønland én ø eller to?Amerikanerne hævdede nemlig, at der gik en kanal på tværs, og derfor ville de gøre krav på den ene del.
Lejren er forladt
Ejnar Mikkelsen og den noget uerfarne Iver Iversen drog ved ankomsten ud på en lang og slidsom slæderejse.
Det lykkedes dem at finde bevis for, at Grønland faktisk var én ø. Men det tager længere tid at komme tilbage til skibet, end de havde beregnet.
Sult, træthed og et isbjørne-angreb er ved at tage livet af dem. Og da de endelig finder tilbage til skibet, er det knust i isen og lejren er forladt.
Ejnar og Iver er efterladt alene i den nordøstgrønlandske ødemark.
»Det er et ekstremt barsk landskab; der er hård klippegrund og ingen læ,« fortæller Naja Mikkelsen i podcasten DEN YDERSTE GRÆNSE.
Naja Mikkelsen er barnebarn til Ejnar. Og tilmed selv polarforsker. Faktisk består Mikkelsen-familien af fem generationer af grønlandsrejsende.
Alligevel er Ejnar noget helt særligt, siger Naja: »Lige meget hvad han kastede sig ud i, så overlevede han.«
Glemt af verden
I de næste to år er Ejnar og Iver opgivet og næsten glemt af omverdenen. En tindrende fysisk og mental kamp for livet blandt isbjørne, moskusokser og menneskelige sygdomme uden mulighed for lægekonsultation tager nu sin begyndelse.
Bjørne ‘banker på’ deres dør om natten, og skavankerne hober sig op.
Eksempelvis da Ejnar får en kæmpe byld på halsen, som han så selv må operere ud med en jagtkniv over spejlingen i en vandpyt.
I juni 1912 banker en norsk sælfanger så omsider på døren til den interimistiske, vejrbidte hytte bygget af tømmer fra Alabama-skibet.
To mænd med store fuldskæg åbner døren med geværerne klar og et vildt udtryk i øjnene ...
Et ægte eventyr
Har man set TV-programmet Efterladt i Vildmarken, kan man med fordel multiplicere sine forventningerne på forhånd; du får et vildt, nervepirrende og ægte eventyr i hænderne med bogen FARLIG TOMANDSFÆRD.
Læs den som optakt til filmen med Coster-Waldau - og find ud af, hvordan vores polarforskere
overlevede i den rigtige vildmark.
Eventyret og de store resultater, Ejnar og Iver kom hjem med, førte til en dom ved Den Internationale Domstol i Haag, der i 1933 endegyldigt afgjorde, at Østgrønland ikke var ingenmandsland - og således stadig tilhørte kongeriget Danmark.