Gyldendal-gruppen arbejder for at oplyse, inspirere og underholde gennem litteratur og læremidler. Besøg vores forskellige enheder her:
Peter Øvig: ”Forhåbentlig kan min bog bidrage til at starte nogle nødvendige samtaler”
Elektrochok blev den mirakelkur, der reddede forfatter og journalist Peter Øvig ud af den lammende og livstruende depression, som ramte ham i 2018. Nu er han aktuel med JEG ER HVAD JEG HUSKER, som både er en personlig fortælling og undersøgelse af den omdiskuterede elektrochokmetode.
Af Michelle From Hoxer
Foto: Simon Klein-Knudsen
Hvornår gik du i gang med at skrive JEG ER HVAD JEG HUSKER?
”Jeg tror faktisk, at jeg kan takke corona for, at bogen overhovedet findes i dag. For nedlukningen gjorde, at alle mine foredrag om MIN MOR VAR BESAT blev aflyst. Med ét stoppede alt, og det gjorde mig så rastløs, at min kæreste sagde: ”Skriv en bog i stedet for at være så gnaven.” Og jeg besluttede så, at den skulle være historien om elektrochok, for jeg følte at jeg havde meget mere at fortælle. Der gemte sig en hel masse vilde og voldsomme historier. JEG ER HVAD JEG HUSKER begynder der, hvor MIN MOR VAR BESATslutter: Da jeg bliver udskrevet fra Rigshospitalets lukkede afdeling i marts 2018, fordi jeg takket være syv elektrochokbehandlinger mirakuløst er blevet helbredt for en svær psykotisk depression.”
Hvad er det for en historie, du fortæller i bogen?
”Jeg fortæller om tiden, der følger, og om hvordan mine nærmeste reagerer. Man kan sige, at det er en slags historie om, hvordan man kommer ind i en familie igen, når man har været ude. Derfor er JEG ER HVAD JEG HUSKER også en meget personlig bog. Men denne gang kombinerer jeg det personlige med den dokumentarisme, man kender fra mine tidligere bøger. Jeg sætter mig blandt andet for at undersøge elektrochokkets heftige og spændende historie – for eksempel om, hvordan CIA har eksperimenteret med metoden på mennesker i håb om at kunne lære at hjernevaske folk. Jeg kommer også ind på filmen 'Gøgereden' fra 1975 med Jack Nicholson, der har haft enorm indflydelse på modstanden mod elektrochok og faktisk stadig har det her 50 år senere. Jeg fortæller også de tragiske historier om forfatterne Ernest Hemingway og Sylvia Plath, der begge fik elektrochok – og som begge begik selvmord efterfølgende. Derudover taler jeg med fagfolk, modstandere og tilhængere.”Man kan sige, at det er en slags historie om, hvordan man kommer ind i en familie igen, når man har været ude.
- Peter Øvig
Kan man sige, at du også har skrevet bogen for at nuancere den generelle opfattelse af elektrochok?
”Det kan man måske godt. I starten da jeg blev udskrevet, var jeg nyomvendt og helt ukritisk tilhænger, og den slags er jo helt håbløse, fordi de kun ser en side af sagen. Men efter jeg begyndte at researche, kom jeg i kontakt med Pernille Frandsen, som oplevede at få slettet sin hukommelse efter elektrochok. Det gjorde blandt andet, at hun glemte at putte bønner i sin kaffe, at hun ikke kunne huske sin datters fødsel, glemte gæster, der lige havde været på besøg, og ikke kunne tale engelsk længere. Pernille blev en slags hovedperson i bogen. Man kan sige, at hun og jeg går gennem landskabet sammen. Pernille og hendes historie giver helt klart historien og bogen et andet perspektiv. Hun har fået sit liv ødelagt, mens jeg er blevet reddet. Og det taler vi åbent om i bogen.”Jeg lærte, at det er en gave for en forfatter, at en bog decideret kan have en betydning for folks liv. - Peter Øvig
Havde du særlige læsere i tankerne, da du skrev JEG ER HVAD JEG HUSKER?
”Jeg synes, bogen kan læses af alle, men jeg håber nok særligt, at folk, der selv har lidt af psykisk sygdom, eller har været eller er pårørende, læser den. Med MIN MOR VAR BESAT mødte jeg rigtig mange, der havde foræret bogen til andre, så de kunne få en bedre forståelse af psykisk sygdom. Jeg har talt med tusinder og fået virkelig mange breve og beskeder, så jeg ved godt, hvor det brænder på og gør særligt ondt. Jeg har prøvet at skrive om det, jeg ved noget om. Forhåbentlig kan min bog bidrage til at starte nogle nødvendige samtaler. Og så håber jeg faktisk også, at læserne finder den lejlighedsvis underholdende. Jeg har et fast ”backing band”, der læser med undervejs, når jeg skriver, og flere af dem har sagt, at det er den mest underholdende bog, jeg har skrevet. Den er brutal, men der er nogle gode historier i den, der gør den decideret humoristisk visse steder, har de sagt.”
Tror du, at MIN MOR VAR BESAT og JEG ER HVAD JEG HUSKER ændrer dit forfatterskab?
”Ja, forstået på den måde, at jeg ikke regner med, at jeg kommer til at skrive bøger, som jeg gjorde før. Altså, 100 procent dokumentarisme. Der bliver nødt til at være en form for personligt engagement i bøgerne også. Med MIN MOR VAR BESAT og de foredrag, jeg gav om den, oplevede jeg en helt ny kontakt til læserne. Jeg lærte, at det er en gave for en forfatter, at en bog decideret kan have en betydning for folks liv. Det handler ikke kun om, at historien er godt researchet eller godt skrevet. Men det er første gang, jeg har oplevet, at en bog betyder noget for nogen på et personligt plan. Det håber jeg selvfølgelig også vil ske med JEG ER HVAD JEG HUSKER. Jeg håber, de samme læsere vil synes, det er interessant at høre, hvordan historien fortsætter. Og at nye selvfølgelig også vil komme til – for man kan sagtens begynde med den nye bog.”
På forhånd frygtede han elektrochok som sit værste mareridt. Men behandlingen viste sig mirakuløs.
I januar 2018 blev Peter Øvig helbredt fra en svær psykotisk depression på Rigshospitalets lukkede afdeling. Først bagefter gik det op for ham, hvor store omkostninger sygdommen havde haft for ham selv og hans nærmeste. I en lang periode ville hans fjortenårige søn ikke se ham.
I de tre år siden helbredelsen har Peter Øvig gravet i, hvad depression og elektrochok har gjort ved ham. Undersøgelsen fører ham fra hans ungdoms antipsykiatri til tredivernes slagtehaller i Rom og videre over CIA’s eksperimenter med hjernevask frem til den nyeste forskning i erindring. Han opdager, at vi måske selv digter, hvad vi husker.
Under arbejdet med Jeg er hvad jeg husker må Peter Øvig ændre sit syn på ikke bare psykisk sygdom, men også sine nærmeste – og sig selv. ”Jeg er blevet en anden”, konstaterer han i bogen, ”og jeg kan bedre lide ham.”
Jeg er hvad jeg husker er en selvstændig fortsættelse af Min mor var besat.