Nyt fra Isle of Lewis

Den prisvindende skotske manuskript- og roman forfatter, Peter May, udgiver fjerde bind i Lewis-serien - der oprindeligt kun skulle have været en trilogi.

Af Redaktionen / Opdateret 01-11-2024

 

Til mange krimilæseres overraskelse og begejstring, har Peter May skrevet endnu en bog i Lewis-serien, der ellers blev udgivet som en planlagt trilogi.

I dette fjerde bind: HVIDHUSET, vender efterforskeren Fin Macleod tilbage til Isle of Lewis, efter at have arbejdet ti år i Glasgow. Hans søn er blevet arresteret for modet på en kendt tv-personlighed, og Fin er desperat for at bevise sønnens uskyld.

HVIDHUSET efterfølger SORTHUSET (2022), LEWISMANDEN (2023) og SKAKBRIKKERNE (2023).

Alle bøgerne foregår på den vindblæste skotske ø, Isle of Lewis. Her er efterforskeren Fin Macleod født og opvokset, og efterforskerens egen historie flettes elegant og vedkommende ind i krimiplottet, samtidig med at May også maler et stemningsfuldt portræt af livet i et lille ø-samfund - på godt og ondt.

I forbindelse med, at den første bog i serien: SORTHUSET blev udgivet, fortalte seriens danske redaktør Inger Kristensen, om sine tanker om bogen:

– Peter May er, som mange anmeldere også har påpeget, en mester i at bygge et krimiplot op, og han gør det, mens han samtidig fortæller stærke, rørende og vedkommende menneskehistorier. Især hans gennemgående hovedperson i Lewis-triologien, kriminalkommissær Fin MacLeod, er en sammensat, sårbar og utrolig udsat mand, som man gerne vil vide mere om, og som virkelig vokser på læseren i dette første bind.

 

Selvom May selv mener, at det er den bedste bog han nogensinde har skrevet, var vejen til at få den udgivet ikke helt uden bump, fortæller Inger Kristensen:

 

– Da Peter May havde lagt sidste hånd på SORTHUSET, henvendte han sig til engelske forlag, men fik et nej tak mange steder, og han valgte til sidst at udgive den på et fransk forlag, der tidligere havde udgivet Mays bøger.
Da han begyndte at modtage priser for trilogien i Frankrig og USA, fik det hæderkronede engelske forlag Quercus Books endelig øjnene op for ham og hans Lewis-trilogi og valgte at udgive den i England. Tolv millioner solgte eksemplarer senere, kan man nok ikke være i tvivl om, at Quercus Books var glade for den beslutning.”

 

Det er noget af det vildeste, jeg nogensinde har læst i en krimi.

 

Inger Kristensen er ikke i tvivl om, hvorfor krimien har solgt i over 12 millioner eksemplarer:

SORTHUSET er både en bragende god kriminalroman og en fantastisk opvæksthistorie. Den emmer af menneskekundskab, og den foregår et sted, hvor man måske aldrig selv har været, men som på én gang er meget bekendt og meget fremmed.

Centralt i handlingen står for eksempel den årlige tur ud til klippeknolden An Sgeir. En enorm sulekoloni, hvor tolv mænd fra øen hvert år udvælges til at sejle over og dræbe omkring 2000 suleunger. De opholder sig under ufatteligt barske forhold på øen i fjorten dage, klatrer rundt på klipperne og dræber, plukker, salter og lagrer fuglene, der så fragtes tilbage og bliver betragtet som en stor delikatesse.

Det er noget af det vildeste, jeg nogensinde har læst i en krimi. Og det er også her, det sidste, dramatiske opgør finder sted, og mordgåden løses, afslutter hun.