Michael Falch fortæller ærligt om sit liv i nye erindringer

OVER STREGEN er historien om de seneste tre år i multikunstnerens Michael Falchs liv med alt, hvad dertil hører af aflyste turneer, flytninger – og en helt uventet kærlighedshistorie.

 

Kan man rykke sig selv op med rode og begynde forfra, vende tilbage til storbyen – og måske endda finde kærligheden igen? Og hvordan holder man liv i eventyret?

Det er nogle af de spørgsmål, Michael Falch tager livtag med sine nye erindringer OVER STREGEN. Heri skriver han ærligt og uforfalsket om livets store temaer som kærlighed, sex, familie, tro og venskaber.

Der er måske nogle forvent­ninger til, at mange ting vil være faldet fuldstændig på plads for mig. Men alligevel opfatter jeg mig selv i en løsrevet fase 

Med udgangspunkt i sin nyfundne og selvvalgte tilværelse som single efter ti år i fast parforhold forsøger han at finde nye ståsteder i en verden, hvor en verdensomspændende pandemi pludselig vender op og ned på det hele – og blandt andet betyder flere aflyste turneer for Michael Falch.

I løbet af bogen udfordrer han sin altid søgende og nysgerrige tilgang. Undertitlen ’umodne manddoms-erindringer’ skal læses som en drilsk kommentar til hans egen alder og forventningerne hertil.

”Den spiller selvfølgelig på, at jeg har en vis moden, nogle vil mene overmoden, alder efterhånden. Der er måske nogle forventninger til, at mange ting ville være faldet fuldstændigt på plads for mig. Men alligevel opfatter jeg mig selv i en løsrevet fase,” siger den 64-årige rocksanger, skuespiller, forfatter med meget mere – og fortsætter: ”Men hvad definerer modenhed? Hvis det bliver defineret spidsborgerligt, så er jeg meget umoden, fordi jeg ikke er etableret i et fast parforhold for eksempel.”

Den bredt accepterede definition af, hvordan livet for en mand i tresserne bør tage sig ud, forbeholder Michael Falch sig nemlig retten til at udfordre.

”Undertitlen er også et lille oprør imod forestillingen om modenhed. Den modenhed, vi respekterer og hylder, er ikke nødvendigvis så glorværdig eller eftertragtelsesværdig, som jeg også selv bilder mig ind undervejs,” forklarer han.

Skrevet, mens tingene sker

Michael Falch er efterhånden erfaren udi genren erindringsbøger. OVER STREGEN er hans femte af slagsen. Til forskel fra de forrige, der er skrevet på baggrund af dagbogsnotater, er han denne gang gået anderledes til værks.

”En stor del af den er skrevet, mens tingene er sket, så jeg har ikke på forhånd kunnet planlægge eller iscenesætte et forløb. Den er skrevet i en meget umiddelbar ånd. Livet kommer, som det kommer,” fortæller Michael Falch, der gik i gang med bogen i foråret 2020.

Det skete, en uge efter han og resten af MALURT måtte aflyse deres planlagte og udsolgte genforeningsturne i 2020 på grund af COVID-19. ”En mavepuster af de større” kalder han den ubelejlige turneaflysning.

Det er den største blottelse, jeg har lavet i mit liv i forhold til det her med at hive filtre af 
For at have noget at optage sig med fandt han nogle spredte noter fra de sidste par år frem, som han begyndte at skrive videre på. Der var noter om bruddet med kæresten gennem ti år, flytningen fra det naturskønne landsted i Korsør til en taglejlighed på Frederiksberg for at være tættere på de tre døtre og om at samle de gamle MALURT-drenge og få en turne stablet på benene.

I begyndelsen skrev han mest for sin egen skyld og for at have noget at tage sig til nu, hvor den turne, han og de andre gamle bandmedlemmer havde forberedt sig på og glædet sig til i mere end to år, ikke ville blive til noget. Den nye tilværelse i København satte gang i en masse tanker – og ret hurtigt traf han en beslutning om at gå til opgaven med rå ærlighed.

”Hvis jeg skal det her, tænkte jeg, så skal jeg risikere noget, så må jeg komme så tæt på, som jeg kan og tør. Om det så gælder seksualitet og andre oplevelser, erfaringer og tanker, vi ikke normalt deler med hinanden,” siger Michael Falch, der kalder OVER STREGEN ”en blottelse”.

”Den er den største blottelse, jeg har lavet i mit liv i forhold til det her med at hive filtre af. Jeg har i mange år dyrket psykologisk sangskrivning, som handler om at turde komme ind og synge fra nogle steder, som vi normalt holder inde i et lukket rum. Og det samme har jeg fornemmelsen af, at jeg gør med bogen. Nu går jeg skridtet videre,” forklarer han.

Et overraskende kærlighedseventyr

Under alle de skiftende ydre omstændigheder, der præger Michael Falchs liv i de år, OVER STREGEN beskriver, ligger fortvivlelsen, som han forsøger at forholde sig til og holde ude af sit liv.

”Jeg prøver at forholde mig til fortvivlelsen, som er nærværende for alle mennesker. Den vil altid ligge i kulissen og vente på anledninger til at bryde ind i vores liv. Det er den proces, jeg beskriver her,” siger han.

Som et modstykke til fortvivlelsen er den pludseligt opståede kærlighed, som han også beskriver i bogen, og som ”kommer som en enorm overraskelse for mig”, fortæller han.

I min proces med at skrive bogen forsøger jeg at gøre noget ekstremt privat kollektivt 

Selvom OVER STREGEN er en personlig erindringsbog, så er den skrevet med læseren for øje, forklarer Michael Falch, der håber, at hans eksistentielle overvejelser kan være til gavn og inspiration: ”Jeg har hele tiden været i overvejelser omkring, hvad er privat, og hvad kan blive kollektivt. I min proces med at skrive bogen forsøger jeg at gøre noget ekstremt privat kollektivt. Det er selvfølgelig et spejl, jeg sætter op for mig selv, men det er forhåbentlig også et, andre kan bruge.”

Nu, hvor MALURT-turneen endnu en gang er udskudt og først kan realiseres i 2022, er det selvfølgelig nærliggende at spørge, om han mon allerede er i gang med en opfølger?

”Så længe jeg kan holde mig til temaer, jeg ikke har trådt i adskillige gange før, så vil jeg gerne blive ved med at skrive erindringer. Men den her bog er også et eventyr, den ender jo i et for mig selv ret overraskende kærlighedseventyr. Så der skal lige lidt liv til, før jeg kan skrive mere.”

Over stregen

Over stregen

Nye erindringer fra Michael Falch. Han bliver skilt og flytter fra landet tilbage til hovedstaden. Han bor alene på 4. sal, har sin musik, sine døtre og børnebørn, men han savner en kvinde. Han er stadig nysgerrig og sanselig, søger kærligheden - og brænder sig et par gange. Samtidig arbejder han intenst med MALURTs gendannelse. De fem rockmusikere kommer i form og på scenen, men de når kun få koncerter, så lukker coronaen for alt.