Kim Leine er klar med en ny stor og dramatisk fortælling om kærlighed, familier og bedrag i Danmark og Grønland

Med sin nye roman tager Kim Leine sine læsere med på en tempofyldt rejse fra en lille bygd i Vestgrønland til det barske landskab på Grønlands østkyst og til Herman Bangs dekadente København. Med EFTER ÅNDEMANEREN sætter Kim Leine samtidig punktum for sin prisvindende trilogi om 200 års kolonitid i Grønland, der begyndte med den internationale bestseller PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN og blev fulgt op af RØD MAND/SORT MAND. Som de to andre bøger kan den nye roman læses selvstændigt.

Forfatterfoto: Robin Skjoldborg

Hvad handler EFTER ÅNDEMANEREN om?

EFTER ÅNDEMANEREN følger kolonitiden helt op til den slutter i 1953, men hovedhandlingen udspiller sig i 1880’erne. Historien fortælles i tre spor og hopper mellem 1880’ernes København, en videnskabelig ekspedition langs Grønlands østkyst og en lille bygd i Vestgrønland, hvor en ung kvinde prøver at finde ud af, hvem hendes familie er. De tre historier lyder ekstremt forskellige, men er i virkeligheden tre dele af præcis den samme historie. Først bliver den sprængt i stykker og stikker af i de tre retninger, men til sidst bliver trådene samlet.”

Hvordan adskiller EFTER ÅNDEMANEREN sig fra PROFETERNE I EVIGHEDSFJORDEN og RØD MAND/SORT MAND?

”Tempoet er højere, fordi tiden er en anden. Hvor man tidligere bevægede sig langsomt og besværligt fra sted til sted, er rejserne i 1880’erne blevet nemmere. Så jeg har haft mulighed for at hoppe mere rundt. Der er også en mere moderne stemning i denne roman, fordi den handler meget om København i en periode, hvor nattelivet eksploderer, fordi voldene er faldet, og København vokser. Der bliver pustet nyt liv ind i byen med en masse kultur og teater. Hvad der følger med der – på godt og ondt – er en vigtig del af romanen. Læseren kommer også tæt på det homoseksuelle miljø i København på den tid, som en ung grønlandsk mand bliver hvirvlet ind i uden at vide noget som helst.”

Jeg har ikke noget fornuftigt svar på, hvorfor det land er så fascinerende, og derfor bliver jeg nødt til at blive ved med at skrive om det.

Hvordan føles det at sætte sidste punktum for så stort et værk?

”Det er dejligt! Og det er også en befrielse, for jeg har arbejdet med trilogien i 10 år. Sidste sætning i bogen er: ”Arbejdet er afsluttet, arbejdet kan begynde.” Det er også sådan, jeg har det. Nu glæder jeg mig til at komme i gang med noget nyt.”

Kommer du til at skrive om Grønland igen?

”Jeg har mange ideer til romaner – også om Grønland – så jeg kan dårligt undgå at vende tilbage. Det næste, jeg skal skrive om, er noget andet, men jeg vender helt sikkert tilbage til Grønland. Jeg har ikke noget fornuftigt svar på, hvorfor det land er så fascinerende, og derfor bliver jeg nødt til at blive ved med at skrive om det. Jeg har selvfølgelig selv haft nogle stærke oplevelser i Grønland og til dels også nogle traumatiske møder, som har været svære at bearbejde på en fornuftig og rationel måde. Skønlitteraturen er det bedste medie til at behandle det, fordi skønlitteraturen er det irrationelles medie. Derfor kan det bruges til at bearbejde det, der er uforklarligt.”