Julia Lahme: "Sorgen er kærlighedens pris"
I 2005 mistede forfatteren Julia Lahme sin mor til kræft. Hun havde brug for at tale med nogen, der kunne give hende håb om, at der var lys for enden af sorgtunnelen. I bogen SIG FARVEL taler hun med præster, og giver råd til, hvordan man får håbet og troen tilbage efter at have mistet en, man har holdt af. Vi har spurgt hende, hvornår man kan bruge hendes bog, og hvad hun selv har fået ud af at skrive om sorg og død.
Af Rose Kristine Hvidberg
I bogen har du spurgt præster om sorgen og døden. Hvad er det netop, præster kan og ved, som kan hjælpe os, når det kommer til sådanne temaer?
Det er ekstremt interessant at tale med mennesker, som er øvede i at tale om livets helt store spørgsmål. Og som ikke er nervøse for at bruge store ord eller for at træde ind i ømme følelser. Vi kan have en tendens til at vige bort fra de store samtaler, men møder man en dygtig præst, så får man faktisk en samtalepartner, der tør bevæge sig ind i det uvisse sammen med en.
Hvad vil du sige til de ikke-troende, som måske bliver nervøse, når noget med religion eller kirken kommer ind i billedet?
For det første er jeg ikke selv troende kristen, men jeg tror, at der er ting i livet såvel som i døden, hvor vi er nødt til at tro på at noget, der er større end os selv for at kunne nærme os emnet. Bogen er ikke skrevet ud fra en kristen overbevisning, men med den største respekt for at kristendommen har en vis erfaring med livet, døden og alt det, der omgiver begge dele.
Ærlighed er en genvej til fællesskab. Og meget af det, vi tror er meget privat, er i virkeligheden det fælles menneskelige.
Det er jo ikke kun dine samtaler med præsterne vi læsere får, men også din personlige beretning om tabet af din mor. Hvordan har det været at dele noget, som for mange er det mest personlige og måske private?
Det er jeg aldrig bange for. Jeg har igennem hele mit forfatterskab lært, at når man lukker op for det menneskelige, det tvivlende, tøvende og sårbare, så lukker man også op for, at vi mennesker kan kende os selv i hinanden. Eller sagt på en anden måde: Ærlighed er en genvej til fællesskab. Og meget af det vi tror er meget privat, er i virkeligheden det fælles menneskelige.
Kan din bog kun bruges når man har mistet en elsket?
Nej, bestemt ikke. Sorgen rammer os alle mange steder i livet. Man kan sørge over et tabt venskab, et tabt parforhold, en mistet mulighed eller over at livet ikke arter sig, som vi forventer. Sorgen er legitim og en del af livet, og bogen og samtalerne med præsterne er bestemt også relevante i andre livssorger, end når man siger det endegyldige farvel.
Hvad er det vigtigste, du har lært om sorg og død i samtalerne?
Jeg har lært uendeligt meget; at vi kun er her nu, at vi aldrig må dukke os for visheden om at kærligheden er det, der får os igennem den største sorg, selvom det også er kærligheden, der gør, at smerten er enorm.
Sorgen rammer os alle mange steder i livet. Man kan sørge over et tabt venskab, et tabt parforhold, en mistet mulighed eller over at livet ikke arter sig, som vi forventer.
Er der nogle bøger, faglitteratur eller skønlitteratur, som har været en hjælp for dig i dit eget sorgarbejde?
Jeg har med stor glæde læst Joan Didions ET ÅR MED MAGISK TÆNKNING og har fået virkelig meget ud af den.
De svar, vi får fra præsterne er meget indsigtsfulde og smukke – og desuden tit konkrete og altid utrolig behjælpelige. Har du et konkret råd til nogle, som lige nu står midt i sorgen?
Ja. Vær med den. Løb ikke væk. Stå midt i den og giv den lov, men opsøg livet og lyset samtidig. Sorgen er kærlighedens pris.