Norsk ungdoms-bestseller rammer danske hylder

Gulraiz Sharifs debut om en 15-årig dreng fra ghettoen i Oslo er blevet en bestseller i hjemlandet Norge. Efter en uge på hylderne i de norske boghandlere havde bogen allerede solgt 10.000 eksemplarer. HØR LIGE HER! er en følelsesladet og humoristisk rutsjebanetur af en ungdomsroman, der sætter spot på kulturforskelle.

Af Mathilde Johanne Kristiansen // Forfatterfoto: Åsmund Holien Mo

HØR LIGE HER! handler om 15-årige Mahmouds sommer i Oslo. Hvad gør hans historie til noget særligt?
”Mahmoud er en vildt sjov og virkelig sej 15-årig pakistansk gut fra Oslos østkant. Vi følger ham gennem en sommerferie, hvor der sker en masse spændende rundt om ham. Han må håndtere problemer og udfordringer på egen ”Mahmoudske” måde. Hans historie er speciel, fordi han vinder mange hjerter med sin måde at være på.”

Hvor fandt du inspiration til fortællingen?
”Jeg eksperimenterede med flere stemmer og prøvede mig frem, indtil jeg endte med Mahmouds stemme. Den stemme var så levende, energisk og morsom. Jeg ville skrive en historie, som var sjov, men som også siger et par alvorlige ting om samtiden vi lever i. Samtiden er fuld af had og utilfredshed, fordomme og internet-trolling, men også af varme og medmenneskelighed. Gennem 15-årige Mahmoud kunne jeg få sagt en masse, men på en letforståelig og morsom måde.”


Jeg ville skrive en historie, som var sjov, men som også siger et par alvorlige ting om samtiden vi lever i
Hvilken rolle spiller humor i bogen?
”Humor spiller en stor rolle. Man kan hurtigt afvæbne ting med humor, og man kan sige meget på en nedtonet måde. Humor gør det alvorlige ufarligt. Desuden blev det sjovere at skrive bogen, fordi humoren holdt mig kørende i skrivningen. Jeg vidste ikke, hvad der skulle ske rundt om næste hjørne, så jeg blev lige så overrasket, som læseren bliver. At skrive bogen har været noget af det sjoveste, jeg har gjort i mit liv, og jeg håber, det smitter af på læseoplevelsen.”

Et af bogens temaer er skel mellem forskellige kulturer i det norske samfund. Hvilke overvejelser har du gjort dig i den forbindelse?
”Jeg harcelerede og gjorde grin med alt, som var passende at gøre grin med. Det er i mødet mellem kulturer, at morsomme ting opstår, og det ville jeg gerne have med i bogen. At the end of the day handler bogen om, at vi alle er mennesker, men på forskellige måder. Det glæder mit forfatterhjerte, at folk fra alle samfundslag har taget så godt imod bogen. I forskellene kan man finde sig selv, og man må som læser gå langt ind i sig selv for at be- eller afkræfte sine fordomme. Det er denne bog virkelig god til. Den tager dig med på en kulturel og følelsesladet rutsjebanetur, der er både underholdende og alvorlig.”

I Norge har nogen fået en bragende modtagelse. Hvordan har du oplevet det, og er der nogle reaktioner, der har gjort særligt indtryk?
”Kronprinsesse Mette Marit af Norge roste min bog. Jeg blev inviteret til Skaugum (den kongelige residens) og blev interviewet om bogen. Det var kæmpestort. I det hele taget har tusindvis af læsere haft en formidabel læseoplevelse, som de deler ved at skrive til mig eller stoppe mig på gaden. Det sætter jeg stor pris på.”

Hør lige her!

Hør lige her!

Stilsikker skildring af minoritetsmiljø med stor humor og sprogligt overskud.

Original, gribende, supersjov og velskrevet YA-roman om en norsk-pakistansk familie, oplevet gennem 15-årige Mahmouds opmærksomme bevidsthed. Sharif fortæller om en skelsættende sommer i indvandrerghettoen, hvor Mahmouds rolle som henholdsvis bror og søn kommer på prøve. Bogen skildrer køn og identitet i en smeltedigel af skandinavisk frisind, højredrejet udlændingepolitik, Bolly Wood og muslimske leveregler.

Bogen har fået en forrygende modtagelse i Norge, hvor den blev nomineret til både Brageprisen og Bokhandlerprisen 2020, hvilket er usædvanligt for en debutroman.