"Børn skal vide, at kvinder er en lige så stor del af historien som mænd"

Gry Jexen har skrevet en historiebog for børn med portrætter af 25 kvinder, der hver fortæller deres egen lille del af danmarkshistorien.

Historien er gennem tiden blevet skrevet af mænd, til mænd og om mænd, men det har Gry Jexen sat sig for at lave om på. I 2021 udgav hun bogen KVINDE, KEND DIN HISTORIE, der består af portrætter af historiens ofte oversete kvinder. Bogen blev en øjeblikkelig bestseller, og nu kommer Gry med en lignende bog til børn fra otte år og opefter. I KEND DIN HISTORIE – 25 KVINDER DER FORMEDE FORTIDEN møder børnene 25 meget forskellige kvinder, der har sat deres præg på danmarkshistorien gennem de seneste knap 200 år. Det er lige fra rapperen Natasja til Grevinde Danner og Danmarks første stuntkvinde Emilie Sannom. 

Som voksen har man et forhåndskendskab til historien, men det har børn ikke nødvendigvis.

“Jeg håber, at bogen kan give børnene en tydelig fornemmelse af, at kvinder er en lige så stor del af historien som mænd. Kvinder har været til stede til alle tider og alle steder i historien, både i sport, litteratur og politik, og derfor er det vigtigt, at vi også får skrevet deres erfaringer ind i historiebøgerne. Samtidig skal børn også lære, hvilke udfordringer og forhindringer kvinder har stået overfor på grund af kønshierarkiet gennem historie," siger Gry Jexen, der også håber, at nogle af de unge læsere kan spejle sig i historiens kvinder: 


“Børn i den alder er ved at finde sig selv i verden, og det kræver forbilleder, man kan spejle sig i. Med denne bog vil jeg også gerne præsentere dem for en vifte af kvinder, der kan fungere som forbilleder fra fortiden," fortæller hun.

En rejse tilbage i tiden
 

Bogen er bygget op som en tidsrejse, der starter i nutiden og bevæger sig tilbage mod 1840’erne. Undervejs bliver der også konkret fortalt, hvilke opfindelser og rettigheder vi IKKE kan møde i fortiden, for eksempel mobiltelefoner, fjernsyn eller kvinders stemmeret. Det er nemlig vigtigt, når man skal formidle historie til børn, forklarer Gry: “Børn har ikke det historiske perspektiv, som voksne har, så jeg har prøvet at gøre det helt konkret, hvad der er forskellen på fortid og nutid. Som voksen har man et forhåndskendskab til historien, men det har børn ikke nødvendigvis, og det har jeg prøvet at være opmærksom på uden at komme til at være belærende og tale ned til dem. Undervejs har jeg blandt andet læst lidt af bogen op for min egen søn, og tænkt over, hvilke spørgsmål han har stillet til historierne.

Ikke en heltinde bog

Gry Jexen har skrevet en historiebog til børn, men historien er ikke altid børnevenlig. Og det er en vigtig pointe for Gry Jexen, at derogså gøres plads til historiens mere grumme sider i bogen. “Historien er ikke et eventyr, den kan også være grim og tung, og det kan børn godt klare. For eksempel har vi et portræt med af svømmeren Ragnhild Hveger, der udover at være en banebrydende svømmer også var nazist. Det er vigtigt for mig, at jeg ikke skriver glansbilleder eller heltindeportrætter. Det handler om mennesker, der har levet og ageret. Jeg er ikke ude på at sætte kvinderne op på en piedestal. De skal bare være synlige, for kvinder har altid været en del af historien,” slår hun fast.

Jeg skriver ikke glansbilleder eller heltindeportrætter. Det handler om mennesker, der har levet.

Bogen er rigt illusteret af tegner Sofie Kampmark, som også tidligere har lavet plakater og malebøger om historiske kvinder i samarbejde med Gry Jexen. 

 

 

   

Kend din historie

Kend din historie

Inspireret af bestselleren Kvinde kend din historie har Gry Jexen skrevet en fagbog om kvinder i danmarkshistorien for store børn (8-12), illustreret i farver af Sofie Kampmark. Bogen er en tidsrejse, der begynder i 2000’erne og slutter i 1840’erne. De 25 kvinder fordeler sig hen over forskellige tidsperioder, og de satte vidt forskellige aftryk på både deres samtid og eftertid. F.eks. Danmarks første stuntkvinde Emilie Sannom og Grevinde Danner, som fik stor betydning for grundlovens tilblivelse. Eller Inge Lehmann, som opdagede Jordens indre kerne, og Danmarks vel nok første influencer: Margit Brandt – og mange andre. 

Portrætterne spænder bredt, men fælles for alle kvinderne er, at de fortjener en større plads i historien. Deres historierkan lære os noget om lige præcis den samtid, de var en del af og samtidig er vi, som lever i dag, formet af det alt sammen – af det verdensomvæltende nye og af det helt almindelige hverdagsliv.