Gode film, der er baseret på bøger

Et fantastisk sammenskruet plot og uforglemmelige karakterer har lige så stor appel på det store lærred som på siderne i en bog. Der er noget ganske særligt over at få levende billeder på gode læseoplevelser, og hvis man ser filmen uden at kende bøgerne i forvejen, så indeholder bøgerne flere nuancer og detaljer, der giver endnu et lag til den gode fortælling. Her er en samling gode film, der er baseret på bøger.

Af Kim Andrea Brofeldt og Anne-Sophie Uldall Petersen / 24-10-2023

Mads Mikkelsen i filmen BASTARDEN 

BASTARDEN

Baseret på Ida Jessens bog KAPTAJNEN OG ANN BARBARA.   

Storfilmen af Nikolaj Arcel, med Mads Mikkelsen og Amanda Collin i de bærende roller, fortæller den sande historie om en mands kamp for at tæmme den uopdyrkede jyske hede i 1700-tallets Danmark og om den kvinde, der bliver hans allierede. En intens og dramatisk fortælling om kampen mod rå naturkræfter og en ærgerrig godsejer, om store drømme og endnu større ofre, om hævn og disciplin, kærlighed, fortabelse og den reneste ondskab. 

Læs også: Ida Jessen fortæller om KAPTAJNEN OG ANN BARBARA

Se bogen bag filmen BASTARDEN her:

Kaptajnen og Ann Barbara

Kaptajnen og Ann Barbara

Året er 1754. En vogn kommer kørende over den øde jyske hede. Der er en kaptajn på vognen, Ludwig von Kahlen. Han er kommet for at betvinge vinden og sandet. Han vil bevise, at ørkenen kan opdyrkes. Ingen ved, hvem der ejer heden. Den brutale godsejer til Hald, Schinkel, mener, at den er hans – og han skyr ingen midler for at få sin vilje. En sommerdag kommer den gådefulde Ann Barbara vandrende over heden.

Ida Jessens roman KAPTAJNEN OG ANN BARBARA er en western fra den jyske hede om dengang landet endnu skulle erobres, om en indædt og kompromisløs mand og om den kvinde, der bliver hans allierede. En intens og dramatisk historie om kampen mod rå naturkræfter, om store drømme og endnu større ofre, om hævn og disciplin, kærlighed, fortabelse og den reneste ondskab.

KAPTAJNEN OG ANN BARBARA er blevet filmatiseret med Mads Mikkelsen og Amanda Collin i hovedrollerne. Filmen, hvis titel er Bastarden, får efter planen biografpremiere 5. oktober 2023. Nikolaj Arcel er instruktøren. 

EHRENGARD - FORFØRELSENS KUNST

Baseret på Karen Blixens novelle EHRENGARD

Netflix har lavet en overvældende flot og gennemarbejdet filmatisering af Blixens klassiske værk, instrueret af Bille August, med kostumedesign af Dronning Margrete og med Mikkel Boe Følsgaard og Sidse Babett Knudsen i bærende roller.  

I eventyrriget Babenhausen bliver en ung, selvudnævnt kærlighedsekspert, hr. Cazotte, hyret af den intrigante storhertuginde til at hjælpe med at sikre hende en arving til tronen ved at undervise hendes søn i forførelse og kærlighed.  

Da en arving uheldigvis bliver undfanget uden for ægteskabet, er kongefamilien nødt til at søge tilflugt på Rosenbad-slottet. Her forelsker Cazotte sig i hofdamen Ehrengard og lærer gradvist, at han faktisk slet ikke er ekspert i kærlighed. 

En forrygende fortælling om kærlighed, magt, ære og begær. 

Find bogen bag filmen EHRENGARD - FORFØRELSENS KUNST her:

Ehrengard

Ehrengard

Den unge prins Lothar af Babenhausen er en evig kilde til bekymring for sin mor, storhertuginden, for han er ikke interesseret i det andet køn. Derfor bringer det stor glæde, da han meddeler, at han vil giftes med prinsesse Ludmilla af huset Leuchtenstein. Men næppe er brylluppet overstået, før en ny ulykke truer storhertuginden. Ludmilla er gravid, og hun skal nedkomme to måneder for tidligt i forhold til bryllupsdagen. Storhertuginden iscenesætter derfor et skuespil, der skal sløre begivenhedernes gang, i fællesskab med sin fortrolige, kunstneren Cazotte. Blandt kredsen omkring det unge hertugpar er den unge sunde Ehrengard, en sand venus. Cazotte får den idé, at han vil se hende rødme, ikke af forlegenhed eller ubehag, men fordi han ønsker, at hele hendes sjæl skal stige op og åbenbare sig for ham. Da barnet er født og endnu en intrige ruller over scenen, kommer Ehrengard og Cazotte i en situation, hvor rødmen stiger op, men det er ikke - til Cazottes store forlegenhed - Ehrengard, der rødmer.

HUNGER GAMES: BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES

Baseret på Suzanne Collins roman EN FORTÆLLING OM SANGFUGLE OG SLANGER

Den længeventede prequel til Suzanne Collins fantastiske "Hunger Games"-serie følger den unge Coriolanus Snow og de begivenheder der var startskuddet til, at han senere blev den onde præsident Snow. Handlingen foregår 64 år før de andre bøger, hvor det tiende dødsspil skal til at starte.  

Den unge Snow stammer fra en tidligere rig og magtfuld familie der nu har mistet alt, og han bliver udvalgt til at være mentor for en af deltagerne i dødsspillet, 16 årige Lucy Gray fra det fattige distrikt 12. 

Snow vil gøre alt hvad der kræves for at blive vinder af Dødsspillet, sikre sig en karriere på Akademiet og redde sin familie fra sultedøden. Men uventet kærlighed og venskab kommer i vejen for hans planer. 

Find bogen bag filmen HUNGER GAMES: BALLAD OF SONGBIRDS AND SNAKES her:

HØR LIGE HER!

Baseret på Gulraiz Sharifs roman HØR LIGE HER!

HØR LIGE HER! er en humoristisk, hårdtslående, original og charmerende fortælling om at føle sig uden for kategori og samtidig tage stilling til, hvilket menneske man gerne vil være i fremtiden.  

Den humoristiske film om en norsk-pakistansk familie, oplevet gennem teenageren Mahmouds opmærksomme bevidsthed, foregår en skelsættende sommer i indvandrerghettoen, hvor Mahmouds rolle som henholdsvis bror og søn kommer på prøve.  

Find bogen bag filmen HØR LIGE HER! her:

Hør lige her!

Hør lige her!

Stilsikker skildring af minoritetsmiljø med stor humor og sprogligt overskud.

Original, gribende, supersjov og velskrevet YA-roman om en norsk-pakistansk familie, oplevet gennem 15-årige Mahmouds opmærksomme bevidsthed. Sharif fortæller om en skelsættende sommer i indvandrerghettoen, hvor Mahmouds rolle som henholdsvis bror og søn kommer på prøve. Bogen skildrer køn og identitet i en smeltedigel af skandinavisk frisind, højredrejet udlændingepolitik, Bolly Wood og muslimske leveregler.

Bogen har fået en forrygende modtagelse i Norge, hvor den blev nomineret til både Brageprisen og Bokhandlerprisen 2020, hvilket er usædvanligt for en debutroman.

ERNA I KRIG

Baseret på Erlings Jepsens roman ERNA I KRIG  

Erling Jepsens historier fra Sønderjylland tackler alvorlige emner med humor og finurlighed, og alt er bestemt ikke altid, som man tror. Sådan er det også i historien om Erna, der tager sin søns plads i den tyske hær under første verdenskrig i ERNA I KRIG. Trine Dyrholm vækker karakteren Erna til live i filmen, der fik stor ros af anmelderne

Find bogen bag filmen ERNA I KRIG her:

Erna i krig

Erna i krig

I Erling Jepsens nye roman indkaldes Kalle, der er søn af handlekraftige sønderjyske Erna, til tysk krigstjeneste under Første Verdenskrig. Han har ikke så mange kopper i skabet, som man siger på de kanter, så Erna tør ikke lade ham drage alene i krig. Hun får fingre i en uniform, sniger sig ind på kasernen og kommer med troppetransporten sydpå. Her tager hun del i øvelser og kampe, indtil noget sker, og hun må forlade skyttegravene. Men Erna vil stadig være i nærheden af Kalle, så hun beslutter sig for at slå sig ned på stedet som næringsdrivende med et yderst idealistisk formål: Hun vil ødelægge den preussiske hær indefra på en yderst udspekuleret måde.

UNDTAGELSEN

Baseret på UNDTAGELSEN af Christian Jungersen.

Der er ingen monstre med i UNDTAGELSEN, men betyder ikke, at det ikke er uhyggeligt. Tonefald, stilhed og øjenkontakt er bare nogle af de virkemidler, som skaber så meget spænding og ulmende ondskab, at man næsten bliver nødt til at holde sig for øjnene. Bestseller-romanen fra 2004 er blevet forsøgt filmatiseret flere gange, men det var først i 2020, at et filmhold lykkedes med at få uhyggen fra bogsiderne op på det store lærred.

LÆS OGSÅ: Interview med Christian Jungersen: "Man får lyst til at løbe ud af biografsalen"

Find bogen bag filmen UNDTAGELSEN her:

Undtagelsen

Undtagelsen

Da veninderne Iben og Malene modtager dødstrusler, går det op for dem, at deres arbejde på Dansk Center for Information om Folkedrab kan have bragt dem i livsfare: Måske har en krigsforbryder sat dem på sin dødsliste. Men hvor kommer truslerne egentlig fra? Kollegernes reaktioner tyder på, at ingen af dem er helt, som de andre tror. Efterhånden som historier fra fortiden og privatlivet dukker op, afsløres arbejdspladsen som en skueplads for chikane og kampe på liv og død.

Romanen Undtagelsen er en besættende historie om kærlighedens og ondskabens mange forklædninger.

For den modtog forfatteren Christian Jungersen den eftertragtede boghandlerpris De Gyldne Laurbær 2004.

PAGTEN

Baseret på PAGTEN af Thorkild Bjørnvig

Da Thorkild Bjørnvigs bog PAGTEN om hans og Karen Blixens særlige og turbulente forhold op gennem 50’erne udkom i 1974, blev den en litterær sensation. Erindringsbogen danner grundlag for Bille Augusts film om Blixen og Bjørnvigs forhold, der kommer i biografen i 2021, hvor Birthe Neumann spiller rollen som baronessen fra Rungstedlund.

Find bogen bag filmen PAGTEN her:

Pagten

Pagten

Digteren Thorkild Bjørnvigs opsigtsvækkende erindringsbog der beskriver hans tætte og foruroligende venskab med Karen Blixen. En forbindelse, der efter fire år endte med et brud og fik personlige omkostninger for dem begge.

PAGTEN fortæller om et utroligt venskab, en platonisk kærlighedshistorie mellem den karismatiske forfatterinde og den begavede lyriker.

VORES MAND I AMERIKA

Baseret på UDEN MANDAT af Bo Lidegaard

Det er måske lige at stramme den at sige, at filmen ’Vores mand i Amerika’ er baseret på en bog, for historien om Henrik Kauffmann er ikke fiktion. Men historiker og forfatter Bo Lidegaard var konsulent på filmen, der er instrueret af Christina Rosendahl. Lidegaard har nemlig udgivet biografien UDEN MANDAT om Kauffmanns politiske liv.

Find bogen bag filmen VORES MAND I AMERIKA her:

Uden mandat

Uden mandat

Bag om er er et politisk og personligt portræt af en mand, der lagde sit lod i historiens store vægtskål, og som endte sit liv lige så dramatisk, som han havde levet det. Henrik Kauffmann (1888-1963) er en af de mest betydningsfulde og eventyrlige skikkelser i dansk diplomati – og en af de mest mystiske.

Fra han i 1920’erne huserede i Kina og Fjernøsten som Danmarks udsending, til han i afgørende situationer under anden verdenskrig og i begyndelsen af den kolde krig tog dansk udenrigspolitik i egen hånd, kom han til at præge Danmarks og Grønlands skæbne – lige som mødet i Peking med søstrene MacDougall kom til at præge hans.

Kauffmann handlede bag om sin regering. Men han er også selv svær at komme bag om, både politisk og privat. En virkelig historie, der læses som en politisk roman med Henrik Kauffmann som hovedperson og USA’s interesser i Grønland som ledetråd. Da Bo Lidegaard i 1996 udgav sin disputats om Henrik Kauffmann under titlen I Kongens Navn blev den en overraskende bestseller – nu er han tilbage på sporet med nye indsigter og en ny fortælling, der føjer personlige dimensioner til portrættet af Henrik Kauffmann.

TERNET NINJA 1 OG 2 

Baseret på TERNET NINJA-bøgerne af Anders Matthesen

Multikunstneren Anders "Anden" Matthesen debuterede som forfatter i efteråret 2016 med TERNET NINJA og blev af anmelderne rost til skyerne og sammenlignet med både Ole Lund Kirkegaard og Bjarne Reuter. Hans humor og rå tone appellerer til ungdommen, og han har allerede bevist, at hans historier fungerer på det store lærred med filmene TERKEL I KNIBE og REJSEN TIL SATURN. Både TERNET NINJA 1 og TERNET NINJA 2 har været gigantiske biografsucceser.

Find bøgerne bag filmene om TERNET NINJA her:

SKAMMERENS DATTER

Baseret på SKAMMERENS DATTER af Lene Kaaberbøl

SKAMMERENS DATTER blev forfatter Lene Kaaberbøls helt store internationale gennembrud, og eventyret om Skammerdatteren Dina er også blevet filmatiseret. Historien er over 20 år gammel, men tryllebinder stadig fans og lokker nye læsere til.

LÆS OGSÅ: Interview med Lene Kaaberbøl: "Eventyr bliver aldrig uaktuelle"

Find bogen bag filmen SKAMMERENS DATTER her:

Skammerens datter - pragtudgave

Skammerens datter - pragtudgave

Med den fængslende fantasyserie om Skammerens datter har Lene Kaaberbøl fået sit store gennembrud både nationalt og internationalt. Serien har vundet adskillige priser, er omsat til både film og teatermusical og er blevet en moderne klassiker. I 2020 markeres 20års jubilæum for bog 1 med en ekslusiv udgave, gennemillustreret udgave i farver af Emil Landgreen. 

Forestil dig, at der findes et menneske, som blot ved at se dig i øjnene, kan afsløre alle dine løgne og bedrag. Det kan Skammeren. Dina er Skammerens datter, og til sin store fortrydelse har hun arvet sin mors evne. For hvordan kan man leve et helt almindeligt liv, når man har øjne, som ingen almindelige mennesker tør se ind i?

 

CALL ME BY YOUR NAME

Baseret på: CALL ME BY YOUR NAME af André Aciman

Romantisk kærlighedshistorie sat i Norditalien i 1983. Den 17-årige Elio tilbringer sommeren med sin familie i deres hus i Norditalien og forelsker sig hovedkulds i familiens sommergæst, den lidt ældre studerende Oliver. Elio og Oliver udvikler ganske langsomt et forhold. Det bliver en sommer i det smukke italienske landskab, de aldrig glemmer – og som ændrer deres liv for altid.

Find bogen bag filmen CALL ME BY YOUR NAME her:

Call me by your name

Call me by your name

Bogen bag succesfilmen Call Me by Your Name.

Romantisk kærlighedshistorie sat i Norditalien i 1983. Den 17-årige Elio tilbringer sommeren med sin familie i deres hus i Norditalien og forelsker sig hovedkulds i familiens sommergæst, den lidt ældre studerende Oliver. Elio og Oliver udvikler ganske langsomt et forhold. Det bliver en sommer i det smukke italienske landskab, de aldrig glemmer – og som ændrer deres liv for altid.

Pressen skrev:

»Den smukkeste og mest nuancerede skildring af den bratte, uventede forelskelse.«
****** – Jyllands Posten

»En absolut anbefalelsesværdig bog...«
– Weekendavisen

»Superb ... The beauty of Aciman's writing and the purity of his passions should place this extraordinary first novel within the canon of great romantic love stories for everyone. « - The Washington Post Book World

»This novel is hot ... a love letter, an invocation, and something of an epitaph ... An exceptionally beautiful book. « - The New York Times Book Review

»The novel is richly, sensuously detailed ... luminous ... Aciman deftly charts a burgeoning relationship that both parties want and fear.« - The Boston Globe

»…dyb og sanselig skildring af forelskelsens og begærets berusende skønhed.«
 – Litteratursiden
 

KVINDEN I TOGET

Baseret på: KVINDEN I TOGET af Paula Hawkins

Rachel bor alene på et lejet værelse, hun drikker for meget og har mistet sit job. Men Rachel forsøger at holde facaden. Derfor tager hun hver morgen toget ind til London, som om hun skulle på arbejde.

Hver morgen holder toget stille foran et bestemt hus. Rachel kan godt lide at betragte det smukke unge par, som bor i huset. Hun forestiller sig, at deres liv er perfekt. Men en dag ser Rachel noget fra togvinduet, som chokerer hende dybt - og kort tid efter bliver kvinden efterlyst. Rachel kontakter politiet og begynder at blande sig i efterforskningen. Men Rachel er ikke noget pålideligt vidne. Faktisk kan hun ikke engang stole på sig selv.

Find bogen bag filmen KVINDEN I TOGET her:

PIGEBØRN

Baseret på PIGEBØRN af Louisa M. Alcott

PIGEBØRN er en klassiker, der verden over læses i laser af både tweens, unge og voksne læsere. Romanen, der første gang udkom i 1868, kaldes verdens første ”pigebog”. Bogen er blevet filmatiseret flere gange - første gang som stumfilm i 1917 - og den seneste film LITTLE WOMEN fra 2019, der blev instrueret af Greta Gerwig, vandt en Oscar for bedste kostumer. 

PIGEBØRN er historien om de fire søstre Meg, Jo, Beth og Amy, som må hjælpe hinanden og deres mor, mens faren er feltpræst under den amerikanske borgerkrig. Den næstældste søster, Jo, er bogens hovedperson og lidt af en drengepige med et viltert temperament og bestemt mening om det meste. Det harmonerer ikke så godt med tidens syn på kvinder, og Jo får rodet sig ud i nogle knap så heldige situationer ...

Find bogen bag filmen PIGEBØRN her:

Pigebørn

Pigebørn

Pigebørn er en klassiker, der verden over læses i laser af både tweens, unge og voksne læsere. Romanen, der første gang udkom i 1868, kaldes verdens første ”pigebog”.

Pigebørn er historien om de fire søstre Meg, Jo, Beth og Amy, som må hjælpe hinanden og deres mor, mens faren er feltpræst under den amerikanske borgerkrig. Den næstældste søster, Jo, er bogens hovedperson og lidt af en drengepige med et viltert temperament og bestemt mening om det meste. Det harmonerer ikke så godt med tidens syn på kvinder, og Jo får rodet sig ud i nogle knap så heldige situationer ...

Pigebørn er både rørende, sjov og alvorlig, og med emner som feminisme, fordomme og venskaber på trods er bogen stadig aktuel i dag. Historien fortsættes i romanen Unge Kvinder.

Pressen skriver: 

»Så snart jeg åbnede Pigebørn følte jeg, at jeg satte mig i en tidslomme. Allerede på første side er man præsenteret for historiens fire hovedpersoner, og man føler på ingen tid, at man kender dem og deres vaner helt fantastisk godt. Bogen beskriver tanker og følelser gennem handling og dialog på en utrolig flydende måde, og trods manglende fællestræk og forskellig tid, så føler man hurtigt, at man associerer til karaktererne. Nok netop fordi bogen er så ægte.«
8/10 – Bookeater

»Jeg synes, at bogen læste sig selv, fordi at siderne bare blev vendt utroligt hurtigt, fordi jeg bare gerne ville vide mere omkring pigerne. Jeg synes virkelig, at ’Pigebørn’ er en god læseoplevelse, fordi at den er alvorlig, sød, sjov og rummer en masse relevante emner omkring fordomme, tiden og emner, som faktisk sagtens kan være nutidig i forhold til det at blive voksen.«
***** – Marie Lorentzen, De unges ord

»Det er ubetinget en bevaringsværdig klassiker«
- Beth Høst, Litteratursiden

Find også bøgerne bag de største tv-seriesucceser