Fem berømte nisser

Nissen er et af vores vigtigste symboler på julen, men sådan har det ikke altid været. Først i midten af 1800-tallet forbindes nissen med julen, men nissen har eksisteret længe inden. Læs her, hvad nissen oprindeligt var for et væsen, og mød også fem af Gyldendals mest berømte nisser.

Af Camilla Skov Lund // Illustration af Ursula Seeberg

En nisse var oprindeligt en ”husgud”, som folk troede på. Fra nordiske folkefortællinger og eventyr ved vi, at der fandtes både skovnisser, kirkenisser og gårdnisser, men at nissen traditionelt set holdt til i huse, stalde og lader. Nissen var en del af livet på landet, hvor han hjalp til – især med husdyrene – og han bragte lykke til menneskene. Nissen var ikke altid god, men oftest nøjedes han med mindre drillerier, hvis han var utilfreds. Heldigvis var det ikke så svært at holde sig gode venner med sin husnisse. Han krævede kun en skål grød med en stor smørklat. Først i midten af 1800-tallet blev nissen kædet sammen med jul, da man første gang så en nisse og nissekone afbildet med julegaver. Nissens røde hue og ofte grå tøj kommer sig af, at nissen gik i samme tøj som en bonde i gamle dage.

I tidens løb har Gyldendal udgivet mange børnebøger om nisser. Mød fem berømte forfatteres nisser her:  

H. C. Andersens nisse (1852)
I 1852 skrev H. C. Andersen eventyret ”Nissen hos Spækhøkeren”. H. C. Andersens nisse er husnisse hos den rige spækhøker (købmand), hvor han får rigeligt med grød. På købmandsgårdens loft bor en fattig studerende, som læser poesi. Nissen drages af de smukke digte og føler sig splittet imellem spækhøkerens grød, som fylder nissens mave, og studentens poesi, som fylder nissens fantasi og sjæl. Er det en julehistorie? Ja, for nissens dilemma mellem grøden som materiel gode (læs: julemad og julegaver) og så de åndelige værdier hører jo netop juletiden til.
”Nissen hos Spækhøkeren” kan læses i ”Juleeventyr”

  

 

Astrid Lindgrens nisse (1960)
I 1960 møder vi første gang Astrid Lindgrens nisse. Han er en rigtig gårdnisse, som bor i en krog på høloftet og kommer frem om natten, når mennesker sover. Nissen går på listefødder omkring i måneskinnet og sætter små spor i sneen. Han passer på sin gård – våger over kostalden, hestestalden, hos alle får og lam, hønsehuset og hundehuset. Og til sidst menneskenes hus. En magisk og stille fortælling med en god og rar nisse.
Samme nisse møder vi også i ”Ræven og Nissen”, hvor Mikkel Ræv vågner i sin hule julenat. Ræven er sulten og finder hen til gården. Den er på hønsejagt. Men heldigvis er Nissen på vagt!
Både ”Nissen” og ”Ræven og Nissen” er genudgivet med nye illustrationer.

 
 
Ole Lund Kirkegaards nisse (1982)
Ole Lund Kirkegaards univers er fuld af sjove historier og skægge karakterer, og Nisse Pok er ingen undtagelse. Han er en vaskeægte drillenisse og en nissefigur elsket af både børn og voksne. Julefortællingen ”Mig og bedstefar – og så Nisse Pok” er en juleklassiker om en dreng, som hvert år tilbringer december måned på landet hos sin bedstefar, hvor han får fortalt historier og møder drillepinden Nisse Pok. Bogen er i 24 kapitler - et kapitel hver dag lige til juleaften. I år er Frilandsmuseets juleforestilling baseret på netop ”Mig og bedstefar – og så Nisse Pok”.
Nyillustreret af Dina Gellert 
 
 
Kenneth Bøgh Andersens nisse (2018)
Kenneth Bøgh Andersens to nisser hedder Skjalte og Loppe og er egentlig drillenisser. Dog må nissedrengene tage affære, da der sker noget mystisk på Julemandens slot. Julemanden kan pludselig ikke længere sige sit "Ho-ho-ho". Det kræver et større detektivarbejde, men heldigvis er Skjalte og Loppe ret gode detektivnisser. Selvom ”Jagten på Julemandens latter” er en nisse-detektiv-historie, viser Kenneth Bøgh Andersen sig fra sin venligste side og sørger for en lykkelig slutning, så julefreden kan sænke sig. 
 
 
 
Bjarne Reuters nisse (2019)
Bjarne Reuters nisse er kun 7 år og endnu ikke en rigtig nisse. Han skal først fuldføre en vigtig opgave – og det SKAL nås inden jul. Ved et tilfælde bliver den jævnaldrende menneskepige Vida hans hjælper, da de to en vinternat finder hinanden midt i en øde, snedækket skov.
”Historien om nissen” er en fin julebog med 24 kapitler, der med Bjarne Reuters vidunderlige fortællerstemme og Ursula Seebergs hyggelige illustrationer kan samle hele familien til højtlæsning i december.