Gyldendals 4 bog-råd

Har du styr på de fire bog-råd? Vi har versioneret Sundhedsstyrelsens anbefalinger om brug af skærm med fire gode råd til dig, der gerne vil erstatte skærm med bøger. 

03-07-2024

 
 

A. Brug hellere end gerne bøger op til sovetid Læsning af skønlitteratur er vigtig for børn og unges udvikling af sprog og empati og for mennesker i alle aldres mentale helbred. Forskning viser, at læsning inden sengetid nedsætter stress-niveauet.

Hvis du læser i en bog, inden du skal sove, falder du nemmere i søvn og får nemmere tilstrækkeligt med søvn.

Papir-bogen forstyrrer ikke hjernen med blåt lys og frister ikke med andre tilbud som sociale medier og spil, inden dagen slutter.

Hvis det generer andre, at du har lyset tændt, kan du lytte til lydbøger og sætte timeren, så oplæsningen automatisk slutter, når du skal sove.

For de mindste børn er det et godt at få en godnathistorie læst op. 

Sundhedsstyrelsens anbefaling:
1. Brug ikke skærm op til sovetid

Søvn er vigtigt for børn og unges udvikling, indlæring, og for dit mentale og fysiske helbred.

 

Hvis du bruger skærm op til sovetid, kan det udsætte den tid, det tager at falde i søvn, og betyde, at du ikke får tilstrækkeligt med søvn.

 

Det ”blå lys” fra skærmen forstyrrer døgnrytmen, og mange indtryk fra f.eks. sociale medier, videoklip, film eller computerspil op til sengetid kan gøre, at det tager længere tid at falde i søvn.

 

Det er en god ide at skabe rolige og afslappende rutiner op til, at du skal sove. Du kan f.eks. læse en bog eller høre afslappende musik.

 

For de mindste børn kan det f.eks. være, at du læser en historie sammen med dit barn eller synger en sang.

 

 

2. Tag endelig din roman med ind i soveværelset At have en god roman på sengebordet kan gøre det nemmere at komme i seng til tiden og få nok søvn (medmindre den er meget spændende).

Sundhedsstyrelsens anbefaling:
2. Lad din telefon eller tablet blive ude af soveværelset

Skærmbrug om natten kan forstyrre din søvn og gøre dig mindre udhvilet dagen efter. Sammenhængende søvn er vigtigt for at få en søvn af høj kvalitet, og  det ”blå lys” fra skærmen kan også gøre din søvn kortere eller påvirke kvaliteten af din søvn.

 

Søvn af tilpas længde og kvalitet er vigtig for dit mentale og fysiske helbred. Hvis du bruger telefonen som vækkeur, så anskaf dig et traditionelt vækkeur i stedet for, og lad telefonen ”sove” i et andet rum.

 

 

3. Brug tid væk fra skrivebordet, sofaen og sengen med en god bog Det er vigtigt at være fysisk aktiv, og det kan være nemmere at komme i gang med havearbejdet, husarbejdet eller gåturen, hvis man lytter til en god lydbog imens. Det er godt for både det fysiske og mentale helbred.

Sundhedsstyrelsens anbefaling:
3. Brug tid væk fra skærmen og husk at være fysisk aktiv

Det kan være hyggeligt og afslappende at bruge tid med en skærm, men det er vigtigt for din sundhed, at du ikke lader skærmen fylde så meget i hverdagen, at du ikke bruger tid på andre ting - herunder fysisk aktivitet, fysisk socialt samvær med venner og familie.

 

Bevægelse og fysisk aktivitet er vigtigt for børn og unges motoriske udvikling, fysiske, sociale og mentale sundhed og for voksnes risiko for at få livsstilssygdomme.

 

 

4. Vær opmærksom på læsefællesskaber og boganbefalinger på sociale medier Det er inspirerende at dele gode læseoplevelser med familie, venner og kolleger, men der findes også mange online fællesskaber, som byder på inspiration til anderledes bøger – eller flere af lige den slags, man sætter pris på for tiden.

På nettet er der også god adgang til at bestille bøger hos boghandlerne eller på biblioteket.

Sundhedsstyrelsens anbefaling:

4. Vær opmærksom på dit forbrug af sociale medier, og hvordan brug af skærm påvirker din trivsel

Sociale medier kan hjælpe dig med at holde kontakt med venner og familie i en travl hverdag.

 

Du kan holde dig opdateret på f.eks. nyheder, læse artikler og søge oplysninger.

 

Gaming kan give en kærkommen pause fra hverdagens udfordringer, hvor du spiller sammen med dine venner. Men når du bruger meget tid på skærmen, f.eks. på sociale medier, kan det bidrage til en følelse af stress, skabe bekymringer, give en oplevelse af ensomhed, lavt selvværd eller en oplevelse af at være udenfor et fællesskab.

 

Hvis sociale medier og gaming påvirker din trivsel negativt, kan det være en god ide at bruge tid på andre aktiviteter som f.eks. motion, samvær med venner eller en hobby, der giver mening for dig, og påvirker dit humør og hverdag positivt.