Tør du leve helt anderledes?

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 46

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

En ny nordisk helbredsundersøgelse har netop vist, at 3 ud af 4 af os døjer med stress.

Den er specielt gal i hovedstadsområdet. Blandt kvinder. Og i helt særlig grad blandt yngre kvinder under 30 år.

Lise Rønne har lige sagt sit job op, da hun ifølge hende selv slet og ret blev et dårligere menneske af at gå på arbejde.

Et eller andet må vi gøre forkert.

Journalist og mor til fire, Maj My Humaidan, mener, at vi kan leve livet anderledes og mere meningsfuldt. Sammen med sin familie flyttede hun til Ærø, sagde det faste job op og begyndte at hjemmeskole sine børn. Hamsterhjulet blev ikke bare pakket sammen i en kasse på loftet, det blev decideret brændt af.

Gæster: Maj My Humaidan, journalist og forfatter og Stine Askov, forfatter
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøger vi taler om: 

ÆRØ MANIFESTET

ÆRØ MANIFESTET

Da forfatter og journalist Maj My bliver mor, oplever hun sit travle storbyliv som ensomt og udmattende. Samtidig føles det ofte forkert for hende at aflevere sine børn i institution – men hvad er alternativet?  

Efter flere forsøg på kompromisser beslutter hun og hendes mand at melde deres fire børn ud af børnehave og skole, og sammen begynder de en ny tilværelse på en lille gård på Ærø. De smider vækkeuret ud, dyrker jorden og følger børnenes initiativer. I tre år lever de et liv med få midler og på kanten af samfundet. De finder en ny form for frihed og meningsfuldhed, men opdager også, hvor hårdt det kan være at vælge bærende samfundsfortællinger fra og forsøge at træde sin egen sti.

ÆRØ-MANIFESTET er en poetisk og normkritisk fortælling om at fravælge materielle goder og overleverede succeskriterier for i stedet at øve sig på at skabe mening og sammenhæng i sin hverdag. I nedslag følger vi familiens dagligdag og Maj Mys ærlige refleksioner fra drømmen om et andet liv begynder at tage form, over årene med hjemmepasning og hjemmeskole og frem til i dag, hvor alle fire børn – efter eget ønske – igen går i almindelig skole.

Gennem sin personlige fortælling maner Maj My Humaidan til mod og eftertanke og kaster et knivskarpt blik på de normer, som flertallet lever efter, selvom det efterlader mange stressede og frustrerede.
 

Nøjsomheden

Nøjsomheden

Nøjsomheden af Stine Askov er en kærlighedsfuld roman om den unge Mona, der bor i ghettoen Nøjsomheden og skal finde vej i livet med en spraglet familie af samlere, pushere og handlekraftige kvinder. Selv drømmer hun sig væk i bøgernes verden og skriver små post-it-anmeldelser på de brugte værker i Nøjsomhedens byttecentral ved vaskekælderen. En dag får Mona gennem moster Tut arbejde i Lindas Boghandel, og her bemærker hun en ung mand, der åbner bøgerne lige så nænsomt som hun selv. Nikolaj er på udkig efter Søren Ulrik Thomsens City Slang, mens Mona er mere til Tove Ditlevsen og Sophus Clausen. De mødes over bøgerne, og selvom Mona lige skal tyde, hvad der sker i mellemrummene mellem Nikolajs sætninger, bliver hun helt og aldeles forgabt i ham. Men Monas tidligere kærlighedsliv har været en blandet affære, og det er en krævende øvelse for hende at bevæge sig håbefuldt og drømmende gennem tilværelsen. 

Nøjsomheden er en rå og medrivende roman om at blive til som menneske gennem bevidstheden om, hvor man kommer fra.