Spion blandt venner

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 29

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Da chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste for snart et år siden blev anholdt i Københavns Lufthavn og ført bort af agenter fra PET, var det kulminationen på en historisk efterretningsskandale, der går hele vejen til toppen af regeringen. 

For at forstå sagen skal vi dog 10 år tilbage i tiden og møde en mand, der var så overbevist om, at USA udnyttede overvågningssamarbejdet med Danmark til også at spionere mod danskerne. For at bevise det besluttede han sig for i al hemmelighed at optage samtaler med sine kolleger og chefer - på det allerhemmeligste sted i Danmark. 

Mandens mistænksomhed og optagelser har siden fået sendt hele den danske spionledelse hjem fra arbejde, en spionchef har siddet fængslet og er nu sigtet for landsskadelig virksomhed. Det samme er en tidligere forsvarsminister. 

Hvordan er det kommet så vidt? Hvad har spionchefen egentlig gjort? Er der udbrudt en krig mellem regering og efterretningstjenesten? Og hvilken rolle spiller en person ved navn Barbara Bertelsen i alt dette? 

En ny bog, Spion blandt venner – statshemmeligheden, der ændrede Danmark, udkommer i dag og forsøger at levere nogle svar. 

 

Gæst: Hans Davidsen-Nielsen, journalist og forfatter
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Spion blandt venner

Spion blandt venner

Da chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i december 2021 landede i Københavns Lufthavn, blev han anholdt og fængslet for landsskadelig virksomhed.

Det var kulminationen på en historisk efterretningsskandale, der går hele vejen til toppen af regeringen, og som også førte til sigtelsen mod tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. En helt igennem usædvanlig og udansk sag.

Men i virkeligheden begyndte den ti år tidligere, længe før Mette Frederiksen blev statsminister. På Amager blev en af spionvæsenets it-eksperter så kritisk over for Danmarks overvågningssamarbejde med USA, at han gav sig til at optage sine samtaler med kolleger og chefer for at bevise, at stormagten spionerede mod sine allierede.

Det udløste en kæderække af begivenheder, herunder en langvarig overvågning af efterretningsfolk og journalister; blandt dem denne bogs forfatter, som på baggrund af sine artikler om sagen i Politiken og årelange dækning af de danske efterretningstjenester forsøger at levere et svar på, hvordan det kom så vidt.