Øjeblikke, der ændrede verden

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 32

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Hvorfor ser verden sådan her ud?

Hvorfor har Rusland invaderet Ukraine? Hvorfor vil Kina ikke fordømme krigen? Og hvorfor har Tyskland været så fodslæbende over for Rusland?

For at forstå i dag, skal man kende i går. Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller lister i ny bog 5 afgørende øjeblikke op, der ændrede verdenshistorien og formede verden frem til i dag.

Fem øjeblikke, der kun blev afgørende, fordi Churchill, de Gaulle, Nixon, Kohl og Mandela havde modet til at stå helt alene med deres visioner og drømme – og kraften til alligevel at gennemføre dem.

Vi fokuserer på 3 af de 5 afgørende øjeblikke og spørger Per Stig Møller om, hvad de kan lære os i dag – og om vi mon særligt har brug for deres historie – netop nu? 


Gæst: Per Stig Møller, politiker og forfatter
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Afgørende øjeblikke

Afgørende øjeblikke

Selvfølgelig måtte Winston Churchill blive premierminister i maj 1940 og fortsætte kampen mod Nazi-Tyskland, men det var nu langt fra nogen selvfølge. Selvfølgelig måtte de Gaulle i juni 1940 gå i eksil og aktivere modstanden mod den tyske besættelsesmagt, men han var nu temmelig alene om det. Store for eftertiden afgørende beslutninger, som forekommer os selvfølgelige, var det langt fra i samtiden. Det krævede vilje, mod og viden at sætte dem igennem.

I Afgørende øjeblikke beskriver tidligere udenrigsminister Per Stig Møller, hvordan sådanne øjeblikke blev skabt, og hvad de førte til. Foruden beskrivelser af de beslutninger, som Churchill og de Gaulle traf, beretter Per Stig Møller om Nixons kontroversielle vej til åbningen mod Kina, som få havde set komme, om Helmut Kohls snarrådige udnyttelse af opbruddet i Østeuropa til at få genforenet Tyskland, hvilket hverken var en selvfølge for udlandet eller for vesttyskerne, og om Nelson Mandela, der fik knækket apartheid og skabt forsoning og dermed undgik borgerkrig og blodbad.