En borgerlig krise

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 28

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Søren Pape vil spare den offentlige sektor for byrden af at fordele milliarder af skattekroner, Jakob Ellemann forstår ikke, hvor Søren vil spare henne, men er derudover anstrengt enig i alt, hvad Søren ellers siger. Morten Messerschmidt har fundet mors gamle opskrift på succes frem og vil nu forsøge at drive islam ud fra sygehusene, fordi han er dødtræt af at blive mødt af en hel beduin-lejr, hver gang han besøger et venteværelse. I mellemtiden samler sig et stort vælgerkorps om Inger Støjberg, hvis ideologi og partiprogram ikke lige er til at få øje på, men det behøver vi måske heller ikke, for vi kender hende jo. 

Der er tale om en borgerlighed i krise – der mangler både idéer, samling og retning, mener Christian Egander Skov, forfatter til bogen BORGERLIG KRISE

Er Venstre-veteranen Bertel Haarder, aktuel i biografien EN FRYGTLØS TÆNKER, enig i den analyse? Vi tager debatten – og undersøger, om der alligevel er en form for blåt lys i mørket et sted derude.  


GæsterBertel Haarder (V), MF, fhv. minister &
Christian Egander Skov, ph.d., historiker og forfatter

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

 

Bøgerne vi taler om: 

Borgerlig krise

Borgerlig krise

Det borgerlige Danmark er i krise. Selv om det fortsat ligner dødt løb i dansk politik mellem rød og blå blok, dækker meningsmålingerne over en dybereliggende idémæssig krise i den borgerlige lejr.

Blå blok har ikke formået at forny det borgerlige projekt i takt med de økonomiske, teknologiske og kulturelle ændringer, som globaliseringen har ført med sig. Det borgerlige projekt har i alt for høj grad handlet om at forsvare individet, men i dag er det fællesskabet og det kollektive, der er under pres. I denne postliberale virkelighed kæmper en splittet blå blok for at holde sig relevante.

Har de borgerlige partier overladt fornyelsen af samfundet til teknokrater og socialdemokraterne og glemt, hvad det vil sige at være folkepartier? Findes der overhovedet en samlet borgerlig blok længere? Den konservative fritænker og historiker Christian Egander Skov konfronterer det borgerlige opbrud, afdækker den idémæssige krises historiske sammenhæng og giver sit bud på en borgerlig genrejsning.