Atomkrig: Hvad nu hvis?

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 18

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Danskerne har med ét fået en stærkt stigende interesse for at blive indehavere af både gasmasker og udstyr til at måle radioaktivitet. Hos Matas må de på deres hjemmeside melde udsolgt for jodtabletter - der beskytter mod stråling.

En atomkrig var engang ‘utænkelig’ – siger FN’s generalsekretær Antonio Guterres - men nu er det altså rykket indenfor ‘mulighedernes område’, som han udtrykker det.

Frygten for en atomkrig er altså ikke længere helt irrationel – så, under hvilke omstændigheder kan en krig egentlig køre helt af sporet? Og hvordan forbereder man sig bedst?

 

Gæster: Stine Askov, forfatter & Rasmus Navntoft, indholdschef på Gyldendal

Vært: Michelle Tubæk Gram


 


Bøgerne vi taler om: 

Katalog over katastrofer

Katalog over katastrofer

Helle vokser op i 80’ernes Nordsjælland med en far, der har hovedansvaret for sin datter. Han er så bange for katastrofer, at han fysisk og mentalt forsøger at ruste sin datter til at kunne modstå og overleve selv de største farer. Men i bestræbelserne på at lade geigertælleren afklare strålingen på det lille gårdmandssted og træne Helle i overlevelsesstrategier glemmer han at have blik for de langt mere påtrængende katastrofer, der lurer i enhver ung piges liv. For hvordan skal hun manøvrere i dagligdagens uoverskuelige landskab af potentielle katastrofer med barndomsvennen Tommy, med klassens piger, med den rødhårede Troels og moren, der har prioriteret sit eget kærlighedsliv.

Aldrig

Aldrig

Ken Follett er tilbage i storform med en hæsblæsende og højaktuel spændingsroman i verdensklasse. ALDRIG er en fortælling om helte og skurke, menneskesmuglere og elitesoldater, svækkede politikere og opportunistiske oprørere: en nervepirrende fortælling om alt det, der aldrig må ske.

I Saharørkenen er to efterretningsagenter på sporet af en magtfuld gruppe terrorister. Ustandseligt sætter de livet på spil – og da de hovedkulds forelsker sig i hinanden, får det fatale følger. Ikke langt derfra kommer en smuk, ung enke i klammeri med menneskesmuglere under sin illegale rejse til Europa, og en mystisk mand kommer hende til undsætning. Men er han virkelig den, han giver sig ud for at være?

I Kina udfordrer en ambitiøs embedsmand den gamle garde af kommunistpartiet, der muligvis er ved at føre landet og dets tætteste militære allierede, Nordkorea, ud på katastrofekurs.

Og i USA navigerer Pauline Green, landets første kvindelige præsident, behændigt mellem terroristangreb, ulovlig våbenhandel og smædekampagner. Men da en uforudset handling skaber en kædereaktion, bliver USA og verdens øvrige stormagter fanget i et skæbnesvangert spil, og efterhånden som begivenhederne tager fart, kan ingen standse det uundgåelige …

Pressen skriver:

»Overbevisende, velskrevet og velresearchet dystopi, hvor siderne nærmest vender sig selv.«
 ***** – Børsen

»Skræmmende og underholdende.«
 **** – Jyllands-Posten 

»Intens og medrivende ... sender gys gennem krop og sjæl«
 **** – Berlingske 

»Underholdende rekviem med romance og ramasjang om verdens snarlige undergang.«
 **** – Politiken

»Hæsblæsende historie.«
 – Hendes verden

»Endnu en velskrevet spændingsroman fra Ken Follett.«
 – Lektørudtalelse 

»Førsteklasses underholdning! Særdeles urovækkende, oplysende og ikke mindst underholdende.«
– Litteratursiden

»Virkelig god historiefortælling!«
– Bogblogger.dk

»Medrivende og skræmmende virkelighedstro«
Lawrence H. Summers, tidligere amerikansk finansminister

»Særdeles virkelighedstro spændingsroman«
 ***** – Bogrummet

Trolddomsbjerget

Trolddomsbjerget

Thomas Manns mesterværk Trolddomsbjerget indledes ti år inden Første Verdenskrig. Den 24-årige Hans Castorp besøger sin tuberkuloseramte fætter på et sanatorium i Schweiz. Det er planen, at Castorp skal være på besøg i tre uger, men under sit besøg bliver hans eget helbred stadig dårligere, og afrejsen bliver hele tiden udsat. På sanatoriet møder Castorp en række mennesker, som på hver deres måde tegner et billede af de diskussioner, der præger Europa før Første Verdenskrig.

Parallelle historier 1

Parallelle historier 1

Europæisk hovedværk om to familier fra Berlin og Budapest. Af deres liv og skæbner væves et storslået billedtæppe, som spejler Europas historie i det 20. århundrede fra mellemkrigstiden og frem til Berlinmurens fald.

Den tavse provins er første bind i ungarske Péter Nádas’ monumentale romanværk, Parallelle historier, der nu endelig foreligger i dansk oversættelse.

Pressen skriver:

»Mesterligt. Ungarske Péter Nádas lader ensomme skikkelser strejfe omkring og mødes i et næsten evangelisk mørke.«
– Weekendavisen

»Bag et kaos af blod, sæd, lort, modermælk, sved og orgasme spinder forfatteren en skæbnefortælling, hvis mage ikke findes.«

****** – Politiken

»”Parallelle historier” er en overvældende oplevelse. Det er en roman i mellemeuropæisk storformat og i familie med værker af blandt andre Thomas Mann og Milan Kundera. Lige nu gør det ikke noget, at det varer lidt, før romanens sidste to bind udkommer. Jeg skal lige nå at trække vejret efter åndeløst at have befundet mig i Nádas’ parallelunivers.«
****** – Kristeligt Dagblad

»Kroppen, dens smag og uddunstninger, for ikke at tale om det hæsblæsende knepperi er verdens nav i ungarske Péter Nádas' monstrum af et mesterværk.« – Information

»Den stramt styrede ordrigdom og virtuost administrerede langsomhed i skildringerne … hører til Peter Nádas' stilistiske særpræg, som fornemt rammes af den fremragende oversætter Peter Eszterhäs.« ****** – Berlingske

»Fantastisk ungarsk rejse i tid og temaer – fremragende oversat.« ****** – Fyens Stiftstidende (Jysk Fynske Medier)

»Bogen er uden for kategori.« ****** – Århus Stiftstidende

»Det er i sandhed et storværk.«– Kulturkapellet

»Denne roman sprænger alle rammer, sådan er det bare, og jeg er fascineret af den og af forfatterens evner.« ***** –Litteraturlinjer.dk

»Roman fra en europæisk sværvægter.« – Jyllands Posten

»Et monumentalt værk ... Det er ikke en bog man skynder sig igennem, den kræver tålmodighed, men så er den også givende.« - Lektørudtalelse