Amerikanske løgne

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 33

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her

 

Den store løgn – at præsidentvalget var svindel og humbug, og at Donald Trump er den eneste legitime præsident i USA – har bidt sig fast. Hos vælgere, politikere, meningsdannere og medier. 

Hvilken betydning får det for tirsdagens midtvejsvalg? 

Vi tager en status på amerikanske løgne, det indre kollaps og risikoen for et væbnet oprør.

Gæster: 
Vincent Hendricks, professor i filosofi – og forfatter til OS & DEM, SPRÆNG BOBLEN og FAKE NEWS
Birgitte Borup, udlandsredaktør på Berlingske
Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Ikke et land for gamle mænd

Ikke et land for gamle mænd

I Texas tæt ved grænsen til Mexico opdager Llewelyn Moss nogle firhjulstrækkere holde midt ude i det øde landskab. Da han nærmer sig, finder han en stribe døde mænd på jorden, en stor ladning heroin - og en kuffert med 2 millioner dollars i kontanter. Han er udmærket klar over, at hvis han tager den kuffert, så er hans liv forandret en gang for alle.

Fake News

Fake News

Medierne oversvømmes i dag af fordrejninger og forvanskninger. Første skridt til at dæmme op for den udvikling, er at forstå, hvad der forårsager den. I FAKE NEWS fortæller Vincent F. Hendricks og Mads Vestergaard letforståeligt om, hvordan opmærksomhedsøkonomien hos politikere, i medierne og blandt borgere kan føre til et postfaktuelt demokrati, i hvilket eventyrlige historier erstatter kendsgerninger som grundlag for politisk debat og lovgivning.

Os og dem

Os og dem

Ord som identitetspolitik, krænkelseskultur og politisk korrekthed er blevet en fast del af den offentlige debat. Men ofte ender diskussionerne i et polariseret os mod dem: Mændene imod kvinderne, folket imod eliten og ytringsfrihedsforkæmperne imod de krænkelsesparate. Enten er du med dem, eller også er du med os, og du køber altid hele pakken.

Os og dem træder et skridt tilbage. Med aktuelle eksempler – både de store geopolitiske og de nære fra hverdagen – giver bogen en introduktion til identitetspolitiske kampe inden for køn, race, nationalitet og socialklasse. Hvilke positioner strides på feltet, og hvad er deres vigtigste pointer, idéer og uenigheder?

Os og dem fortæller også historien om dengang, da en højskolesang om en blond pige sendte CBS ud i shitstorm og satte den danske debat i brand. For at forstå, hvorfor en sang kunne få så meget opmærksomhed og skabe så dyb splittelse, analyserer bogen det meningsmiljø, de debatter foregår i, hvor unuancerede spidsvinklinger og polariserende fortællinger trives i jagten på kliks og viralitet.

Os og dem viser, hvordan vi kan få en bedre offentlig samtale om identitetspolitiske emner, diskrimination og magtforhold – med nuancerne, proportionerne og sandheden i behold.