Marine Le Pen – Farlig for Europa?

BLIXEN ELLER KAOS
Episode 21

> Lyt på Apple Podcast
> Lyt på Spotify

> Stream det hele på Gyldendal Stream her


Marine Le Pen - Farlig for Europa? 

For anden gang i træk går Marine Le Pen i ringen til en direkte duel mod siddende præsident Emmanuel Macron – men denne gang frygter det store flertal i Frankrig hende ikke.

Det gør de til gengæld i Bruxelles. Det er simpelthen ikke lige nu, man har brug for en stærkt EU-kritisk frontfigur med lidt for varme forbindelser til – persona non grata – Vladimir Putin. 

Men franskmændene har større problemer - mener de i hvert fald selv. Den galopperende inflation, benzinpriserne og den tungnemme elite, der ikke ved, hvad der foregår omkring dem. Frankrigs demokrati er i kritisk tilstand – valgdeltagelsen er lav, de fleste stemmer på protestpartier og mere end hver tredje tror på konspirationsteorier. 

Og det er ikke kun i Frankrig, den er gal. Vi befinder os nemlig ikke blot i en tid, hvor en brutal krig truer med at gøre en ende på verden, som vi kendte dem – men også i en tid, hvor hele vores system - det liberale demokrati er under angreb og stærkt forsømt. Det mener professor Marlene Wind, som i sin bog TRIBALISERINGEN AF EUROPA forsøger at råbe europæerne op. 

Hvad er det egentlig, der går galt i Europa? Kan EU holde til en præsident som Le Pen? Og kan hun faktisk ende med at blive en demokratisk udfordring på linje med Viktor Orbán i Ungarn?


Gæst: 
Marlene Wind, professor og leder af Center for Europæisk Politik på Københavns Universitet

Vært: Michelle Tubæk Gram

 

Bøgerne vi taler om: 

Tribaliseringen af Europa

Tribaliseringen af Europa

Marlene Wind – EU-ekspert og flittig debattør – giver her sit bud på Europas tilstand. Hun frygter, at antiglobalisme og identitetspolitik vinder over dialog, samarbejde og liberale værdier.

Den tendens, Marlene Wind går op imod, kalder hun tribalisering – det fænomen at befolkningsgrupper søger sammen med dem, der ligner dem selv, og bekæmper dem, der står udenfor. Vi ser det i Storbritannien, hvor Brexit-tilhængere beskylder deres modstandere for forræderi og stempler EU-tilhængerne som upatriotiske forrædere, og i populistiske bevægelser i Ungarn og Polen, hvor demokratiet har lidt nederlag over for illiberalismen, og hvor frie valg, et uafhængigt retssystem og en fri og kritisk presse står for fald.

Denne bog er et wakeupcall på et tidspunkt, hvor tidligere forsvarere for liberale værdier i stigende grad tier stille eller ligefrem slutter sig til det voksende kor af tribalister.

Bogen – som også findes på spansk og engelsk – opmuntrer alle europæere til at forsvare vores liberale værdier, det sande demokrati og det europæiske retssamfund.

Mellemspil

Mellemspil

I MELLEMSPIL konfronterer Asle Toje Europas største kriser gennem en række rejseessays fra 2010-20.

De gamle klassiske akser i europæisk politik er brudt sammen på tværs af verdensdelen og i de store nationale parlamenter. Men ud af sammenbruddet vokser også noget nyt. Hvad det er, træder langsomt frem i Tojes tekster, der tør gå helt tæt på de åbne sår i Europas sjæl. 

Vi hører om konsekvenserne af ungdomsarbejdsløsheden i Bilbao, mærker arven fra den græske gældskrise i Athen, vi ser ind i den britiske afindustrialiserings mørkeste kamre i Rotherham og møder de forarmede medvirkende i pornoindustriens nye "mekka" i Prag. Asle Toje optegner de store politiske, sociologiske og kulturelle linjer på det europæiske landkort i et tiår, der har efterladt vores verden i en både værdimæssig og institutionel krise.

Emmanuel Macron og Frankrig

Emmanuel Macron og Frankrig

  • Lally Hoffmann

Emmanuel Macron og Frankrig er et portræt af den franske præsident og det land, han i 2017 blev valgt til at lede som den yngste siden Napoléon. Macron har energi og visioner, men Frankrigs befolkning er, som tilfældet er i mange af Vestens lande, på mange måder splittet og langt fra enige om at elske Macron. Bogen er en opdateret udgave af den oprindelige fra 2018, her med en nyskrevet epilog, der fortæller om de afgørende begivenheder, der har fundet sted i Frankrig siden, som terrorangreb, ugentlige demonstrationer og coronakrise.