Bo Lidegaard
Bo Lidegaard er historiker og blandt andet tidligere chefredaktør på Politiken. Han er forfatter til en lang række anmelderroste bøger om dansk historie og er selv en nysgerrig læser af velformidlede fagbøger og store, klassiske romanfortællinger.
Af Marie Løntoft
Jeg læser, fordi jeg er nysgerrig. Nogle gange vil jeg gerne finde ud af noget eller forstå ting, jeg gerne vil vide mere om og komme til at kende bedre. Andre gange vil jeg gerne opleve en verden, en god forfatter har skabt, og leve med i en fortælling, der kommer overraskende og ukendte steder hen. Det kan være de store klassiske fortællinger som RINGENES HERRE, Tolstojs ANNA KARENINA eller Karen Blixen, men også moderne som Jonathan Franzen.
Når jeg læser noget rigtig godt, bliver det mere virkeligt end dagligdagen og bliver en oplevelse, jeg bygger videre på, og som bliver en del af bagagen videre frem i livet. Nogle karakterer fra bøger, jeg har læst, bliver ved med at dukke op som pejlemærker i mødet med andre mennesker. Det kan både være romanfigurer som Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter og historiske biografier.
Når jeg læser noget rigtig godt, bliver det mere virkelig end dagligdagen ... Nogle karakterer fra bøger. jeg har læst, bliver ved med at dukke op som pejlemærker i mødet med andre mennesker
I det hele taget er jeg glad for velformidlet historie, alt fra Jeanette Varbergs VIKING over Yuval Noah Harari til Madeleine Albright.En bog, der har en helt særlig betydning for mig, er Dostojevskijs OPTEGNELSER FRA DØDENS HUS, som handler om hans tid som fange i en sibirisk lejr. Det er en af hans første bøger og egentlig ikke nogen roman. Som titlen antyder, er det optegnelser der fortæller om, hvordan han overlever i en ufatteligt brutal verden. Det er en hyldest til humanismen og kunsten og et uafrysteligt vidnesbyrd om, hvordan livet kan vinde over døden.
Den næste bog, jeg ser frem til at læse, er sidste bind af Marcel Prousts megaværk PÅ SPORET AF DEN TABTE TID, som jeg stadig mangler. Det er så mærkeligt, fjernt og nærværende et værk, og jeg glæder mig til sidste bid.