Annette Heick

Vi kender Annette Heick som alt fra klummeskribent til hovedrolleindehaver i store musicals og fast gæst i Mads og Monopolet. Og så er hun datter af entertainerparret Keld og Hilda Heick. Nu er hun også sprunget ud som forfatter til den roste selvbiografi DATTEREN. Men Annette er også en begejstret læser, og særligt historiske romaner og biografier har en plads i hendes hjerte.

Af Rose Kristine Hvidberg

Jeg læser, fordi jeg elsker ord og elsker at blive beruset af andres måde at sammensætte ord og sætninger på. Da jeg læste ALT DET LYS VI IKKE SER af Anthony Doerr, valgte jeg flere gange at læse sætninger 2, 3 og 4 gange, hvis jeg lige skulle smage ekstra på dem. Det var en meget smuk bog. Men jeg læser også, fordi det giver mig mulighed for at bruge fantasien på en måde, som film og tv ikke kan.


Tre bøger har fået mig til at græde, hvilket ellers ikke sker så tit: PRINSESSERNE af Anne Marie Løn, som har en meget bevæget slutning, der kom totalt bag på mig. Og så var der DRAGELØBEREN af Khaled Hosseini, som nok er den mest barske bog, jeg nogensinde har læst. Jeg begyndte på den i en flyver og fortsatte, da jeg kom hjem, i stedet for at pakke ud, og så læste jeg hele natten, til jeg var færdig. Den var umulig at slippe. Jeg tudede også over Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson, men det var mere historiens storhed, der bevægede mig. Hvis man kan lide Guillou, skal man læse BROBYGGERNE. Den er fabelagtig. 

Den seneste bog, jeg har læst, som gjorde stort indtryk på mig, er Jonathan Franzens KORSVEJE. Den bed sig simpelthen fast. Men ellers er min store helt Tom Buk-Swienty, og hans bog om Karen Blixen LØVINDEN slugte jeg råt. Hans to bøger om Kaptajn Dinesen, KAPTAJN DINESEN. TIL DØDEN OS SKILLER og KAPTAJN DINESEN. ILD OG BLOD, er mine all time favorites. De har helt særlig betydning for mig. Jeg er jo nærmest forelsket i Kaptajn Dinesen. Generelt er biografier faktisk noget, jeg holder meget af. Den bedste selvbiografi er muligvis Andre Agassis OPEN. Men jeg vil også gerne nævne Ulrik Langens bog om Christian den 7., DEN AFMÆGTIGE. Det er barsk læsning, men jeg synes også, det er den eneste bog, der er kommet bagom mennesket, Kongen.

En bog, jeg virkelig ville ønske, alle ville læse, er VILDE SVANER af Jung Chang. Det er måske en kliché, men få bøger giver et så spændende indblik i den kinesiske kulturrevolution, og desværre genkender jeg meget af den i vor tids debat om identitet, som ofte ender i censur fremfor rummelighed. Min store helt er Tom Buk-Swienty og hans roman om Karen Blixen, LØVINDEN, slugte jeg råt ... Jeg er jo nærmest forelsket i Kaptajn Dinesen.   Den næste bog, jeg glæder mig til at kaste mig over, er Laura Ringos GRUNDTVIG ER DØD. Jeg har læst anmeldelserne, så jeg er meget spændt. Jeg har også Kim Schumacher biografien DEN JEG ELSKER, ELSKER JEG af Simon Lund og Ralf Christiansen ventende på mig. Og så har jeg faktisk også biografien om JIM klar af Jim Latrache-Qvortrup. Men jeg skal lige være færdig med mine to igangværende bøger, Birgitte Possings ARGUMENTER IMOD KVINDER og Marianne Aagaard Skovmands DE SKJULTE LEDERE om kvinderne i den tidlige kristendom.

Annette Heick anbefaler: